Låt er inte luras av Sahlins retorik

“Sahlin uppmanar S-ledningen att avgå”

Det skulle lätt kunna tolkas som att Mona Sahlin tycker att hon själv och övriga i Socialdemokraternas ledning ska lämna sina uppdrag. Men låt er inte luras av hennes retorik. Uppmaningen att avgå innebär inte en uppmaning att sluta, utan det är en uppmaning att ställa sina platser till förfogande och ställa upp för omval i alla fall. Precis som att det skulle vara något konstigt att ställa sina platser till förfogande. Det gör alla Centerpartiets partistyrelseledamöter inför varje stämma, även Maud Olofsson.

Till och med Svenska Dagbladet tycks ha missat det retoriska knepet och skriver: “Fler och fler ställer sig bakom kravet att hela Socialdemokraternas partistyrelse ska bytas ut efter valförlusten” och hänvisar sedan till en rad socialdemokrater som har krävt att ledningen ska ställa sina platser till förfogande. Inte att alla ska bytas ut.

This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Låt er inte luras av Sahlins retorik

 1. Arvid Hik says:

  Jag förstår dock inte hur de ska luras. Inför nästa val så ser man om samma gamla dinosaurier sitter kvar eller inte. Det räcker med att en gammal sosse sitter kvar i toppen för att man ska avstå från att rösta på dem. Om de tror att de räcker med att prata om förändring, så tror de väldigt fel. Snack funkar i alla fall inte på mig, jag vill se resultat, de talar för sig själv.

  Samtidigt känns det som att ni Centern är ganska splittrade också 🙂
  Jag vet inte vad Centerns huvudfrågor är längre faktiskt. Integritetsfrågorna har ni fått ge upp en hel del i, även kärnkraften, så vad finns kvar? Som det ser ut idag så är de knappast en allians, utan moderaterna som ställer och styr.

 2. frekar06 says:

  Jovisst. Men det mest sannolika är att detta nu är slutet för Mona Sahlin. Även partistyrelsen och det verkställande utskottet ser ut att hänga riktigt riktigt löst. Men det handlar inte bara om att förändra och byta ut personer i partiledningen. Det krävs en helt annan politik också inom Socialdemokraterna. Man kan diskutera om dom ens har en politik för 2000-talet.

  Sen ska det sägas att det inte bara är Sossarna som har ett omfattande jobb att göra. Piratpartiet har satt igång sitt arbete redan. Centern, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet borde också allvarligt fundera på hur man ska hantera det mycket dåliga valresultatet. Centern och KD kom över spärren pga. stödröster. Sådana kan ni inte förlita er på. Som jag ser det så måste Olofsson, Hägglund och Ohly ta konsekvenserna av de mycket dåliga valresultaten för respektive parti. Frekar06

 3. frekar06 says:

  Förtydligande. Med att ta konsekvenserna av det mycket dåliga valresultatet så menar jag att dessa partiledare bör avgå. Som partiledare har man det yttersta ansvaret för misslyckanden i val. Väljarna har klart och tydligt visat att dom inte har förtroende för Olofsson, Hägglund och Ohly.

 4. Arvid, de valfrågor som vi prioriterade i valrörelsen var jobb & företagande samt miljö. Det är också frågor som vi kommer att fortsätta jobba hårt med och profilera oss på. Det är fortfarande så att det behövs bättre företagsvillkor för att det ska skapas fler jobb. Det är fortfarande så att klimatfrågan är vår tids största utmaning.

  Jag beklagar verkligen att vi inte har lyckats kombinera regeringsställningen med integritetsprofilen, det är ett misslyckande. Men fortfarande är det så att det är Centerpartiet som är alliansens integritetsröst.

  Däremot beklagar jag inte det minsta att vi inte längre är “de stora kärnkraftsmotståndarna”. Det har varit en en stark profil som har skadat partiet, åtminstone i min del av landet.

  Visst är det så att väljarna uppfattar att moderaterna styr väldigt mycket mer än vi andra tre. Men i förhållande till väljarstödet så är det precis tvärtom. Vi måste dock bli betydligt bättre på att marknadsföra vad det är vi driver och får genom i regeringssamarbetet.

  Frekar, du har rätt i att vi i Centerpartiet också har ett arbete att göra efter valet och det har redan påbörjats. Jag sitter med i eftervalsanalysgruppen (leds av Annie Johansson) som har ett brett mandat att analysera och föreslå förändringar för partiet. Vi kommer att ha en stämma nästa år där beslut fattas. Vi är (förhoppningsvis) också på väg att skriva ett nytt idéprogram (vi kallar det idéprogram istället för partiprogram).

  Däremot har du fel i att vi skulle ha klarat riksdagsspärren pga stödröster. Det finns ingen undersökning som visar det (däremot kd). Du har också fel i att väljarna skulle ha visat att de inte har stöd för Maud. Valu (den stora vallokalsundersökningen) visar tvärtom att Maud är en av de partiledare som betydde allra mest för sitt parti. Reinfeldt är outstanding och sedan kom Maria Wetterstrand (svårare att mäta när de är två språkrör), därefter Maud. Det var faktiskt en ännu större andel som nu 2010, i jfr med 2006, svarade att Maud som partiledare var viktig för deras val av parti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.