Kriskommissionen drar Socialdemokraterna åt vänster

Mikael Damberg och andra socialdemokrater som har argumenterat för ett mer mitteninriktat socialdemokratiskt parti måste vara oerhört besvikna idag. Kriskommissionens rapport är ett tydligt steg mot en äldre form av socialdemokrati. De skriver “omstart för socialdemokratin” men de tycks mena “tillbakagång till den gamla socialdemokratin”. Inte minst pekar de på att det behövs höjda skatter. Till och med ledande socialdemokratiska ledarskribenter håller med, Lena Mellin i Aftonbladet skriver: “Inget revolutionerande“. Aftonbladets “röda” proffstyckare Jonas Morian skriver: “Ingen verktygslåda för att vinna valet“.

När jag började läsa rapporten så fastnade jag redan på de första meningarna: “Socialdemokratin är inte ett parti som andra. Det tar sin utgångspunkt i de sociala konflikter som uppstår i ett samhälle, och tror på politikens förmåga att skapa en bättre framtid.”

Så skönt att läsa, nu vet jag att jag inte är socialdemokrat och aldrig kommer att förorda ett samarbete mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna… Det är helt osannolikt att de börjar med att säga att deras parti tar sin utgångspunkt från sociala konflikter i samhället och politikens förmåga att skapa en bättre framtid. Jag hade börjat med att jag tror på varje människas unika egenskaper och förmåga att skapa sin egen framtid, men Socialdemokraterna väljer att poängtera politikens förmåga istället för människors förmåga.

Men jag ska inte klaga. Om de “nya” socialdemokraterna ska leva efter Kriskommissionens förslag de närmsta åren så lär vi i alliansen få fortsätta att regera efter 2014 års val.

This entry was posted in General and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Kriskommissionen drar Socialdemokraterna åt vänster

 1. frekar06 says:

  Johan.

  Det finns ingenting i denna rapport som skulle kunna få mig som väljare i det här landet att faktiskt gå och rösta på Socialdemokraterna. Det är snarare tvärtom att jag blivit ännu mer övertygad kring att jag inte tänker lägga min röst på Sossarna framöver heller. De frågor som är viktigast för mig när jag går och röstar, nämligen de om demokrati, frihet, mänskliga rättigheter och personlig integritet behandlas i princip inte alls. Nej, jag håller mig till Piratpartiet. Jag tänker inte sitta stilla och se på när medborgerliga rättigheter monteras ner i rask takt, genom Fra-lagen, Ipred, ACTA, Datalagringen, drogtester av barn osv.

  De frågor som rör skolan och som är viktiga för mig som blivande lärare har sossarna ingen politik i överhuvudtaget. Den individualisering som skett i skolan med mer enskilt lärande osv. och som jag försvarar sågas av Socialdemokraterna. För övrigt så saknar jag helt åtgärder från sossarna kring hur rättssäkerheten för eleverna ska bli bättre, hur elevinflytandet ska bli bättre, hur Internet ska användas i skolan och hur elever i behov av särskilt stöd ska kunna få bättre stöd än idag.

  Det känns verkligen som om rapporten ger uttryck för en traditionell sossepolitik som väljarna vid två val har sågat sönder och samman. Detta kommer sig också väl till uttryck i de skattehöjningar som föreslås och i att varken RUT eller ROT nämns en enda gång, trots att det är viktiga frågor för väljarna. Man fortsätter också med sin politik som går ut på allt till alla. Man föreslår stora infrastruktursatsningar. Men var är pengarna och framförallt vad är det för projekt man tänker sig genomföra? Talar vi för det första om väg eller järnväg? Ska vi eventuellt bygga ut västkustbanan? Eller är det Norrbotniabanan som ska byggas?

  Denna rapport andas samma ansvarslösa inställning som den man har visat upp från oppositionen när det gäller besparingarna på regeringskansliet, men i mycket större skala då. Någon strategi för hur regeringskansliet ska fungera efter dessa omfattande besparingarna har jag inte sett från oppositionen. Alliansen får nu orättvist skulden för ett beslut oppositionen tagit och som dom borde ta ansvar för. Hm, undrar hur länge det dröjer innan Socialdemokraterna börjar skylla sin egen kris på alliansen?
  Det verkar annars vara en strategi från oppositionen med sossarna i spetsen att skylla sina egna fiaskon och misslyckade beslut på alliansen.

  Frekar06

 2. z999 says:

  Det som gör att jag bestämmer mitt val är det sanslösa förslaget att låta illegala flyktingars barn få gå i svensk skola. Moderaterna och SD röstade emot. Förslaget kommer naturligtvis att öka SD’s röster igen utan att Jimmie Åkesson behöver yttra sig överhuvudtaget. Med såna åsiktsmotståndare så behövs nog inga valkampanjer för SD’s del.

 3. z999 says:

  “Jag hade börjat med att jag tror på varje människas unika egenskaper och förmåga att skapa sin egen framtid, men Socialdemokraterna väljer att poängtera politikens förmåga istället för människors förmåga. ”

  Men om dom formulerar om det? Alltså ändrar det till att de tror på att människor i grupp som drar åt samma håll blir starka? Och sen en politisk ledare som leder gruppen och förvaltar gruppens vilja. Antiliberalt kanske eftersom det inte ger intryck av att ta hänsyn till kreativa människor i gruppen?

Leave a Reply

Your email address will not be published.