Vad är anhöriginvandring?

Sverigedemokraterna skriver och säger ständigt att anhöriginvandringen borde minska med 90 procent. Men vad är egentligen anhöriginvandring?

2009 fick 34 704 personer uppehållstillstånd i Sverige som anhöriga. Man kan tycka att det är många eller få, men det intressant är att se vem som räknas in i statistiken som anhöriginvandrare. Jag har kusiner som är adopterade, de räknas in som anhöriginvandrare! Adoptivbarn är dock enbart 2 procent av det totala antalet anhöriginvandrare.

Men, är det anhöriga till flyktingar, dvs oftast make, maka, sambo eller barn under 18 år, som är den stora gruppen anhöriginvandrare? Nej, så har det varit men så är det inte längre. 2009 stod anhöriga till flyktingar som redan kommit hit enbart för 27 procent av det totala antalet anhöriginvandrare.

Den allra största kategorin anhöriginvandrare består av den s.k. kärleksinvandringen. Hela 71 procent av de som finns i statistiken för anhöriginvandring har kommit hit för att bo med den som han eller hon har förälskat sig i och har eller ska gifta sig med. En svensk man gifter sig med en utländsk kvinna eller tvärtom och sedan flyttar partnern med henne eller honom hit till Sverige. 60 procent av de som kommer hit som kärleksinvandrare är kvinnor och 40 procent är män. Det vanligaste är kärleksinvandringslandet är Thailand, 2009 kom det 2248 thailändare hit som kärleksinvandrare.

Slutsatsen blir att om Sverigedemokraterna ska minska anhöriginvandringen med 90 procent så måste de lagstifta om att svenska medborgare inte ska få gifta sig med utländska medborgare, eller så får vi ha en lag om att de åtminstone inte får flytta till Sverige. Varför berättar de inte detta?

This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.

23 Responses to Vad är anhöriginvandring?

 1. frekar06 says:

  Precis Johan. Det vore helt orimligt att införa en lag som innebär att svenska medborgare inte ska få gifta sig med utländska medborgare eller att utländska medborgare som gift sig med svenskar inte skulle få komma hit. Sådant ska vi inte hålla på med i det här landet. Jag ser överhuvudtaget inga skäl till varför vi skulle begränsa anhöriginvandringen.

 2. Jakob says:

  Bra, bra. Ut med saken i större kanaler.

 3. z999 says:

  Idag är det nobelfesten. Två personer som inte kommer att dyka upp är Liu Xiaobo och Jimmie Åkesson. Åkesson är förbjuden av nobelstiftelsen för fel åsikter och Liu Xiaobo är förbjuden av Kinas regering för fel åsikter.

 4. z999 says:

  Regeringen ser tydligen inte kärleksinvandringen som helt oproblematisk.
  http://www.regeringen.se/sb/d/12446/a/146128

  “Slutsatsen blir att om Sverigedemokraterna ska minska anhöriginvandringen med 90 procent så måste de lagstifta om att svenska medborgare inte ska få gifta sig med utländska medborgare, eller så får vi ha en lag om att de åtminstone inte får flytta till Sverige. Varför berättar de inte detta?”

  Det gör dom. Dom har diskuterat de danska lagarna som handlar om att begränsa antalet skenäktenskap genom att flyktingen/invandraren måste ha bott en längre tid i Danmark innan h*n kan gifta sig. En ganska otrevlig styrning av människors kärleksliv men som är ganska mild ändå i förhållande till konsekvenserna.

  En sverigedemokrat som ville förbjuda adoptioner från utomeuropeiska länder blev utesluten ur partiet för några år sedan.

 5. z999 says:

  På mitt jobb, just nu, så är det en kvinna från ett asiatiskt land (inte Thailand) som har en kvinnlig släkting på besök som letar febrilt efter en svensk man att gifta sig med för att få stanna kvar i Sverige. Hon hycklar inte med det precis och jag har knappast någon anledning att se henne som ett ensamt fall. I ett program (sveriges television) om Fittja utanför Stockholm så pratade ett flertal invandrade tonårstjejer om kompisar som slutat plugga för att mer eller mindre tvångsgiftas med någon man i sitt “hemland”(?) som vill komma till Sverige.

 6. frekar06 says:

  Z999. Du har så fel som man kan ha om anhöriginvandringen. Att anhöriginvandringen skulle få allvarligare konsekvenser än att begränsa folks möjligheter att ingå äktenskap med människor utomlands är rent nonsens och ger uttryck för en människosyn som jag inte på något sätt kan ställa upp på. Jag ser inte invandrare till Sverige som ett problem, utan som en möjlighet att utveckla kulturen i Sverige, att utveckla arbetsmarknaden och att knyta kontakter med folk från andra delar av världen. Invandringen är positiv för hela samhället. Dessutom är det inte förenligt med demokratiska grundprinciper att göra som SD vill och inte betrakta alla människor som lika mycket värda. SD:s politik strider mot de konventioner om mänskliga fri och rättigheter Sverige skrivit under och som vi är skyldiga att följa.

 7. z999 says:

  Jag vet att du och Linander och sju riksdagspartier inte ser invandringen som något problem. Det är därför SD sitter i riksdagen.

 8. z999 says:

  @Frekar06:
  “SD:s politik strider mot de konventioner om mänskliga fri och rättigheter Sverige skrivit under och som vi är skyldiga att följa.”

  Undrar vem den där Sverige är som har skrivit på dåliga och för landet nedbrytande avtal? Och som vi är skyldiga att följa? Mig veterligen finns det bara skäl att följa när det gäller konventionsflyktingar.
  Och den illegala invandringen (papperslösa på nyspråk)?
  http://meritwager.wordpress.com/2010/11/30/det-kom-ett-uppgivet-mejl-vem-ska-hjalpa-stockholms-hemlosa-vintern-2010/

 9. z999, om du tror att en stor andel av kärleksinvandringen består av tvångsäktenskap eller barnäktenskap så förstår jag att du har så felaktiga lösningar. Men så är det inte. Det vanligaste äktenskapet som leder till anhöriginvandring är att en etiskt svensk man gifter sig med en kvinna från ett annat land, inte sällan Thailand. Visst finns det somaliska män som gifter sig med somaliska kvinnor och brittiska kvinnor som gifter sig med franska män, men det är inte lika vanligt. För att hindra 90 procent av anhöriginvandringen så måste även den typen av “svensk man gifter sig med utländsk kvinna-kärleksinvandring” stoppas. Men det pratar inte Sverigedemokraterna om.

  Nobelstiftelsen bjuder vem de vill. Är jag också förbjuden att komma för mina åsikters skull eftersom jag inte är inbjuden?

  z999, ang. din senaste kommentar. Så är svaret nej, jag ser inte adoptivbarn och kärleksinvandring som ett problem. Men när SD och du talar om invandring så vill ni aldrig prata om vem som skulle stoppas med era förslag. Vill ni dölja det? Jag förstår om det är så, för jag tror inte att SD:s väljare är medvetna om vad SD:s politik skulle innebära.

 10. z999 says:

  @Linander:
  “z999, om du tror att en stor andel av kärleksinvandringen består av tvångsäktenskap eller barnäktenskap så förstår jag att du har så felaktiga lösningar. Men så är det inte.”

  Jag har ingen statistik att utgå ifrån men eftersom jag bor i ett “mångkulturellt” område så känner jag en del folk och hör och ser en del. Med tanke på det grupptryck som till exempel kurdiska kvinnor har på sig att välja en kurdisk man så anser jag att det tenderar tvångsäktenskap, något som aldrig kommer att gå att bevisa eller föra statistik över.

  “Det vanligaste äktenskapet som leder till anhöriginvandring är att en etiskt svensk man gifter sig med en kvinna från ett annat land, inte sällan Thailand.”

  Det låter ju konstigt om man tittar på annan statistik om hur många thailändska kvinnor som bor i Sverige, men jag har inget som bevisar motsatsen. Med tanke på hur sällan thailändska kvinnor är iblandade i brott och andra problem så borde den invandringen göra att invandrare skulle vara underrepresenterade när det gäller brott. Jag måste kolla igenom en del saker innan jag kan ge dig ett riktigt svar.

  “För att hindra 90 procent av anhöriginvandringen så måste även den typen av “svensk man gifter sig med utländsk kvinna-kärleksinvandring” stoppas. Men det pratar inte Sverigedemokraterna om.”

  Jo, det diskuteras inom partiet men man har inte gått ut offentligt med mer än att kärleksinvandring kommer att förekomma även med sverigedemokraternas politik.

  “Nobelstiftelsen bjuder vem de vill.”

  Ja, men det är inte en ensam person som beslutar. Idén att bjuda in varje partiledare kommer från en tid då statlig övervakning och godkännande av forskningen från staten var viktig. Med tanke på att en av pristagarna fått pris för att utveckla systemet med surrogatmamma och använda kvinnor i tredje världen som avelskor så är jag glad att inte Jimmie Åkesson är där.

  “Är jag också förbjuden att komma för mina åsikters skull eftersom jag inte är inbjuden?”

  Du hade väl varit det på den tiden då Herman Lundborg (en av skaparna bakom rasbiologiska institutet i Uppsala). Lise Meitner blev vägrad att delta på festen på den tiden då nobelstiftelsen inte delade ut priset till judar. En gång i tiden så var antisemitism politiskt korrekt (det är tydligen på väg tillbaka).
  http://www.essortment.com/all/lisemeitner_rqob.htm

  “Men när SD och du talar om invandring så vill ni aldrig prata om vem som skulle stoppas med era förslag. Vill ni dölja det? Jag förstår om det är så, för jag tror inte att SD:s väljare är medvetna om vad SD:s politik skulle innebära.”

  Felet är att jag inte representerar SD och inte kan komma med några tvärsäkra svar på det. SD har förresten även fått en massa kritik från “höger” av samma orsak. Enligt nationaldemokraterna så har SD aldrig haft några konsekventa idéer när det gäller invandringen.

 11. z999 says:

  Gunnar Andren från folkpartiet anser att SD vill öka invandringen.
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hSxQJQ26Yew

  Youtubeklippet ska ses som ett svar på följande…
  http://www.youtube.com/watch?v=SqXrDu_C77w&feature=player_embedded
  …där William på bara några minuter radar upp fler sanningar på några minuter än vad som sagts i riksdagen på flera år.

 12. z999 says:

  En intressant länk om hur det kan bli om man inte klarar av att skilja på åsikter och personen som har dem samt ser barnen till föräldrar med fle åsikter som besudlade på något sätt.
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/tysk-sjubarnsmor-vacker-politisk-strid-1.1225660

 13. z999 says:

  Försökte greppa inlägget lite här…
  “2009 fick 34 704 personer uppehållstillstånd i Sverige som anhöriga. Man kan tycka att det är många eller få, men det intressant är att se vem som räknas in i statistiken som anhöriginvandrare. Jag har kusiner som är adopterade, de räknas in som anhöriginvandrare! Adoptivbarn är dock enbart 2 procent av det totala antalet anhöriginvandrare.”

  2% faller bort alltså? 7 eller 800 personer eller nåt sånt? 34.000 återstår.

  “Men, är det anhöriga till flyktingar, dvs oftast make, maka, sambo eller barn under 18 år, som är den stora gruppen anhöriginvandrare? Nej, så har det varit men så är det inte längre.”

  OK.

  “2009 stod anhöriga till flyktingar som redan kommit hit enbart för 27 procent av det totala antalet anhöriginvandrare.”

  Enbart 27%? OK. 9180 personer faller bort från de 34.000, 24820 kvar.

  “Den allra största kategorin anhöriginvandrare består av den s.k. kärleksinvandringen. Hela 71 procent av de som finns i statistiken för anhöriginvandring har kommit hit för att bo med den som han eller hon har förälskat sig i och har eller ska gifta sig med.”

  71%? Av 34704? 24639 personer alltså?

  “En svensk man gifter sig med en utländsk kvinna eller tvärtom och sedan flyttar partnern med henne eller honom hit till Sverige. 60 procent av de som kommer hit som kärleksinvandrare är kvinnor och 40 procent är män. Det vanligaste är kärleksinvandringslandet är Thailand, 2009 kom det 2248 thailändare hit som kärleksinvandrare.”

  2248? Vanligast?

 14. z999 says:

  Off topic eftersom Johan inte hunnit med att kommentera “Europas största nazistdemonstration”. 🙂
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/massiv-polisbevakning-i-lugnt-salem-1.1225765

  I vanlig ordning gick det lugnt till väga. Inga mötestörningar och inga våldsamheter.
  “Enligt polisen deltog cirka 700 personer medan arrangörerna hävdade att det var 850 deltagare, vilket är något fler än förra året. I de två stillastående motdemonstrationerna hade sammanlagt 70 personer samlats.”
  Salem är för övrigt landets lugnaste kommun trots att det är en invandrarrik förort. Intill liggande Botkyrka däremot är nästan att betrakta som en krigszon.

 15. frekar06 says:

  Off-topic: Det är ett väldigt allvarligt läge nu efter vad som verkar vara ett terrordåd i centrala Stockholm. Polisen och säkerhetspolisen har suttit i krismöte hela kvällen. Detta är toppnyheter världen över. Det är nog smart av Säkerhetspolisen att inte höja terrorberedskapen nu. Det skulle bara skapa ännu mer rädsla hos allmänheten och ännu fler stora rubriker i media, vilket inte skulle ge Säpo den arbetsro de behöver i detta allvarliga läge.

 16. Visst blir det komiskt när Petzäll inte ens förstår vad Andrén menar. Om det finns x antal invandrare i Sverige idag och Sverigedemokraterna vill ta emot 8-10 000 invandrare under 2011 så kommer det ju i slutet av 2011 finnas x plus 8-10 000 invandrare i landet. Alltså fler än vad som finns idag. Alltså ett ökat antal invandrare.

  Det kommer kärleksinvandrare från alla möjliga länder i världen, så det är väl inte så anmärkningsvärt att det land som flest kommer ifrån är Thailand.

  Det är klart att nazisterna också ska få demonstrera, skönt att det inte blev något bråk i år.

  frekar, svårt att veta vad som egentligen hände i Stockholm idag. Organiserat terrordåd eller ensam galning?

 17. z999 says:

  @Linander:
  “Visst blir det komiskt när Petzäll inte ens förstår vad Andrén menar. Om det finns x antal invandrare i Sverige idag och Sverigedemokraterna vill ta emot 8-10 000 invandrare under 2011 så kommer det ju i slutet av 2011 finnas x plus 8-10 000 invandrare i landet. Alltså fler än vad som finns idag. Alltså ett ökat antal invandrare.”

  Jag tycker inte att det var något kul. Speciellt eftersom Petzäll säger att SD vill minska invandringen och inte antalet invandrare.

  “Det kommer kärleksinvandrare från alla möjliga länder i världen, så det är väl inte så anmärkningsvärt att det land som flest kommer ifrån är Thailand.”

  OK. Struntar i det. Om det kommer 1500 personer från 10 olika länder genom giftermål(?) med invandrare och 2000 från Thailand genom giftermål med svenskar så kan man ju uttrycka det så som du gör om man vill lura någon. Det är ju de facto vanligast att svenskar gifter sig med folk utifrån, så länge man jämför med varje invandrargrupp individuellt.

  “Det är klart att nazisterna också ska få demonstrera, skönt att det inte blev något bråk i år.”

  Under alla år har det “bara” varit bråk mellan motdemonstranter och polis, år 2003 var det värsta året någonsin. Men polisen har varje år lyckats hålla demonstranter och motdemonstranter skilda från varandra.

  “frekar, svårt att veta vad som egentligen hände i Stockholm idag. Organiserat terrordåd eller ensam galning?”

  Blää. Jag ska åka genom stan imorron var det tänkt. Om jag dör så var det i alla fall kul att diskutera med er (Johan och Frekar06). Bäst att säga det innan.

 18. frekar06 says:

  På tal om terroristdådet i Stockholm och Sverigedemokraterna. Det är flera nu, inklusive jag själv, som har bloggat om att Jimmie Åkessons sekreterare befinner sig på oerhört tunn is. Hon har på Twitter om terroristdådet i Stockholm skrivit: “Är det nu man får säga “vad var det jag sa”? #äntligen”. Hon bör nog förklara sig innan de etablerade medierna får tag i det här uttalandet. Det ser ju inte särskilt bra ut detta om man uttrycker sig lite milt!

  http://twitter.com/a_brunell/status/13720840721924098

  Frekar06

 19. z999 says:

  Jag tror att situationen kommer att utnyttjas grovt av de som vill “förenkla” polisarbetet. Det blir svårare, alternativt omöjligt, att protestera mot FRA med mera.

 20. frekar06 says:

  Jag hoppas verkligen inte att du har rätt Z999. Men visst konsekvenserna av detta terrordåd kan bli de du beskriver. Men jag tänker då inte låta mig skrämmas av varken detta terrordåd eller av de anti terror lagar som har införts och kommer införas, där FRA-lagen och Datalagringen kanske är de mest kända exemplen.

  Det sämsta man kan göra när staten ägnar sig åt övervakning av medborgarna är att bli rädd och självcensurera sig. Om stater anser att de kan övervaka oss medborgare, så får vi väl helt enkelt ge svar på tal. Det har vi med Internet alla möjligheter att göra.

  Wikileaks är ett utmärkt exempel på ett verktyg som vi kan använda för att få ?oll på vad staterna egentligen håller på med bakom lyckta dörrar. Det handlar om att fortsätta ifrågasätta och kritiskt granska makten. Det är nämligen vi medborgare som har makten, en makt som i högsta grad har blivit ännu större med Internet. Den enorma makt som idag har flyttats till Internet kom inte minst till uttryck i FRA-debatten där bloggosfären startade en massiv storm av kritik som tvingade regeringen till eftergifter kring denna lag.

 21. z999 says:

  @Frekar06:
  “Jag hoppas verkligen inte att du har rätt Z999. Men visst konsekvenserna av detta terrordåd kan bli de du beskriver.”

  Jag påverkas väl delvis av Cory Doctorovs bok. Men WTC-dådet används fortfarande som motivation till enorma inskräkningar i integriteten för amerikanarna. Och kolla sedan hur många terrorister man gripit med dessa inskränkningar. Home Land Security får igenom lag på lag utan problem hur magert resultat de än redovisar.

  “Men jag tänker då inte låta mig skrämmas av varken detta terrordåd eller av de anti terror lagar som har införts och kommer införas, där FRA-lagen och Datalagringen kanske är de mest kända exemplen.”

  Ibland känner jag en viss uppgivenhet som jag hoppas att andra inte känner.

  “Det sämsta man kan göra när staten ägnar sig åt övervakning av medborgarna är att bli rädd och självcensurera sig. Om stater anser att de kan övervaka oss medborgare, så får vi väl helt enkelt ge svar på tal. Det har vi med Internet alla möjligheter att göra.”

  Ja. Och sen gäller det att folk utnyttjar de möjligheter som finns också.

  “Wikileaks är ett utmärkt exempel på ett verktyg som vi kan använda för att få ?oll på vad staterna egentligen håller på med bakom lyckta dörrar.”

  Jag anser (numera) att wikileaks är medborgarnas naken-screening av staten.

  “Det handlar om att fortsätta ifrågasätta och kritiskt granska makten. Det är nämligen vi medborgare som har makten, en makt som i högsta grad har blivit ännu större med Internet.”

  Jo. Men även staten utnyttjar tekniken.

  “Den enorma makt som idag har flyttats till Internet kom inte minst till uttryck i FRA-debatten där bloggosfären startade en massiv storm av kritik som tvingade regeringen till eftergifter kring denna lag.”

  Bloggbävningen som den kallades hade en viss effekt.

 22. z999 says:

  Frekar06, vad tror du om ifall “extremhögern” blåser upp situationen och Reinfeldt känner trycket att visa sig kraftfullt agerande på kort tid? “Extremhögern” har ju i sin tur ett tryck på sig att agera på ett visst sätt som du kanske förstår. Såg att svenska muslimska förbundet har gått ut med i alla fall en viss kraftfullhet. Men det är imamerna som ska uttala sig enskilt eftersom det är inte svenska folket i första hand som de ska påverka utan eventuella muslimer som har tolkat jihad som ett utåtagerande krig mot kristna(?) och inte som en inre andlig väg i krig mot sina begär. Ett stort problem är att gråzonen mellan muslimer och presumtiva självmordsbombare är gigantisk och flytande. En enkel “lösning” är då en gigantisk övervakning.

 23. Dalia says:

  På tal om kärleksinvandring : Gäller det för alla i Sverige?

  Jag undrar därföratt drottningen är inte svenskfödd! Inte heller prinsessans Madeleine
  Make!

  Eller gäller endast för vanliga människor?

Leave a Reply

Your email address will not be published.