Flickan under gatan – Roslund & Hellström

Den tredje kriminalromanen i rad av Anders Roslund och Börge Hellström för min del. Men det är dock inte deras tredje, utan fjärde. Jag missade att det fanns en tredje, “Edward Finnigans upprättelse”, mellan “Box 21” och “Flickan under gatan”, så därför blev det lite fel ordning.

“Flickan under gatan” är precis som “Odjuret” och “Box 21” en alldeles utomordentligt spännande roman. Jag tycker inte att deras personbeskrivningar och “storyn” kring huvudpersonernas liv håller världsklass, inte ens allsvensk klass faktiskt men å andra sidan är allsvenska författarligan riktigt bra, som Mankell eller Läckberg (som däremot är svagare i kriminalstoryn), men det gör deras uppbyggnad av fallet eller fallen.

Kriminalkommissarie Ewert Grens blir jobbigare och jobbigare och borde få sparken, men självklart är det ändå han som får rätt till slut. Gatubarn från Rumänien och gatubarn i Stockholm är temat i romanen, men bristen på Barn- och Ungdomspsykiatrisk vård i Stockholm är också något som går genom hela historien. Lägg också särskilt märke till slutet där våra, vi läsares, fördomar ställs på sin spets.

Även om det är 348 mycket läsvärda sidor får jag nog ändå säga att “Flickan under gatan” inte är riktigt lika vass som “Odjuret” och “Box 21”, men läs gärna alla. Jag har redan börjat på “Edward Finnigans upprättelse”.

This entry was posted in Bokrecension and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.