Svårt att veta vad man ska tro

En psykopat skjuter oskyldiga i Malmö och mycket talar för att det är personer med invandrarbakgrund som är måltavlan. Ilska är den givna känslan, men jag känner mig också tveksam inför vad det är vi ser? Är det en ny “laserman” som bestämt sig för att invandrare ska dödas eller vad händer. Är de nya dåden, skott genom fönster in i en lägenhet och i en affär inklusive misshandel, begångna av samma person trots att de avviker från mönstret?

Överhuvudtaget är det allt för många som uttalar sig allt för självsäkert. Malmös mångårige kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalu passar t.ex. på att anklaga justitieministern för det ena och det andra utan att tänka det minsta på vad han själv har för ansvar för att Malmö idag är landets förmodligen mest socialt utsatta och segregerade stad. Att anklaga justitieministern för att de skånska poliserna placeras i andra kommuner än Malmö är verkligen att slå fel. Det är polismyndigheten i Skåne som fattar de besluten, inte justitieministern. Dessutom borde han väl diskutera frågan med sina socialdemokratiska kollegor som är förtroendevalda i de kommuner där Reepalu vill ha färre poliser, undrar om han får dem med sig…

Reepalu tar också upp frågan om hårdare straff för vapenbrott. Just det har vi låtit utreda och föreslagit. Tror han att en rödgrön regering, med Vänsterpartiet och Miljöpartiet som vill ha kortare straff, skulle ha agerat snabbare eller kraftfullare i denna fråga än alliansregeringen? Dessutom är frågan om straff för vapenbrott helt ointressant i diskussionen kring den skjutande Malmöpsykopaten. Han kommer, jag är övertygad om att polisen tar honom, att dömas för flera mordförsök (kanske för mord om han är skyldig till mordet på Trez West Persson) och då är det livstid i straffskalan. Med andra ord irrelevant i det här sammanhanget om grovt vapenbrott har fyra eller sex års fängelse som högsta straff.

Jag skulle inte förvåna mig ett dugg om det visar sig att personen som skjuter har haft kontakt med psykiatrin på ett eller annat sätt. Efterdiskussionen kan mycket väl komma att handla om väntetider i psykiatrin och varför han inte har tvingats att ta den medicin som ordinerats. Det är en påföljdsförändring som jag skulle vilja se. Den som kan klara sig bra i samhället så länge som medicinen tas ska kunna dömas att fortsätta medicineringen även efter avtjänat fängelsestraff eller utskrivning från rättspsykiatrin.

This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Svårt att veta vad man ska tro

 1. frekar06 says:

  Jag tror i allmänhet inte på hårdare straff. Forskning visar också att det inte är ett sätt att komma åt brottsligheten i samhället. Men när det gäller just det här med vapenbrott så kan det vara befogat att höja straffen av den enkla anledningen att straffskalan för grovt vapenbrott är extremt låg. I värsta fall kan en som är dömd för grovt vapenbrott vara ute inom tre månader. Men det kan också bli tre års fängelse.

  Däremot så tror jag att andra metoder än hårdare straff är mer effektiva. Just när det gäller hanteringen av vapen på ett olagligt sätt så tror jag att en amnesti för vapen under ett antal veckor vore något som är en god idé. Vi kanske till och med ska ha en vapenamnesti som återkommer en eller två gånger om året framöver. För vi kan inte ha en ordning där människor inte vågar gå till polisen med ett vapen och lämna in det för att dom är rädda för repressalier. Vi borde snarast uppmana människor att lämna in vapen till polisen så att vi blir av med dom från våra gator och torg. Exakt hur det ska gå till är en annan sak.

  /Frekar06

 2. Vapenamnesti har jag redan tidigare ställt mig bakom. Vi hade dock den senaste 2007 och även om det kom in en del vapen så är det knappast något som talar för att det blev mindre tillgängligt med illegala vapen i den undre världen.

 3. frekar06 says:

  Vi är helt överens om vapenamnesti. Jag tror också att han kommer att gripas förr eller senare. Däremot så ska man vara medveten om att bevisläget för att döma honom för ett eventuellt mord (om det nu är han som begått det mord du hänvisar till) snabbt blir sämre desto längre tiden går. Så polisen har inte allt för lång tid på sig att gripa honom om de ska binda honom vid brott om han är skyldig till mord.

  Jag läser i skrivande stund på Dagens Nyheter att det har varit en ny skottlossning i Malmö. Även denna gång var det skottlossning mot en familj med utländsk bakgrund och familjen är inte kända hos polisen sedan tidigare.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/annu-en-misstankt-skottlossning-i-malmo-1.1194974

  Reepalu ska nog vara tyst om han inte har något bättre att komma med. Det är tur för honom att media har större historier att skriva om nu med skottlossningar i Malmö och de stora avslöjande Wikileaks gjorde om Irak kriget. För det Reepalu föreslår, i form av att Ask ska lägga sig i hur polismyndigheten i Skåne fördelar sina poliser, är detsamma som ministerstyre, något som är oförenligt med den svenska grundlagen.
  Annars hade det nog legat nära till hands att Reepalu återigen hamnat i blåsväder. /Frekar06

 4. frekar06 says:

  Jag är faktiskt förvånad över att Reepalu kan sitta kvar som kommunalråd i Malmö. Det ministerstyre som han nu har föreslagit kring att Justitieministern ska ge sig in och styra hur många poliser som ska finnas i respektive stad är ju inte första gången Reepalu gör bort sig.

  Hans närmast antisemitiska uttalanden för vad det nu var, ca ett halvår till ett år sedan, borde ha varit slutet på Reepalu politiska karriär. Att uttrycka sig på det viset som han gjorde mot judar är politiskt självmord och helt oacceptabelt. Den politik och de övergrepp som den israeliska regeringen för och håller på med ska inte belastas den judiska befolkningen. Det är den israeliska regeringen som får ta ansvar för sina handlingar. /Frekar06

 5. z999 says:

  @Frekar06:
  “Att uttrycka sig på det viset som han gjorde mot judar är politiskt självmord och helt oacceptabelt.”

  Han gjorde ett uttalande som var nära att kunna ses som ett citat från mein kampf, på årsminnesdagen för förintelsen.

  Det är ganska intressant att se skillnaden mot när John Asonius härjade. Han skadade 10 personer och sköt ihjäl 1 person. Detta utlöste det största polispådraget sedan mordet på Palme. Det tycks som att vi blivit tillvänjda när det gäller mord. Visserligen så var det klart redan i ett tidigt skede att det handlade om mord på slumpmässigt utvalda invandrare och Asonius psykopatiska självsäkerhet sänkte honom innan han hann mörda fler invandrare.

  John Asonius inspirerades av VAM som i sin tur var en effekt av splittringen inom extremhögern som uppstod när sverigedemokraterna bildades med målet att vara ett icke-nazistiskt parti mot invandringen. NyD spolierade det hela och är främsta orsaken till att vi inte hade något invandringskritiskt parti i riksdagen under större delen av 90-talet.

 6. z999 says:

  Jag tycker att det var bra av SD att utfästa en belöning.
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/sd-utfaster-beloning-1.1195262

  Jag tror nämligen att det har betydelse att förövaren/förövarna känner att de inte har något stöd någonstans och att deras handling är meningslös.

 7. z999 says:

  Malmö har ju nu fått “hjälp” från de kriminella gängen där att gripa skytten (enligt media). Undrar när första lynchningen kommer?

 8. frekar06 says:

  Z999. Javisst var det nära ett citat ur Mein Kampf. Jag visste väl att jag kände igen det. Jag tycker trots att jag absolut inte stödjer Sverigedemokraterna att det var bra att gå ut med en belöning (har ju egentligen inte med partipolitik att göra).

  Jag skulle precis ställa samma fråga som du gör om när första lynchningen kommer, men du hann före mig. När kriminella gäng eller andra medborgare känner sig tvingade att ta lagen i egna händer så är det något som har gått fruktansvärt fel.

  Om det stämmer att det finns ett samband mellan 19 skjutningar i Malmö under senaste året så är den här insatsen inget annat än ett fiasko. Jag tror precis som Johan att den kommande debatten mycket väl kan handla om psykiatrin. Men jag tror och hoppas på att även polisens insats i detta nu utreds ordentligt och diskuteras. För polisens verksamhet i Skåne, men också i hela riket har inte fungerat på länge. Och det handlar inte om att polisen inte har de metoder de behöver, även om en del försöker ge sken av det för att införa diverse olika konstigheter i det här landet.

  Det beror som jag ser det på två saker att polisen inte fungerar. För det första har man varit kraftigt underbemannad under åratal. För det andra så är polisens organisation långt under all kritik. Till exempel klarar rikspolisstyrelsen och dom enskilda distrikten inte av att samarbeta, det blev extremt tydligt i samband med Helikopterrånet där Stockholms polisen saboterade rikskriminalens utredning. Ett annat exempel är att poliser utreder poliser fortfarande (det är en kosmetisk förändring att Rikspolisstyrelsen tar över ansvaret för interna utredningar). Det måste hända något radikalt innan folk helt tappar förtroendet för polisen.

  http://svtplay.se/t/103450/debatt

 9. frekar06 says:

  Det ska tilläggas i sammanhanget att polisen inte får utreda sig själva. Vi bryter mot Europakonventionen, trots att rikspolisstyrelsen nu tagit över ansvaret för interna utredningar. För följande har slagits fast av EU:

  ”Sverige är medlem i Europarådet, bundet av Europakonventionen Europarådet har fastslagit att de organ som varje medlemsland bygger upp för att utreda bl.a. påståenden om att poliser begått felaktigheter skall uppfylla fem principer:
  (a) de skall vara oavhängiga,
  (b) de skall ha tillräckliga resurser för att självständigt kunna utföra professionella utredningar,
  (c) dess utredningar skall präglas av effektivitet, d.v.s. de skall bedrivas med prioritet och i ett högt tempo,
  (d) de skall vara offentliga, d.v.s. dessa utredningar skall präglas av transparens i varje led, samt (e) de skall präglas av offerinvolvering, d.v.s. de
  som är närmast berörda skall känna delaktighet i utredningsarbetet, i vart fall inte utanförskap.”

 10. frekar06 says:

  Off topic: Sahlin bekräftar nu att de Röd-Gröna tar paus i samarbetet. Jag tror nog att det Röd-Gröna samarbetet nu är över. /Frekar06

 11. z999 says:

  @Frekar06:
  “Jag tycker trots att jag absolut inte stödjer Sverigedemokraterna att det var bra att gå ut med en belöning (har ju egentligen inte med partipolitik att göra).”

  Jag hoppas verkligen inte att det uppfattas som något partipolitiskt av någon. Det är ju uppenbart att belöningen i sig stöds av alla partier.

Leave a Reply

Your email address will not be published.