Polisens kostnader för festivaler

Hörde väldigt snabbt på Rapport om att det finns krav både från en folkpartist och socialdemokraten Berit Högman att polisen ska sluta att ta betalt för festivaler och av andra arrangörer av vinstdrivande arrangemang. Jag funderar på hur de tänker, ska vem som helst ha “fri dragningsrätt” på polisens tjänster för att i sin tur tjäna pengar på arrangemanget?

Jag kan verkligen hålla med om att det är fel när olika polismyndigheter runt om i landet använder lagarna och RPS rekommendationer på olika sätt. Just nu är det väldigt orättvist när vissa får betala hundratusentals kronor medan andra slipper att betala en krona. Men svaret borde vara att alla polismyndigheter (som kommer att bli en nationell myndighet inom några år) ska hantera reglerna lika istället för att ropa på att det ska vara gratis.

Ska det vara gratis måste polisen ha möjligheten att säga att de inte kan prioritera bevakning på den platsen vid det tillfället och därför får festivalen (eller vad det nu är) ställas in. Om polisen inte har den möjligheten så kan ett vinstdrivande företag/organisatör kräva polisens insatsen även om polisen egentligen har mycket högre prioriterade uppgifter att genomföra. Är det ett system som S (och kanske Fp) efterfrågar? Eller är det bara lite sommarpopulism för alla festivalbesökare?

Jag utgår från att Högman och hennes S-riksdagskollegor också tycker att festivalarrangörerna inte ska behöva betala för den kommunala extra sophämtningen heller, det borde väl tas över skattsedeln? Och hur ska de göra med alla ordningsvakter? En stor festival har säkert hundratals ordningsvakter, ska de betala för den säkerhetsåtgärden?

Polisen ska ställa upp med sina tjänster för samhällsnyttig verksamhet, det ligger i deras uppdrag. Men polisen kan inte tvingas att lägga sina resurser på att någon behöver hjälp med bevakningen när de anordnar arrangemang för att tjäna pengar. Den som ropar på gratis för alla får samtidigt beskriva vilka polisinsatser som ska prioriteras bort, annars har de ingen trovärdighet.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

10 Responses to Polisens kostnader för festivaler

 1. Micke says:

  Ja du Johan, Varför ska det vara så svårt att låta beredskapspolisen tillsammans med sina utbildade yrkespoliser som arbetsledare hjälpa till vid evenemangen? Vårt förslag till JuU och JuDep var att beredskapspolisen skulle ställa upp som volontärpolis enligt det beprövade brittiska modellen…
  Jag har inte betalat skatt för att finansiera den privata bevakningsbranschen. Jag har betlat skatt för att polisen ska skydda mig oavsett vart jag befinner mig. Med närmare 21 miljarder till RPS måste frågan vara relevant, vart ska pengarna gå till som polisen tar betalt för? Ju mer Rikspolischefen Bengt Svenson rör runt i grytan ju dyrare det blir för skattebetalaren. Hade filuren Don Svenson varit ansvarig för ett bevakningsföretag, hade han varit avsatt för länge sedan!
  Nu hoppas jag med flera att polisutredningen kommer fram till en helt ny polisorganisation och som inte styrs av nuvarande enhetschefer på RPS och att det finns 21 länspolismästare runt om i landet som inser att deras tid håller på att rinna ut. Annars är det ingen mening med en utredningen…

 2. Malte Lewan says:

  “Jag kan verkligen hålla med om att det är fel när olika polismyndigheter runt om i landet använder lagarna och RPS rekommendationer på olika sätt.”

  Det håller jag inte med om. Polismyndigheter har liksom all annan administration nytta av ett mått decentralisering. Inte bara politiska institutioner har nytta av decentralism, även förvaltning har denna nytta. Den praktiska nyttan i fallet ovan är att polismyndigheterna kan anpassa lagarna och RPS rekommendationer till regionala förutsättningar inom vissa gränser. Det BÖR alltså ligga i olika polismyndigheters arbete att använda lagar och RPS rekommendationer på olika sätt. Inom de ramar som tillåts idag.

  “Men svaret borde vara att alla polismyndigheter (som kommer att bli en nationell myndighet inom några år) ska hantera reglerna lika istället för att ropa på att det ska vara gratis.”

  Yes, så är det ju. Och att centerparti har drivit denna fråga är ett av de tre politiska skäl (FRA och IPRED dessutom) som gör att jag i stort sett lämnat mitt aktiva partiarbete inom centerpartiet bakom mig. Man går åt fel håll i decentraliseringspolitiken, som jag ser det. (Jag ser ingen annan fråga som c drivit och som tydligt kompenserar för denna när det gäller decentralisering.)

 3. z999 says:

  @Malte Levan:
  “Yes, så är det ju. Och att centerparti har drivit denna fråga är ett av de tre politiska skäl (FRA och IPRED dessutom) som gör att jag i stort sett lämnat mitt aktiva partiarbete inom centerpartiet bakom mig. ”

  Det är väl ändå att överreagera lite? Om du känner starkt engagemang i dessa frågor så vore det väl bättre att stanna kvar och jobba för förändring? Det är ju i alla fall frågor där centern har högt i tak.

 4. frekar06 says:

  Z999:

  Jag tycker inte att Malte överdriver. För min del som liberal väljare med visioner om förbättrade mänskliga rättigheter, större öppenhet och transparens osv. var det omöjligt att rösta på Centerpartiet fler gånger efter FRA-lagen.

  Jag uppfattar det som om att hela det öppenhets- och demokratimanifest som Centern tog fram 2006 och som var den stora anledningen till varför jag röstade på dem var en bluff efter IPRED och FRA-lagen. Det är hög tid att visa de etablerade partierna att de är ute på mycket hal is för närvarande i dessa frågor.

  Var tog liberalismen vägen för någonstans? Att vi som kämpar för mänskliga rättigheter i Sverige dessutom av USA har blivit kallat för “en högljudd ungdomsrörelse” visar bara på hur illa ställt det egentligen är.

  Det är ju å andra sidan intressant att USA har lagt märke till det hårda och kompakta motstånd som finns mot lagar som är odemokratiska (typ FRA-lagen och IPRED) och det kompakta motstånd som finns från en ung Internet generation som vägrar acceptera de begränsningar man försöker med av Internets frihet.

  Regeringen och Upphovsrättsindustrin har startat krig mot en hel ungdomsgeneration som förstår och vill använda den nya tekniken. Det är ett krig man aldrig kan vinna. Att USA sedan har beställt lagar i Sverige av svenska regeringen är inte förvånande och gör inte saken bättre. Det är otur för regeringen att detta nu kommit till allmän kännedom genom Wikileaks.

 5. z999 says:

  Det är en väldigt tacksam sits för de som vill ha en större övervakning och inskränkningar av integriteten i samhället. Man talar om den religiösa terrorn och hotet från islam och motiverar kränkningar av människors integritet med kriget mot terrorismen. Vad som aldrig eller ytterst sällan diskuteras är orsaken till den terrorn. Det är bekvämast att aldrig lyssna på vad terroristerna har för syfte och se dom som vettlösa tokstollar. Så har man även sett på indianerna en gång i tiden och även på IRA. Men om man bara ska lösa “symptomen” med mer och mer övervakning så tror jag att man har förlorat när det gäller terrorismen. Förändrade inställningar i åtminstone delar av arabvärlden har uppenbarligen minskat antalet terrordåd mer påtagligt än diverse “brandkårsutryckningar”.

 6. frekar06 says:

  Z999,

  Nu verkar det inte ha varit terroristorganisationer i Arabvärlden som har utfört det förfärliga terrordådet i Norge. Här verkar det vara någon högerextrem galning som eventuellt tillsammans med någon mer har utfört detta terrordåd. Bomben eller bomberna inne i centrala Oslo verkar närmast ha varit en avledningsmanöver för det som sedan skulle hända med massakern på det här lägret för unga socialdemokrater.

  Men vi ska nog vara försiktiga med allt för vindlyftande spekulationer tills vi faktiskt har fakta på bordet. Det är dock bara att konstatera att vi dessvärre har den värsta attacken mot ett nordiskt land sedan andra världskriget. Man har gett sig på kärnan i det demokratiska politiska systemet genom att spränga regeringskvarteren i luften där det dessutom finns mycket av den granskande funktionen med många medier och dessutom gett sig på ett försvarslösa ungdomar på ett sommarläger som var tänkt för diskussion och reflektion.

  Stoltenberg har dock reagerat bra genom att säga att man ska bekämpa terrorism genom att förstärka demokratin och det öppna samhället och inte göra som EU och Sverige har gjort och infört slentrianmässig övervakning. Precis som du säger Z999 så är dessa brandkårsutryckningar inte särskilt meningsfulla. Det är mycket bättre att vi istället satsar all vår kraft på att få stabila demokratiska stater i Arabvärlden.

  Det förvånar mig något vilken total brist på aktion och närmast flathet som har funnits i väst mot till exempel Assad som fortfarande ägnar sig åt att mörda sitt eget folk. Om inte sanktioner räcker för att få ett slut på dödandet av civila som kräver demokrati så måste västvärlden med militära medel visa att man menar allvar.

  Sanktioner och prat räcker uppenbarligen inte för att Assad ska förstå att det är dags att omedelbart och ovillkorligen upphöra med våldet. Samma attityd kunde vi egentligen se i Libyen där Bildt samma dag som Khadaffi bombade sitt eget folk med stridsflyg förklarade att han inte kunde ta ställning för den ena eller andra parten. Om media hade skött sitt jobb ordentligt kring granskningen av makten så hade inte Bildt suttit kvar efter ett sådant uttalande.

  Det finns dessutom svenska medborgare som kommer från Libyen och Syrien som är så rädda för vad dessa regimer ska hitta på att de inte vågar gå ut pga. hotbrev osv. Om främmande makt ägnar sig åt att hota, övervaka eller på annat sätt förfölja svenska medborgare så är det min bestämda uppfattning att ambassadören ska utvisas och hjälper inte det så ska ambassaden stängas. Och ja, det gäller i högsta grad också stormakter som USA. Jag accepterar inte den typen av övervakning som man verkar ha utfört från USA.
  Frekar06

 7. z999 says:

  Han tillhörde tydligen inte den extrema “högerextremismen”. Enligt “tidningen” expo så var han negativ till BNP (Englands nationaldemokrater).
  http://expo.se/2011/garningsmannen-ville-starta-antimuslimsk-rorelse_4192.html

  Vi får väl se vad polisförhören ger. Polisen är tydligen inte ens säkra på orsaken till hans handlande.

 8. z999 says:

  Jag är imponerad av norska polisers, politikers och mediafolks sansade och lugna attityd trots denna fruktansvärda katastrof. Allt prat om att “det ´öppna´ Norge blir sig aldrig likt igen efter detta” tar i alla fall jag med en nypa salt tills vidare. Händelsen är ju ändå unik och hur norrmännen hanterar den får framtiden utvisa, slutenhet och rigorösa kontroller kanske inte är deras lösning. Deras statsminister heter gudskelov inte Reinfeldt…

 9. frekar06 says:

  Z999:

  Det kommer väldigt intressanta uppgifter nu på morgonen. Europol har satt ihop en specialistgrupp som ska bistå att utreda det här utifrån hela Skandinavien. Det kan innebära att man bara tror att det som hänt i Oslo och Utöya är toppen på ett isberg som Bo Inge Andersson så fint uttryckte saken i SVT.

  Det här dokumentet på 1500 sidor som tydligen har publicerats på Internet är oerhört detaljerat. Där finns enligt uppgifter i media skrämmande uppgifter om exakta detaljer för hur man planerar terrordåd, hur mycket ammunition man ska ha och vad man ska använda för sprängämnen osv. Där finns också flera hänvisningar till olika partier och organisationer i Europa på högerkanten.

  Detta dokument ska ha skickats per e-post en timme innan dådet till bland annat en av Sannfinländarnas medlemmar. Vet vi något om hur det ser ut i de övriga nordiska länderna, till exempel med Sverigedemokraterna och Danskt Folkeparti, har de också fått motta det här dokumentet?

  Om det är så att Europol har misstankar om att det här är ett mycket större nätverk så är det en dramatisk upptrappning av en redan kaotisk situation. Då har vi ett helt annat säkerhetsläge än vad vi har nu. Då har vi ett riktigt allvarligt hot också mot Sverige, Danmark och Finland. Det känns dessvärre som att precis vad som helst kan hända nu. //Frekar06

 10. Malte, inom de områden där vi har en nationell lagstiftning så bör också lagen gälla lika för alla oavsett var man bor. Det är ett rättssäkerhetskrav som jag ser det. Jfr t.ex. skattelagstiftningen, inte kan skattereglerna hanteras olika i olika delar av landet?

  Hade vi velat ha olika regler för polisen i olika delar av landet så tycker jag också att beslutsbefogenheten skulle ha legat på regional (eller kommunal) nivå. Men det tror jag skulle vara en olycklig väg att gå. Redan dagens 21 polismyndigheter försvagar polisens möjlighet att förhindra och utreda brott.

  Självklart kan man av principiella skäl vara motståndare till centralisering av polisen till en nationell myndighet, men när man ser på resultatet av dagens splittrade organisation så är det mycket svårt att argumentera mot den organisatoriska centraliseringen. Däremot ska inte polisverksamheten, det operativa, centraliseras. Tvärtom behöver polisen vara ännu mer lokalt närvarande i sitt operativa arbete.

  Micke, vad gäller Beredskapspolisen så skulle jag mycket väl kunna se er på den typen av uppdrag. Men nuvarande lagstiftning ger inte det utrymmet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.