Så har alla rödgröna partiledare slutat

Det tog inte ens ett år från valet 2010 tills alla de tre rödgröna partiernas fyra partiledare har slutat eller meddelat sin avgång. Att Miljöpartiets lyckosamma språkrörsduo har slutat beror på deras konstiga stadgar, men för Sahlin och Ohly var det en direkt konsekvens av dåliga valresultat (det samma kan sägas om Maud Olofsson, men jag är övertygad om att hon hade avgått under mandatperioden ändå).

Att Lars Ohly för eller senare skulle meddela att han inte ställer upp för omval var väntat. Mycket starka motkandidater hade redan meddelat att de skulle ställa upp mot honom. Att han i det läget skulle riskera att förlora en omröstning och därmed mer eller mindre sparkas ut var osannolikt.

Av de tre som nu har meddelat sitt intresse av ordförandeskapet så har jag mest erfarenhet av Jonas Sjöstedt. Jag måste tyvärr säga att han är väldigt duktig. Tror att han skulle kunna lyfta partiet, men om han är tillräckligt populär internt vet jag inte. Hans Linde och Ulla Andersson är också bra kandidater och ytterligare personer som Josefin Brink och Rossana Dinamarca kan tillkomma.

Måste säga att det är fem bra kandidater och det är intressant att de bästa vill ställa upp både i Centerpartiets och Vänsterpartiets val av ny partiordförande. Det kan ju jämföras med Socialdemokraternas två senaste partiordförandeval…

Vem Vänsterpartiet i slutändan väljer är upp till deras medlemmar eller kongressombud (vet inte hur processen går till). Jag har svårt att se någon större ideologisk skillnad mellan de tre kandidater som nu har sagt att de kandiderar. Tror inte heller att det är ny politisk inriktning som Vänsterpartiet behöver i första hand (även om de har fundamentalt fel politik, så är det den politik som de har) utan en partiordförande och partiledning som är bättre på att marknadsföra och förklara de politiska visionerna.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

10 Responses to Så har alla rödgröna partiledare slutat

 1. Anders Persson says:

  Borgerlig kannibalism är ju ett välkänt begrepp och vi känner till följderna. Men vad
  händer om vänsterpartiet gör ett lyckat partiledarbyte och börjar på att knapra på sina rödgröna “vänner”?

 2. z999 says:

  “…en partiordförande och partiledning som är bättre på att marknadsföra och förklara de politiska visionerna.”

  Men sen ska de visionerna med medföljande skattehöjningar och försämringar av det som de borgerliga genomfört paras ihop med verkligheten.

 3. Visst, men jag är övertygad om att många vänstersossar egentligen skulle känna sig mer hemma inom V än inom S som politiken ser ut idag. Men för att de ska ta steget så krävs det en partiledare som Gudrun Schyman.

 4. z999 says:

  Jag tycker att det är konstigt att partiledaren har så stor betydelse. Inom extremhögern så har jag alltid tänkt att alla är mer idealistiska och att det är enbart värderingarna som har betydelse. Men på senare tid har jag märkt att partiledaren har en enorm betydelse även där. Helt obegripligt med tanke på hur folk resonerar inom extremhögern och vad som avgör deras röst. I ett sånt parti som nationaldemokraterna så är ju partiledaren inte speciellt synlig för folk, ändå har han en helt avgörande betydelse varför dom är så långt från riksdagsspärren som dom är just nu. Väljarunderlaget finns men ND drar inte till sig rösterna ändå. Svenskarnas parti kan väl ses som nationalsocialismens seriösaste parti i Sverige, ändå missar dom röster på grund av partiledaren.

  När det gäller sverigedemokraterna så tror jag inte att Jimmie Åkesson är den optimala partiledaren även om jag anser att han är otroligt duktig och framförallt modig. Svårbedömd egentligen eftersom han aldrig kommer att hamna i hårda situationer som sätter honom på prov.

 5. z999 says:

  Fy f-n! Det ser illa ut.
  http://www.dn.se/ekonomi/borg-hosten-blir-stokig

  Jag är glad att jag inte är politiker och bara åker med.

 6. z999 says:

  Undrar hur Reinfeldt kommer att sluta med tanke på detta…
  http://axess.se/blog/post/2011/08/17/Goteborgs-universitet-och-den-autonoma-vanstern.aspx

  Tänk att jag är med och finansierar (jag betalar skatt) uppmaningar till mord på statsministern.

 7. z999 says:

  Jag trodde nånstans att massakern i Norge skulle leda till någon typ av förändring av vissa synsätt i Sverige. Men så blev det inte.
  Uppmaningen till mord på statsminsitern skapade inga större rubriker i riksmedian. Det var väl på sätt och vis väntat eftersom det så kallade “näthatet” bara räknas om det handlar om hat(?) mot muslimer. Vänstern har ju något oskrivet tillstånd att bruka politiskt våld.

  Det så kallade afa, som staten låter i princip härja fritt, har slagit till igen.
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/sd-politiker-utsatt-for-skadegorelse-och-hot
  Slänger man sten i den storleksordningen genom privata fönster så har man inte så mycket till övers för att man med bara lite otur(?) kan råka döda en annan människa.

 8. frekar06 says:

  Z999,

  Allvarligt talat så blir jag bara trött när jag hör sådant här. Varför ska det vara så förtvivlat svårt att respektera varandras åsikter? Det är uppenbart att vi har allvarliga problem i vår demokrati. Det finns de som inte vågar uttrycka sina åsikter för att de är rädda för repressalier eller för att bli utsatt för brott pga. deras politiska åsikter i Sverige.

  Det är redan idag ett väldigt stort problem att så få vill engagera sig och bli politiker eller för den delen syssla med politik mer på fritiden. Den här typen av händelser spär dessvärre på detta problem. Vi måste ha rätt att uttrycka våra åsikter, tankar och idéer oavsett om majoriteten tycker som vi själva eller inte.

  Det är allt från olika lobbyister, till vissa mindre lyckade lagförslag till arbetsgivare som försöker tysta oss. Det är för många som redan vill tysta våra åsikter. Hjälp dem inte. Reinfeldt sade idag att vi ska möta terrorismen med mer öppenhet och mer av demokrati. Bra. Det är en första början. Nu krävs också konkreta handlingar i den riktningen. För som det ser ut nu har regeringen ingen trovärdighet alls i dessa frågor.

 9. frekar06 says:

  Z999.

  Jag håller med dig i en tidigare kommentar om att det ser väldigt illa ut rent ekonomiskt. Vi kan inte fortsätta i nuvarande riktning. Grekland, Irland, Italien, Spanien, Portugal, Belgien, Frankrike, Storbritannien och USA har allvarliga problem. Det är inte bara länder dessutom som har problem. Om vi fortsätter köpa vår egen död från olika krisländer så kommer nästa kris inte ske i ett land. Den kommer ske i Europeiska Centralbanken själv.

  Euron har fallit samman. Den ekonomiska krisen håller på att övergå i en fullskalig ekonomisk härdsmälta. Om inte Europeiska Centralbanken köpt statsobligationer från Italien och Spanien så hade dessa länder behövt lån för att inte ställa in sina betalningar. Europeiska centralbanken kan inte rädda Spanien och Italien. Det kan inte heller några andra länder göra. Notan för Spanien är sju gånger så stor som för Irland. Notan för Italien är ca fjorton gånger så stor som för Irland.

  Alla siffror talar sitt tydliga språk. Detta är en fullständigt ohållbar situation. Euron måste bort. Det är ett ekonomiskt fängelse som gör att länderna inte kan klara av sin situation. Det utspel som kom från Merkel och Sarkozy var i det närmaste desperat och kommer inte lösa någonting.

  Grekland kommer ställa in betalningarna. Det är endast en tidsfråga innan dess. Flera andra länder, däribland Italien och Spanien ligger mycket nära gränsen för när det inte går att undvika inställda betalningar. EU ägnar sig dock åt en bunkermentalitet som är en av orsakerna till varför det här är på väg att övergå i en ekonomisk härdsmälta. Det är dags att vakna i Bryssel och inse att Euron är död. Det har marknaden redan sett till. //Frekar06

 10. z999 says:

  @Frekar06, håller med dig helt här.

Leave a Reply

Your email address will not be published.