Sviker SD vallöfte redan i första budgeten?

PRESSMEDDELANDE
Johan Linander, vice ordförande justitieutskottet:

Tisdagen den 14 december debatteras utgiftsområde 4 – rättsväsendet i riksdagen. För Centerpartiet och regeringen är det prioriterat att satsa på polisen. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet gör i sin budgetmotion en annan bedömning. Deras förslag innebär en kraftig neddragning av anslaget till polisen. 150 miljoner flyttas från polisen till kriminalvården. Sverigedemokraterna har i dagarna gjort gällande att de kan komma att rösta med oppositionens förslag. Detta går helt emot vad Sverigedemokraterna lovar i sitt “kontrakt” med väljarna.

Under rubriken ”Krafttag mot brottsligheten” i rapporten ”99 förslag för ett bättre Sverige – Sverigedemokraternas kontrakt med väljarna 2010-2014” är en kraftig höjning av anslagen till polisen en prioriterad åtgärd för att komma till rätta med brottsligheten.

– Sverigedemokraternas besked till väljarna under valrörelsen var mer resurser till polisen, inte mindre. Om de röstar med oppositionen så bryter de ett av sina tyngsta vallöften redan i första budgeten, säger Johan Linander (C) vice ordförande i Justitieutskottet.

Den neddragning som de rödgröna föreslår medför sannolikt att det kommer att finnas färre civilanställda inom polisen, i förlängningen innebär det att poliser får göra fler administrativa uppgifter och inte kan ägna sig åt sina brottsbekämpande och brottsförebyggande uppgifter. Alternativet är att göra besparingar på lokalkostnader vilket kommer att innebära nedlagda polisstationer.

– En besparing på polisen innebär i praktiken att fler brottslingar kommer att gå fria. Polisen får ägna sig åt att fylla i blanketter istället för att förhindra och förebygga brott, avslutar Linander.

This entry was posted in Pressmeddelanden. Bookmark the permalink.

14 Responses to Sviker SD vallöfte redan i första budgeten?

 1. frekar06 says:

  Johan. Jag börjar undra om detta verkligen handlar om politik eller om det är så att Sverigedemokraterna vill statuera exempel på 1) att de har inflytande genom sin vågmästarställning och 2) att regeringen minsann inte på något sätt kan räkna med deras stöd för alla förslag. Det är ingen vacker syn, men det är faktiskt så man undrar! Helt oseriöst är deras agerande i alla fall. Till det kan vi lägga noll ansvarstagande för Sverige. Eller med andra ord jag varken litar på eller har något som helst förtroende alls för Sverigedemokraterna. Frekar06

 2. z999 says:

  @Frekar06:
  “Jag börjar undra om detta verkligen handlar om politik eller om det är så att Sverigedemokraterna vill statuera exempel på 1) att de har inflytande genom sin vågmästarställning och 2) att regeringen minsann inte på något sätt kan räkna med deras stöd för alla förslag. ”

  Punkt två är rätt. Och det är väldigt viktigt att de tar den markeringen för deras väljare. Jag är förvånad vilken känsla de har för hur deras väljare tänker. Om dom bara är ett förutsägbart stöd för regeringen och en garant för obefintligt inflytande från vänstersidan så riskerar dom att tappa en stor grupp väljare, eller i alla fall skapa missnöje bland SD’are som är vänster.
  Och siffrorna från SCB ser bra ut, större än centern just nu.
  http://www.scb.se/Pages/PressRelease____304937.aspx
  Lägger man dessutom till skämmighetsfaktorn så ser det väldigt bra ut.

 3. z999, du kan inte på allvar tro att SD:s väljare gick och röstade på dem för att göra besparingar på polisen. En av deras tre viktigaste frågor i valrörelsen var att bekämpa brottslighet och i sitt “kontrakt med väljarna” lovar de en kraftig höjning av anslaget till polisen, nu är de beredda att offra polisen för sin egen politiska taktiks skull.

 4. z999 says:

  Majoriteten av SD’s väljare förstår att spelplanen har ändrats och att det inte gick att förutse de andra partiernas agerande efter valet. Alliansen kunde ju ha samarbetat med SD och då inte behövt göra några inbesparingar, men som du vet var ju inte det att tänka på. I ett samhällsklimat där det anses normalt att få sparken från jobbet, uteslutas ur facket med mera om man är medlem i fel parti så anser jag att SD’s agerande är rätt.

 5. frekar06 says:

  Precis Johan. Du träffar mitt i prick i din kommentar ovan.

  Z999: Menar du att Sverigedemokraterna inte har ansvar för sin egen politik och sina egna vallöften till väljarna? För det låter som om du försöker lägga över hela ansvaret för besparingen på polisen på den borgerliga alliansen som av fullt förståeliga skäl inte vill samarbeta med SD. Är Sverigedemokraterna beredda att inför väljarna år 2014 förklara varför besparingskrav som de har deltagit i att ta fram har lett till att ett hundratal poliser har fått sparken från sina jobb?

  Den borgerliga regeringen har under sina år vid makten gett mer pengar till polis och rättsväsende än vad den förra socialdemokratiska regeringen klarade av att göra på 12 år. Nu ska SD tillsammans med de Röd-Gröna partierna, som för övrigt i valrörelsen lovade att de varken direkt eller indirekt skulle göra sig beroende av SD, spara pengar på polisen.

  Det är mycket anmärkningsvärt och direkt pinsamt faktiskt att se hur de Röd-Gröna tillsammans med SD nu agerar. Att SD inte skulle uppträda seriöst är i och för sig inget som var någon nyhet, men att de Röd-Gröna partierna skulle uppträda så här illa är faktiskt en nyhet. De Röd-Gröna + SD har blivit rena nej-sägare. Det är inte bra för förtroendet för dessa partier och det är inte bra för förtroendet för politiken i allmänhet. Frekar06

 6. z999 says:

  @Frekar06:
  “Menar du att Sverigedemokraterna inte har ansvar för sin egen politik och sina egna vallöften till väljarna? För det låter som om du försöker lägga över hela ansvaret för besparingen på polisen på den borgerliga alliansen som av fullt förståeliga skäl inte vill samarbeta med SD.”

  Ja, jag lägger största delen av ansvaret för det som hände på regeringen. Att komma övverens med meningsmotståndare kräver en viss demokratisk mognad som den borgerliga alliansen saknar. Orsaken till att man inte samarbetar med SD är för att SD inte skulle stå för allas lika värde(?) vilket bara är struntprat eftersom SD har FN’s deklaration om mänskliga rättigheter (och allas lika värdighet, inte lika värde fast det vore kul på ett makabert sätt om det stod “value”) i partiprogrammet. Enda orsaken är att SD inte backar upp massinvandringen och blundar för konsekvenserna. Och JA, jag anser att alliansen har offrat frågan för kryptiska principer.

  “Är Sverigedemokraterna beredda att inför väljarna år 2014 förklara varför besparingskrav som de har deltagit i att ta fram har lett till att ett hundratal poliser har fått sparken från sina jobb?”

  Tror inte att det blir något större problem faktiskt.

  “Den borgerliga regeringen har under sina år vid makten gett mer pengar till polis och rättsväsende än vad den förra socialdemokratiska regeringen klarade av att göra på 12 år. Nu ska SD tillsammans med de Röd-Gröna partierna, som för övrigt i valrörelsen lovade att de varken direkt eller indirekt skulle göra sig beroende av SD, spara pengar på polisen.”

  Jag anser att rättsväsendet är så urspårat att det krävs oändligt mycket fler insatser. Jag tror inte på att ha fler och fler poliser för att dunka ner effekterna av det mångkulturella samhället.

  “Det är mycket anmärkningsvärt och direkt pinsamt faktiskt att se hur de Röd-Gröna tillsammans med SD nu agerar. Att SD inte skulle uppträda seriöst är i och för sig inget som var någon nyhet, men att de Röd-Gröna partierna skulle uppträda så här illa är faktiskt en nyhet. De Röd-Gröna + SD har blivit rena nej-sägare. Det är inte bra för förtroendet för dessa partier och det är inte bra för förtroendet för politiken i allmänhet.”

  Dom rödgröna har grötat ner sig för mycket i anti-sd-floskler för att väsentliga väljare ska uppfatta det som någon samhörighet mellan rödgröna och SD.

 7. frekar06 says:

  Z999.

  Det kan inte under några som helst omständigheter vara den borgerliga alliansens fel att Sverigedemokraterna och till viss del även de Röd-Gröna partierna vägrar ta något som helst ansvar för konsekvenserna av den politik ni företräder. Polisen är en viktig del av den offentliga sektor och välfärd vi har i Sverige. Att spara pengar inom offentlig sektor och i välfärden brukar sluta i ett ordentligt magplask för de som försöker. Det är nämligen mycket impopulärt i det här landet.

  “Enda orsaken är att SD inte backar upp massinvandringen och blundar för konsekvenserna. Och JA, jag anser att alliansen har offrat frågan för kryptiska principer.”

  Att ifrågasätta rätten för människor att komma hit för att få skydd som Sverigedemokraterna gör är helt orimligt. Det strider dessutom mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter (artikel 14) där det står: “Var och en har rätt att i andra länder söka och åtnjuta asyl från förföljelse.”

  Jag tycker personligen att vi har för snäva och stränga asyllagar i Sverige idag (ja, jag vill göra det lättare att få asyl i Sverige). Så jag har alltså den rakt motsatta åsikten om invandringen än vad du och SD har. Vi utvisar människor till länder som Irak där de verkligen riskerar förföljelse och till och med att bli torterade. Det är inte rimligt någonstans och det strider mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter. Att försöka hänvisa till att det är säkert i Irak som bland annat Migrationsverket gör är rent nonsens.

  Nu har jag i och för sig inget förtroende för vad Migrationsverket gör längre. Droppen som fick bägaren att rinna över fullständigt var det här fallet med den romska tjejen Lollo som skulle utvisas från Sverige tillsammans med den pappa som misshandlat henne. Nu backade i och för sig Migrationsverket, efter en sällan skådad kritikstorm mot beslutet, men då var skadan redan skedd.

  Frekar06

 8. z999, nu är du helt ute och reser. Sverigedemokraterna har själv, i sin egen budgetmotion, yrkat på en besparing på polisen med drygt 150 mkr. Detta med den långsökta formuleringen att minskad invandring skulle ge färre brott (hur det nu skulle märkas redan 2011…) . Det kan bli minskad invandring, det beror på vilka konflikter som blossar upp i världen och hur många som kommer hit för att söka asyl, men att räkna på att minskad invandring skulle göra att det behövs färre civilanställda inom polisen är helt enkelt totalt ologiskt.

  Nu när SD:s budgetförslag har fallit så hotar de alltså med att gå på de rödgrönas förslag på minus 150 mkr till polisen (pengar som flyttas till Kriminalvården). Detta ska ställas i motsats till det mycket tydliga vallöftet (de kallade till och med programmet för ett kontrakt med väljarna) att kraftigt höja anslagen till polisen.

  Sedan är det patetiskt att hävda att förutsättningarna har ändrats för att “spelplanen” har ändrats. Vi sa redan före valet att vi inte skulle samarbeta med Sverigedemokraterna, så ingenting har förändrats. Detta visste väljarna mycket väl!

 9. z999 says:

  Enligt migrationsverkets siffror så är det bara c:a 10% som är asylsökande. Den största gruppen är anhöriginvandrare. Den generösa anhöriginvandringen är den främsta orsaken till massinvandringen. Regler och lagar skrivs med hänsyn till antalet invandrare, det är det som gör att det känns som att vi ibland har runda människor som ska passa in i fyrkantiga lagar.

 10. frekar06 says:

  Precis Johan. Det var ingen nyhet precis att borgerligheten inte tänkte samarbeta med Sverigedemokraterna. Om man inte har förstått det så kan man knappast sett en nyhetssändning de senaste två åren eller något dylikt. Jag vet inte hur många gånger som statsminister Fredrik Reinfeldt har förklarat i Rapport, i TV4nyheterna och i Sveriges Radios Ekot, P1-morgon, Ekots Lördagsintervju och Studio Ett att man inte kommer samarbeta med Sverigedemokraterna efter valet, något som han även direkt på valnatten förklarade.

  Och då talar vi alltså bara om vad Reinfeldt har sagt, sen har andra borgerliga politiker varit ute minst lika många gånger och sagt detsamma. SD tillsammans med de Röd-Gröna har lyckats hitta det mest effektiva sättet att sabotera svensk brottsbekämpning, nämligen att göra besparingar på den svenska polisen. Det är helt enkelt oansvarigt att spara pengar på den svenska polisen som ni vill göra i SD och hos de Röd-Gröna. Frekar06

 11. z999, jag har länge förundrats över SD:s påståenden om anhöriginvandring. Det stämmer att siffran i Migrationsverkets statistik är ganska hög, 2009 kom 34 704 personer hit som anhöriginvandrare. Men vilka av dessa är det som inte borde få komma in i Sverige?

  Är det maka eller make? Är det barnen? Är det sambos? Eller är det kanske adoptivbarn som inte ska få komma in i Sverige? Mina kusiner som är adopterade ingår nämligen också i statistiken för anhöriginvandring.

  Men framförallt, är det kärleksinvandringen som ska stoppas? Med andra ord, om en svensk kvinna eller man gifter sig med en dansk, finsk eller kanske thailändsk man eller kvinna, ska hon då inte få komma och bosätta sig i Sverige? Faktum är att av all anhöriginvandring 2009 så stod kärleksinvandringen för 71 procent!

 12. z999 says:

  @Linander:
  “Sedan är det patetiskt att hävda att förutsättningarna har ändrats för att “spelplanen” har ändrats. Vi sa redan före valet att vi inte skulle samarbeta med Sverigedemokraterna, så ingenting har förändrats. Detta visste väljarna mycket väl!”

  Spelplanen har blivit klarare så man kan se konsekvenserna av att vägra att samarbeta med SD, till exempel att satsningen på fler poliser får utebli. Om man har fått nära 50% av rösterna och beter sig som alliansen så anser jag att man missbrukar demokratin. Och jag anser att det är väldigt fel att SD ska något extra ansvar när man sitter på mindre än 6% av rösterna. SD’s främsta ansvar är att representera den gruppen som röstade på dom och göra det bästa av deras röster. Vid valet 2014 kommer dom naturligtvis att få helt andra röstsiffror eftersom en röst på SD då inte kommer att ses som bortkastad.

 13. z999, jag är osäker på om du och jag har samma syn på demokrati.

  Vi har en minoritetsregering, något som har varit vanligare än majoritetsregeringar i Sverige de senaste 50 åren. Är det att missbruka demokratin? Skulle en minoritetsregering vara tvungen att samarbeta med alla andra partier oavsett hur långt ifrån varandra man står ideologiskt? Annars är det att missbruka demokratin?

  Vi samarbetar inte med Vänsterpartiet och inte med Sverigedemokraterna eftersom de båda partierna är väldigt långt ifrån oss ideologiskt. När vi ser att det kan bli svårt att få genom ett förslag så vänder vi oss till S och Mp för att det är troligast att vi finner rimliga kompromisslösningar där. Precis på samma sätt gjorde de tidigare S-minoritetsregeringarna. De samarbetade först med V och Mp, när det inte fungerade försökte de med Fp, Kd och ibland C. Men de vände sig inte till Moderaterna. Var det att missbruka demokratin?

  Sverigedemokraterna försöker förtvivlat hävda att de är så speciellt behandlade, men nej, det är de inte. Hör någon vänsterpartisterna klaga på motsvarande sätt? Knappast, de är inte samma lipsillar som sverigedemokraterna.

  SD behöver inte ta ansvar för något mer än det som de röstar för. Nu kan de tänka sig att rösta för mindre pengar till polisen när de i sitt “Kontrakt med väljarna” lovade kraftigt höjda anslag. Det ska SD ta ansvar för inför sina väljare.

 14. frekar06 says:

  Precis Johan. Det man möjligen också skulle kunna tillägga är att det förslag som får en majoritet i riksdagen är det förslag som går igenom och som ska gå igenom. Om SD eller något annat parti bidrar till att skapa en majoritet för ett förslag i riksdagen och detta går igenom så måste naturligtvis de partier som röstade igenom förslaget ta ansvar för det också samt att förklara varför man fattade beslutet inför väljarna. Det är så att säga så det går till i en demokrati. Att Sverigedemokraterna kommer få svårt att förklara den här besparingen på polisen framstår som helt uppenbart! Frekar06

Leave a Reply

Your email address will not be published.