Chockerande av sverigedemokraterna

När TT före gudstjänsten i Storkyrkan frågade Jimmie Åkesson om hans folkdräkt så svarade han: “Det är ju en högtid i dag och jag ska träffa kungen och då vill jag visa respekt”.

Att visa respekt! Hur kan man överhuvudtaget tala om respekt när man inte förstår bättre än att i protest lämna kyrkan mitt under en predikan under gudstjänsten?

Jag tyckte att det var chockerande, jag tycker att det var pinsamt och jag tycker att alla de sverigedemokrater som gick ut borde skämmas.

Jag satt uppe på läktaren under gudstjänsten och det var de sverigedemokrater som satt på motsatta läktaren som började titta på varandra under biskop Eva Brunnes predikan. Hon talade om protester mot rasism och främlingsfientlighet, men inte om Sverigedemokraterna. Det är klart att alla förstår varför det nu är extra viktigt att stå upp för ett öppet samhälle, men det är enbart upp till sverigedemokraterna själva om de vill känna sig träffade av hennes predikan.

Först började de sverigedemokrater som satt på läktaren att gå ner för trappan, det hördes i hela kyrkan och då reagerade Åkesson och de andra sverigedemokraterna som satt på andra ställen. Jag tror att alla närvarande Sd:are gick ut förutom Richard Jomshof som satt kvar på läktaren (om jag såg rätt).

Oavsett om biskopen hade nämnt Sverigedemokraterna, vilket hon inte gjorde, så ska de givetvis inte lämna kyrkan under gudstjänsten. De hade kunnat protestera i efterhand. Det är obegripligt att de inte förstår att man inte reser sig upp framför kungen, statsministern och alla andra under biskopens predikan och högljutt marscherar ut i protest. Det handlar om vanligt sunt förnuft och minsta förståelse för vett och etikett.

Ska de lämna riksdagens kammare varje gång någon säger något som de inte tycker om så lär de få bra kondition.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

11 Responses to Chockerande av sverigedemokraterna

 1. Rolf says:

  Biskopens inlägg i debatten speglar på ett mindre trevligt sätt händelser i Centraleuropa på 30-talet, då personer i etablissemanget, då personer med national socialistiska böjningar, på samma sätt indirekt uttryckte ”faror” och ”hot” som sades komma från vissa grupper inom samhället, utan att nämna grupperna vid namn.

 2. Roger Svensson says:

  I talet framgår ju tydligt att biskopen stöder protestdemonstrationerna mot partiet dagen innan, så mer partipolitiskt än så kan det ju inte bli. Det är ungefär som hon hade börjat pratat om ”solidaritet och rättvisa” och gett sitt stöd till en demonstration anordnad av socialdemokraterna och LO mot Alliansen sjuförsäkringspolitik och då på samma sätt hävda att ”Det är klart att alla förstår varför det nu är extra viktigt att stå upp för ett solidariskt samhälle, men det är enbart upp till Alliansen själva om de vill känna sig träffade av hennes predikan.”.

  Klart att Sd inte har någon ”etikettskyldighet” att tysta sitta och bli förolämpade under vad som skulle vara en opolitisk ceremoni, inte en politisk debatt. De har ju eller ingen skyldighet att visa respekt för personer som uppenbarligen inte respekterar dem. Man har ju faktiskt som gäst ingen skyldighet att sitta kvar och stillatigande tåla att värden förolämpar en i någon sorts bisarr respekt för denne. Den som bör skämmas i det fallet ju snarast värden, inte den som blir förolämpad!

 3. Nisse Nilsson says:

  Om man lyssnade på P1 igår eftermiddag fick man en lite annan bild än den som kablats ut på andra håll. Johan Pehrsson (fp) tillstod att han från riksdagen sett demonstrationen i förrgår och att där fanns en del plakat riktade mot Sd som HAN tyckte var demokratiskt oacceptabla…

  Det har tidigare talats om att de etablerade partierna skulle undvika att göra Sd till martyrer men det är ju precis vad som sker nu. Om det fortsätter på den inslagna vägen lär Sd komma in uppåt 10 % i nästa val.

  För övrigt är jag förvånad över att B. Ask fick sitta kvar. Asks uttalande om att skicka färgade kuvert till den som är misstänkta för brott var ett så flagrant övertramp på rättssäkerheten att i vart fall jag inte kan ha något förtroende för henne som justitieminister. Nåväl man får väl hoppas att Ask kan få en hjälpande av den nya riksdagsdirektören men det är väl inte så det fungerar.

 4. z999 says:

  “Oavsett om biskopen hade nämnt Sverigedemokraterna, vilket hon inte gjorde, så ska de givetvis inte lämna kyrkan under gudstjänsten. De hade kunnat protestera i efterhand. Det är obegripligt att de inte förstår att man inte reser sig upp framför kungen, statsministern och alla andra under biskopens predikan och högljutt marscherar ut i protest. Det handlar om vanligt sunt förnuft och minsta förståelse för vett och etikett.”

  SD representerar en väldig massa folk som har tröttnat på att få mångkulturens fördelar nedtryckta i halsen av en enig media med en enig riksdag. Jag anser att reaktionen var helt korrekt och jag är stolt över dom att dom vågade göra som dom gjorde. Vi har lämnat den tid då överheten via kyrkan talade om för pöbeln vad som var rätt, enbart med Gud och en egen tolkning av bibeln som stöd. Är det rätt att utnyttja folks tro på det sättet?

  Biskopen nämnde stycket i bibeln när Jesus säger att stenarna skola ropa om folkets röst tystnar. Detta har av seriösa teologer tolkats som att verkligheten ligger fortfarande kvar och är som den är om folkets röst tystnar. Översatt till modern tid kunde man säga att Malmös enorma (och ökande) integrationsproblem ligger kvar oavsett om SD är i riksdagen eller inte.

  “Ska de lämna riksdagens kammare varje gång någon säger något som de inte tycker om så lär de få bra kondition.”

  Du om någon borde veta skillnaden mellan en biskop som talar till folk jämfört med en debatt/debattinlägg i riksdagen.

  Men är inte det hela att gå över ån efter vatten? Varför inte säga rakt ut att massinvandringspolitiken är sanktionerad av Gud själv och våra politiker av guds nåde har satt exakt rätt nivå på den som övverenstämmer med bibeln.

  Förresten kunde bibelstycket om Babels torn tolkas som att Gud är direkt emot mångkultur.

 5. När jag lyssnade på biskopen så förstod jag henne direkt, hon är glad för att människor demonsterar mot rasism. Jimmie Åkessons påstående att hon uppmuntrade till utvisning av Sverigedemokrater (vilket Ohly tydligen sa), våld mot Sd eller annat mot just Sd är helt befängt. Jag tycker att det är självklart att kyrkan ska stå för alla människors lika rätt och värde, mot rasism och främlingsfientlighet och det var precis det som biskop Eva Brunne predikade om.

  Roger, även om biskopen hade predikat med hänvisning till generös sjukförsäkring och även om jag skulle ha känt mig kränkt så hade jag aldrig, aldrig lämnat kyrkan på det demonstrativa sätt som de gjorde.

  Nisse, Johan P har säkert rätt, men det har inte med saken att göra. Biskopen ställde sig inte bakom eller uppmuntrade till något sådant demonstrationsinslag.

  z999, stolt över att de marscherade ut mitt framför kungen, statsministern och väldigt många från regering och riksdag för att de blev sura av en predikan… Skulle folk i allmänhet visa varandra så lite respekt som sverigedemokraterna visade oss andra i Storkyrkan i tisdags så hade samhället varit en anarki. Det handlar om självklara regler som vi följer oavsett om vi tycker de är bra eller inte. Vi ställer oss i kön i mataffären, vi går inte framför alla andra. Det handlar om vett och etikett.

  Till och med Jimmie Åkesson tycks nu ha förstått det och säger att han vill be kungen om ursäkt.

 6. z999 says:

  Lyssna på sanningen om predikan som biskopen själv deltog i. Det var knappast en normal demonstration mot rasism.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4075687

  http://sverigesradio.se/sida/spelaren.aspx

 7. Nisse Nilsson says:

  Johan, din partikollega Staffan Danielsson skriver en artikel på SvD Brännpunkt idag om det hela som jag instämmer i till 100 % utifrån vad jag har tagit del av.

 8. z999 says:

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/misstag-att-utga-fran-vansterarrangemang_5466985.svd

  Helt otroligt att någon riksdagsman satt kvar under predikan. Men drabbas man inte själv av politiskt våld så struntar man väl i det?

 9. z999 says:

  Jimmie Åkessons ursäkt till kungen var för att visa att han och SD gör skillnad på kungen och biskopen som hyllade grupper som står för politiskt våld. Och sen är det naturligtvis skillnad också på kungen och de riksdagsmän som satt kvar i kyrkan och ökade på legitimiteten för de grupper som anser att politiskt våld är ok.

 10. z999 says:

  @Linander:
  “När jag lyssnade på biskopen så förstod jag henne direkt, hon är glad för att människor demonsterar mot rasism.”

  Och salemmanifestationen är enbart för att hedra Daniel Wretström samt mot svenskfientligt våld och handlar inte om nånting annat. Om du befinner dig i Stockholm runt 8 december så kan du ju delta där också eftersom manifestationen är ett avståndstagande från våldet mot svenskar, och det är väl hedervärt? Facklan får du säkert gratis. Och du slipper gå nära någon sverigedemokrat.

 11. z999 says:

  Noterar att media och en del politiker fortsätter att traggla vidare om sina egenpåhittade orsaker till varför SD lämnade kyrkan. Det där med “upprepar man en lögn tillräckligt ofta…” stämmer inte riktigt alltid eftersom Jimmie Åkesson ges ett visst utrymme att tala om själv varför.

Leave a Reply

Your email address will not be published.