Slutgiltiga ACTA – Anti-Counterfeiting Trade Agreement – klart

Det är ännu inte översatt till svenska, men här kommer den slutliga lydelsen av ACTA på engelska.

Eftersom vi har haft en och annan diskussion om ACTA de senaste åren om de tyvärr hemliga utkasten under förhandlingarnas gång så känns det relevant att lägga ut hur det faktiskt blev till slut.

This entry was posted in General and tagged . Bookmark the permalink.

5 Responses to Slutgiltiga ACTA – Anti-Counterfeiting Trade Agreement – klart

 1. frekar06 says:

  Jag tror att man får försöka se det positivt och konstatera att detta endast kommer innebära en liten ändring i svensk lagstiftning. Men det vore ändå skönt tycker jag om EU-Parlamentet röstar ner hela avtalet. Det vore en mycket tydlig markering om inte annat mot kommissionen i fråga om öppenhet. Man kan inte ta fram sådana här avtal i hemlighet helt enkelt utan någon insyn. Dessutom har EU-parlamentet full rätt i enlighet med Lissabon fördraget att få fullständig information om sådana här förhandlingar, vilket de inte fått. Sen tycker jag inte avtalet som sådant är bra heller för den delen, men det visste du redan.

  Det var ju för övrigt intressant att få reda på att Piratpartiets hårda arbete inte gått obemärkta förbi från USA:s sida. Den amerikanska ambassaden i Stockholm verkar i alla fall ha förstått att motståndet mot hårdare tag mot fildelare och en ännu starkare upphovsrätt är kompakt i Sverige. Man varnade till och med från den amerikanska ambassaden i Stockholm för att Piratpartiet skulle få ökat stöd i EU-valet 2009 om Sverige fördes upp på svarta listan över länder som inte tar krafttag mot fildelare. Man varnar också för att sätta upp Sverige där av följande skäl: “ett negativt mediaklimat och en mycket talför ungdomsrörelse”. Hm, vi börjar kanske äntligen komma någonstans i arbetet för en liberalare upphovsrätt?

  Piratpartiets positiva inställning till fildelning är inte populär i USA, men det var väl i och för sig ingen nyhet och att USA inte är positiva till Pirate Bay var väl heller ingen nyhet precis. Annars var väl detta egentligen inga nyheter (kanske samarbetet om fildelningen med USA var en nyhet för en del, men vi som följt dessa frågor har känt till detta sedan tidigare egentligen, även om vi inte haft det bekräftat).

  De dokument som jag verkligen hoppas på kommer ut genom Wikileaks handlar inte om fildelning. De handlar om ett projekt inom Förenta Nationerna som heter Q6/17 och som är topphemligt. Det som har läckt ut från detta är riktigt illa. Man målar upp oppositionen till landets regering som ett problem och syftet med hela projektet som drivs inom ramen för FN av bland andra den amerikanska säkerhetstjänsten och Kina är att göra det omöjligt att vara anonym på Internet. I ett av de fåtal dokument som alls kommit ut om detta kan man läsa:

  “En politisk opponent till en regering publicerar artiklar som framställer regeringen i dåligt ljus. Regeringen, som har en lag mot all opposition, försöker identifiera källan till de negativa artiklarna men dessa har publicerats via en proxyserver. Regeringen kan inte spåra källan och författarens anonymitet skyddas.”

  Det är som synes väldigt allvarligt och detta är ett projekt som vi verkligen både behöver information om och behöver ha stenkoll på. Det är ytterst få som känner till att projektet överhuvudtaget existerar.

  http://news.cnet.com/8301-13578_3-10040152-38.html
  http://henrikalexandersson.blogspot.com/2009/03/se-upp-med-q617.html
  Frekar06

 2. z999 says:

  Jag har väl sagt/skrivit det tidigare att piratpartiet borde lägga energi på att få ut vikten av integritet och att det inte är rebelliskt att kräva integritet utan bara fullt normalt.
  Och mitt boktips igen:
  http://www.amazon.com/Little-Brother-Cory-Doctorow/dp/0765323117/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1291768072&sr=1-1

 3. Frekar, jag läser med tillfredsställelse att du nu ser ganska positivt på ACTA. Tänk så mycket missförstånd vi hade kunnat slippa om förhandlingarna hade varit öppnare från början.

  Å andra sidan så spelades det in en lång rad riktigt dåliga förslag av en del länder i förhandlingarna. Det var när dessa förslag, som aldrig godtogs av andra förhandlingsparter, läckte ut som många trodde att ACTA var något av det hemskaste som tänkas kunde. Så att få öppenhet kring dåliga förslag som andra parter inte vill ha skapar bara missförstånd det med. Lösningen borde vara att hela tiden under förhandlingarnas gång offentliggöra det som parterna är överens om. Då hade det inte behövt bli någon diskussion som om något lands förslag skulle vara med i överenskommelsen fastän det inte var så.

  Visst är det intressant att USA:s ambassad tar upp Piratpartiet. Jag tycker också att det är roande att ambassaden har rapporterat hem som om svenska lagändringar/förslag/åtgärder har genomförts tack vare amerikanska ambassaden i Stockholm. Snacka om att försöka framställa sig själv som viktig, undrar vem som är big or small dog… Men det kanske var dags för löneförhandlingar.

  Q6/17 är inget som jag har fått någon information. Men jag ska försöka fråga de som borde veta om ett sådant arbete pågår i FN.

 4. frekar06 says:

  Jag är definitivt inte positiv till innehållet i ACTA-avtalet som jag fortfarande tycker borde röstas ner av EU-parlamentet. Detta avtal gör det svårare att få en mer liberal upphovsrätt, något som jag vill ha. Jag har också förstått att det är mycket, mycket tveksamt om det alls kommer att komma igenom EU-parlamentet, då var och en av grupperna har något som gör att dom har stora problem att rösta för detta avtal.

  Det jag egentligen menade var att det kunde varit oerhört mycket mer allvarligt än vad som faktiskt blev fallet sedan, många förslag som fanns på bordet var rätt skrämmande (till exempel avstängning av Internet och genomsökning av datorer och MP3 spelare).

  Det är inte förvånande att du inte fått någon information om Q6/17. Det är så hemligt att hemlighetsmakeriet kring ACTA-avtalet framstår som en petitess. Risken är att du inte kommer få någon officiell information om att det ens pågår. Här är en länk till ett av de fåtal dokument som överhuvudtaget är kända om detta:

  http://politechbot.com/docs/itu.traceback.use.cases.requirements.091108.txt

  Enda anledningen till varför vi alls har kännedom om att projektet existerar är att det läckt ut något enstaka dokument om detta. /Frekar06

 5. frekar06 says:

  “till exempel avstängning av Internet”

  Det blev helt fel här. Det jag menar är naturligtvis att enskilda användare kunde komma att stängas av från Internet för fildelning.

Leave a Reply

Your email address will not be published.