Lukashenko bestämmer själv sitt valresultat

Att ha val i Vitryssland är totalt onödigt. Medborgarna hade lika väl kunnat slipa ta sig till vallokalerna. Hur de röstar har ändå ingen betydelse för hur valet ska gå. Det bestäms av president Alexandr Lukasjenko. Redan före valet så kunde man läsa att han inte skulle vinna för stort för då var valfusket för uppenbart, så strax över två tredjedelar av rösterna skulle vara lagom. Mycket riktigt, enligt en vallokalundersökning som den statliga tv:n hade gjort fick han 72,2 procent.

Nu tycks medborgarna som stödjer oppositionen ha fått nog. Folk har gett sig ut på gatorna och det är tydligen mycket oroligt i Minsk just nu. Oppositionsledaren Vladimir Nekljajev har blivit misshandlad och blev enligt uppgift medvetslös.

Det är bara att hoppas att detta är början på slutet för Europas sista diktatur. Men samtidigt känner jag stor oro inför vad Lukasjenko kan göra för att stoppa protesterna. Han kommer inte att släppa ifrån sig makten utan kamp och den kampen kommer att bli blodig. Jag har träffat många av ledarna för oppositionspartierna och deras ungdomsförbund, senast i våras när jag höll i en konferens i Vilnius för nordiska, baltiska och vitryska unga politiker. Flera av dem har redan suttit fängslade för sina åsikters skull, men de är modiga och jag är övertygad om att de deltar i protesterna just nu. Önskar att de slipper polisens våldsamheter och att åter bli fängslade.

(Många tror att det är ett land långt borta, men det är endast ca 60 mil från Skånes östkust över Östersjön och förbi Kaliningrad till Vitrysslands nordvästra del. Ungefär lika långt som det är att köra till Stockholm.)

This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Lukashenko bestämmer själv sitt valresultat

 1. z999 says:

  Så länge vi har yrkesförbud med mera för sverigedemokrater så tycker jag inte att vi ska klaga allt för mycket på Vitryssland. Ska inte dom med i EU förresten? Såg någonstans att i alla fall dom har ett intresse av det.

 2. Det finns inget yrkesförbud för sverigedemokrater och vi har all anledning att klaga på ett land där oppositionen misshandlas och fängslas. De är inte välkomna i EU, så det kvittar vad Lukasjenko vill. Men visst, någon gång i framtiden så är jag övertygad om att även denna diktatur faller och då kan de kanske bli aktuella för EU-medlemskap.

 3. frekar06 says:

  Jag vet att enskilda Sverigedemokrater råkat riktigt illa ut i arbetslivet för att de har fel åsikter enligt arbetsgivaren. Men problemet är mycket större än så. Regeringsformen tillåter att grundläggande rättigheter inskränks i arbetslivet. Detta har dessvärre fått förödande konsekvenser.

  I en undersökning från Lärarnas Riksförbund så svarade nästan 70 procent av lärarna som är anställda i friskolor och 53 procent av de kommunala lärarna att de inte skulle våga uttala sig offentligt i media om de var missnöjda med sin arbetsgivare/skola. Det är verkligen inte acceptabelt att det ser ut så här i en demokrati som Sverige. Det senaste exemplet i raden är Academedia (Skolkoncern) som tvingat alla lärare att skriva under ett kontrakt om total tystnadsplikt för resten av livet. På Tolvåkerskolan i Kävlinge har man skrämt upp lärarna så till den milda grad att ingen vågar yttra sig genom att ha sagt upp fyra lärare som yttrat kritik mot skolledningen. Lika illa är det på integritetens område där arbetsgivaren i princip kan göra som den vill då det inte finns några regler som reglerar detta. Det här håller på att gå alldeles över styr.

  http://www.sydsvenskan.se/omkretsen/kavlinge/article1321492/Fackkritik-Lararna-skrams-till-tystnad.html
  http://svt.se/2.22620/1.2274746/friskolelarare_tvingas_till_tystnadsplikt?lid=senasteNytt_1765014
  http://www.lr.se/lararnasriksforbund/opinionochdebatt/undersokningar/arkiv/tystadelarareomattkunnaframforakritikimedia.5.55a3cce312c2c08e59480007939.html

  Men dessa allvarliga problem på hemmaplan hindrar oss dock inte från att kritisera den totalt oansvariga och hänsynslösa diktatorn i Vitryssland. Där lever folk under ständig skräck. Polisen ägnar sig åt direkt misshandel av oppositionella. Detta är diktatur när den är som allra värst. Vi får helt enkelt fortsätta att hårt kritisera och ifrågasätta vad Vitryssland och andra diktaturer sysslar med, samtidigt som vi får ta tag i våra problem på hemmaplan. Frekar06

 4. frekar06 says:

  Det florerade uppgifter igår på Twitter om att 4 människor hade dött under oroligheterna i Minsk. Men detta är obekräftade uppgifter. Det är svårt att få uppgifter bekräftade från dessa stängda länder. Men det har börjat komma ut bilder från händelserna i Minsk. Här är ett exempel från Youtube (Varning för obehagliga bilder): http://www.youtube.com/watch?v=9m9OE4UAxDA&feature=player_embedded. De är tagna i samband med att oppositionsledaren blir misshandlad. Frekar06

 5. z999 says:

  Jag undrar vad han uppnår med det när ingen ändå tror på resultatet?

 6. Jag tycker också att det är ett problem om lärare på friskolor inte vågar rapportera och agera mot missförhållanden. I sammanhanget kan dock påpekas att Tolvåkerskolan i Kävlinge är en kommunal skola.

 7. frekar06 says:

  Z999: Det handlar om att han i Vitryssland kanske eventuellt kan legitimera sin egen maktposition. Det är det val ofta handlar om i diktaturer!

 8. frekar06 says:

  Johan: Att Tolvåkerskolan är en kommunal skola gör väl egentligen det som sker där ännu värre. Där har ju anställda både rätt till meddelarfrihet och meddelarskydd i enlighet med grundlagen.

 9. frekar, visst, men du tog det som ett exempel på att lärare i friskolor skulle vara räddare för att säga vad som sker. Oavsett så är det en skrämmande hög siffra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.