Ulf Olsson, Anders Eklund och Hagamannen

Jag har suttit och förvånat mig över Sverigedemokraternas så kallade undersökning, de är ju helt enkelt lurendrejare. Vad försöker de lura folk med genom att presentera en rapport helt utan faktakontroll? Det är pinsamt, men det värsta är att Sverigedemokraterna vet att de kommer att få den här typen av kritik och sedan använda detta för att säga att de “stängs ute från den politiska debatten”, att de “tillhör de utstötta”, är martyrer osv. Med detta försöker de vinna väljare som också känner att de står utanför samhället, klassisk missnöjespolitik utan krav på saklighet.

Kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki sågar rapporten totalt på Brännpunkt och avslutar med “Hos oss på universitetet skulle uppsatsen få betyget F, icke godkänt”. Så mycket mer än så behöver egentligen inte sägas.

Men så kom jag att tänka på de vilka som är de värsta våldtäktsmännen i svensk historia. Jag gör inte någon längre historisk återblick, har helt enkelt inte tid till det just nu, men spontant dyker tre namn upp i mitt huvud:

Ulf Olsson, dömdes 2005 för sexualmordet på Helén i Hörby och Jannica Ekblad 1989.
Anders Eklund, dömdes för två mord och två grova våldtäkter 2008 på Engla och Pernilla Hellgren i Falun år 2000.
Niklas Lindgren, s.k. Hagamannen i Umeå som 2006 dömdes för våldtäkter och mordförsök.

Det är inte direkt invandrarbakgrund som är den gemensamma nämnaren.

This entry was posted in General and tagged , . Bookmark the permalink.

35 Responses to Ulf Olsson, Anders Eklund och Hagamannen

 1. Peter says:

  BRA och Jerzy i synnerhet ar ett skamt och har inget med verkligheten att gora.

  Man behover ju inte ha for mycket forstand for att forsta att nagot ar fel nar BRA och Jerzy menar att resultatet ar ”troligen” pga av si och sa, ie ursakter.
  Att man inte kan jamfora med andra europeiska lander, ar svenska forskare och statistik sa mycket battre?
  Vidare talas det ju tyst om att man i sverige faktiskt inte far registrera harkomst – hur far dessa forskare da korrekta siffror??

  Jag litar nog MER pa siffror fran typ Tyskland, Danmark och UK dar forskarna sysslar med oppna siffror och inte kommer med undanflykter och daliga ”troligen” – troligen har inget att gora inom forskning och ar en fingervisning om att de inte VET.

  Diktaturen Sverige har gatt for langt i sitt mal att den politiskt korrekta bilden ar den enda sanna och alla medel ar tillatna for att patvinga denna logn.

 2. Felezzo says:

  Nej för så fort det rör sig om utländska våldtäktsmän så mörkar PK-massmedia dessa uppgifter. Är det svenska gärningsmän så blåses det upp. Såg du sista Efterlyst? Hörde du vad GW Persson sa?

 3. Kalle says:

  Har du läst rapporten från SD?

 4. bo says:

  Haha att det finns så dumma människor som dig!
  Jag blir rädd för att såna idioter som dig får gå lösa.

 5. z999 says:

  Om man är väldresserad och läser regimtrogen media så är det förståss dom namnen som dyker upp i huvudet först när det gäller våldtäkter. Men även för mig som läser annan media också så är det ändå de namn du uppger som står ut mest. Man kan ju undra varför när statistiken ser ut som den gör?

  Jerzy Sarnecki skriver så här:

  Annars bekräftar undersökningen det som vi redan vet, att bland dömda (och misstänkta) för våldtäkt är personer födda i utlandet påtagligt överrepresenterade.

  Sarnecki säger att undersökningen har brister, det är inte samma sak som att såga den. Undersökningen bekräftar vad BRÅ redan har visat 2005 och 1996 och sedan spekulerar SD om orsakerna. SD’s spekulationer är byggda på statistik från bland annat FN. Trots det så avfärdar Sarnecki dom som om de var spekulationer tagna direkt ur luften. Sarnecki är annars känd för att ha avfärdat skottlossning mot polisstationen i Södertälje som ett pojkstreck, också då i ett desperat försvar av invandrares kriminalitet.

  Jag anser inte att undersökningen i sig är speciellt häpnadsväckande. Det är däremot antirasisternas reaktion på den med bagatelliserande och desperat letande efter fel. SD’s undersökning är inte heltäckande på något sätt men att som Sarnecki peka ut att bara hälften av rättegångsprotokollen har gått igenom och den andra halvan då skulle peka på något annat är direkt löjligt.

  SD’s spekulationer har stöd i genusvetenskapen som påstår att våld mot kvinnor är en funktion av patriarkala strukturer. Antirasisterna kunde ha sparat tid med att sammanafatta sin kritik mot SD’s rapport med “Heja våldtäktsmännen!”.

 6. frekar06 says:

  Den rapport som Sverigedemokraterna har skrivit ihop om våldtäkter är pinsam. Den saknar all förankring i verkligheten. Den hade antagligen inte ens blivit Godkänd om den skrivits på gymnasienivå. Nej, SD får skärpa sig om de ska komma in i riksdagen. Sen undrar jag var alla landets journalister är. Jag har under dagen inte sett en enda tidning eller stor redaktion presentera en enda kritiskt granskande artikel om denna rapport som är skriven av någon av tidningarnas journalister. Däremot har det skrivits en del i sociala medier. Deras rapport borde vara mumma för vilken journalist som helst att sätta tänderna i med tanke på hur dåligt underbyggd den är. Det borde inte vara någon konst att få det här att bli en större skandal. För skandal är det rätta ordet om denna rapport.

 7. z999 says:

  @Frekar06:
  “Den rapport som Sverigedemokraterna har skrivit ihop om våldtäkter är pinsam. Den saknar all förankring i verkligheten.”

  Betyder det att du även underkänner BRÅ’s rapporter från 1996 och 2005? Dom pekar åt samma håll. Om nu invandrare är överrepresenterade i statistiken så är det väl en kvalificerad gissning att våldtäkterna ökar när invandringen slår nya rekord. Och eftersom orsakerna aldrig diskuteras så kommer det antagligen att slå nya rekord. 2006 var det ju nytt svenskt rekord som åtföljdes av samma siffra 2007.
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/befolkningen-fortsatter-oka-1.537389
  08 och 09 vet jag inte.

 8. Bengt says:

  Det är ty7piskt att dessa sk krimiologer som Sarnecki alltid ska förinnga dessa allvaliga
  övergrepp som våldtäkter.
  Vi får en låt gå politik för sessa fruktansvärda kränkningar av kvinnor.
  Vad som behövs är hårdare straff ocfh kemisk
  kastrering vid överfallsvåldtäkter och pedofili vilka som än gör kränkningen.

 9. Roger Svensson says:

  Med dessa motståndare behöver Sd inga vänner! De verkar vara helt utan ens den mest grundläggande förmåga till analytiskt tänkande och fattar inte ens att rapporten syfte är politisk strategi INTE någon sorts akademiskt sanningssökande. Det viktiga då är hur folk UPPFATTAR rapporten och reaktionerna på den, inte dess vetenskapliga meriter. Sd vinner på att framstå som orädda sanningssägare som för fram obekväma fakta och deras motståndare målar in sig i ett hörn där de framstår som att de försöka bortförklara, försvara, mörka och förringa våldtäkter samt inte ser dessa som något större problem (i alla fall om de begås av invandrare). Möjligt att rapporten skulle få F av Jerzy Sarnecki (som om Sd skulle bry sig om vad han tycker), men när det gäller politisk strategi så får den helt klart A+ och det är som är det viktiga.

 10. Anna Carlbro says:

  Då känner du inte till “smygaren” en man som av polisen betecknats som den grövsta serievåldtäktsmannen de känner till.
  Han fälldes nyligen för 4 grova våldtäkter och ett grovt våldtäktsförsök. Han misstänks för många fler.

  Våldtäkterna var synnerligen råa och tillvägagångssättet uppseendeväckande. Hur kommer det sig då att du inte känner till hans namn? Jo, han var etiopier.

 11. Varför nämnde du inte t.ex. Alexandramannen? (Atheer as-Suhairy) Kom inte och säg att det berodde på att han inte är svensk, för då är du en rasist.

  Du gillar uppenbarligen att skriva om rapporten. Ändå har du ingen länk dit, utan bara länkar dit det pratas skit om rapporten. Vill du inte att folk ska bilda sig en egen uppfattning, istället för att bara svälja din och PK-medias?

  Rapporten:
  http://www.sverigedemokraterna.se/filer/sd_valdtaktsrapport.pdf

  SD’s bemötande av kritiken finns här:
  http://sverigedemokraterna.se/2010/08/25/sd-bemoter-kritik-mot-valdtaktsrapport/

  och här:
  http://www.sdkuriren.se/blog/index.php/karlsson/2010/08/25/lathund_mot_bortforklaringar_av_valdtakt

  och här:
  http://www.sdkuriren.se/blog/index.php/karlsson/2010/08/25/fanigt_att_vilja_begransa_invandringen_p

 12. frekar06 says:

  @Z999

  Jag har lite svårt att förstå vart du vill komma. Kan du precisera vad du menar?

 13. z999 says:

  @Frekar06:
  “Jag har lite svårt att förstå vart du vill komma. Kan du precisera vad du menar?”

  Ska försöka.
  BRÅ fastslog 1996 och 2005 att invandrare var överrepresenterade när det gäller våldtäkter. Detta fastslår även SD. Om antalet invandrare ökar kraftigt så borde väl även antalet våldtäkter ha ökat också, det är ju fler människor? Förutsatt att invandrares överrepresentation kvarstår och det gör den enligt SD’s undersökning.

  Något som jag undrar över är hur det kan ses som acceptabelt och inte något som ska åtgärdas på något sätt alls. BRÅ har slagit fast att överrepresentationen kvarstår även när man väger in sociala faktorer. Om det inte beror på de orsaker som sverigedemokraterna spekulerar om, vad finns då kvar? Rasskillnader? Inavel på grund av kusingiften? Eller är det ok att göra som nu och strunta i skillnaden och låtsas som att det regnar?

 14. z999 says:

  Muslimsk kvinnosyn förklarad-
  http://wwwc.aftonbladet.se/noje/9910/25/ayo.html

  Och aftonbladets kommentar vid sidan om.
  “Tyck till: Är slöjan ett skydd mot övergrepp?”

 15. Era kommentarer var väldigt väntade. Så fort jag eller någon annan skriver negativt om Sverigedemokraterna så hävdar sympatisörerna samma sak. “Titta, alla är mot oss”. “Media är mot oss”. “Forskarna är mot oss”. “Professorn är mot oss”. “Alla andra partier är mot oss”.

  Men fundera på om det inte finns ett mer logiskt alternativ. Alla från forskare till journalister kritiserar er för att ni har fel! Är ni så indoktrinerade att ni inte ens kan tänka den tanken?

  z999, vi har ju tidigare debatterat invandrare överrepresentation i brottsstatistiken och jag kan upprepa att, visst, invandrare är överrepresenterade. Till skillnad från alla er som kommenterat här så har jag besökt anstalter och avdelningar där våldtäktsdömda avtjänar sina straff, både för vuxna förövare och yngre. De allra flesta som jag träffade var etiska svenskar, men med stor sannolikhet var de med utländsk utseende (säger inte så mycket om de är svenskar eller inte, men jag frågade såklart inte efter namn eller härkomst) överrepresenterade.

  Men faktum är att invandrares överrepresentation i förhållande till mäns överrepresentation eller ungas överrepresentation är försvinnande liten. Varför väljer SD att undersöka invandrares överrepresentation i våldtäktsstatistiken och inte mäns överrepresentation som är mycket, mycket större? Svaret är såklart att SD har en agenda att misstänkliggöra invandrargruppen.

  SD kommer fram till att 55 utländska män har dömts för våldtäkt i det underlag som de har studerat. Det är säkert sant. Men vad kan man dra för slutsats av det. Det är inte en promille, snarare en tiondels promille av den grupp de pekar ut.

  Slutsatsen är alltså att om en av tusen eller en av tiotusen invandrare döms för våldtäkt så ska övriga 999 eller 9 999 få en kollektiv skuld. Övriga 999 eller 9 999 ska misstänkliggöras. Övriga 999 eller 9 999 kan ju också vara våldäktsmän. Därför måste invandringen begränsas. (Hur vet Jimmie Åkesson att begränsningen gör att våldtäktsmännen stoppas, vilka tester kan i förväg göras på invandrare som visar att de är våldtäktsmän…)

  Men om en av tusen eller tiotusen lastbilschaufförer är våldtäktsmän (jag vet inte hur många lastbilschaufförer det finns i landet, men knappast tiotusen), t.ex. Anders Eklund, ska vi då dra slutsatsen att övriga 999 eller 9 999 lastbilschaufförer också kan vara våldtäktsmän? Är det rimligt? Och om det inte är rimligt, varför är det rimligt att dra den slutsatsen när det gäller invandrare?

  Bengt, Jerzy Sarnecki har inte förringat våldtäkterna, han dömer ut SD:s rapport som totalt ovetenskaplig. För övrigt har vi i alliansen höjt straffen för grov brottslighet.

  Roger Svensson, det var precis det jag skrev om i mitt inlägg.

  Anna, länka gärna till ditt påstående.

  Patrik, jag gjorde inget vetenskapligt urval utan skrev om de tre fruktansvärda våldtäktsmän och mördare (Hagamannen dömdes för mordförsök och inte för mord) som jag spontant tänkte på som landets värsta sexualförbrytare. Alexandramannen var också en fruktansvärd sexualbrottsling, han dömdes dock inte till något så långt fängelsestraff som de tre som jag tog upp.

 16. z999 says:

  Självutnämnda och självgoda antirasister brukar anklaga SD för att ha en annorlunda (ful) människosyn. Efter att ha läst antirasisters kommentarer i media och på andra platser om rapporten så känns det rätt skönt att det framgår så tydligt att sverigedemokraterna har en annan människosyn, framförallt kvinnosyn.

  Är rapporten för oproffisionell? Behöver den egentligen vara mer proffisionell? Man kan ju faktiskt läsa den och jämföra med andra undersökningar i så fall.

 17. Roger Svensson says:

  @ Johan Linander

  Om du nu inser att den här typen av avfärdanden bara gynnar Sd så blir det ju faktiskt ÄNNU mer obegripligt att du med öppna ögon klampar rakt i fällan! Med sådana här fiender behöver ju Sd inga vänner …

 18. z999 says:

  Här är en väldigt typisk antirasistkommentar till SD’s rapport:
  http://www.newsmill.se/artikel/2010/08/26/sd-f-rvr-nger-min-forskning-i-sin-v-ldt-ktsrapport

  Hon säger så här:
  “SD anger i sin rapport om våldtäkt att jag forskar om heder, islam och sexualitet. Det stämmer. Men i min forskning kommer jag inte fram till samma slutsatser som SD: att problemen med våldtäkter löses genom att begränsa invandringen.”

  Nej, det är klart att hon inte kan ange det som en lösning. I missbrukarfamiljer där familjemedlemmarna är medberoende så brukar det vara väldigt “olämpligt” att föreslå minskat missbruk. I en demokrati anses det normalt att man kommer fram till olika lösningar på problem.

  Sen:
  “Våldtäkt är ett komplicerat fenomen där många faktorer inverkar, men där varken religion eller etnicitet spelar en avgörande roll i sammanhanget”

  Så religion och etnicitet påverkar inte synsätt och normer hos folk? Det pågick förut en debatt om att katolska prästers celibat är skadligt för psyket och är en bidragande orsak till pedofilin hos katolska präster. Sekten Guds barn (David Bergh) uppmanade till incest och det påverkade i högsta grad medlemmarnas beteenden. Men så fort det är islam eller kan tänkas vara islam så är det förbjudet att tala om hur religionen påverkar folk. Sen kommer den klassiska antirasistiska debattekniken;
  “Kriminologisk forskning visar också att det är socioekonomiska orsaker som bäst förklarar alla former av kriminalitet. ”
  Ett påstående som avfärdats av BRÅ för flera år sedan. Debattekniken är att om en lögn upprepas flera ggr så blir den invand som en sanning.

  Sen när hon säger att det är obehagligt att bli citerad av sverigedemokraterna visar ju bara hur sk-tnödigt spänt debattklimatet är.

 19. z999 says:

  Citerar från Annas länkar:

  Mannen har beskrivits som en av de värsta sexförbrytarna i svensk kriminalhistoria och stod åtalad för fyra grova överfallsvåldtäkter och två grova våldtäktsförsök.

  Undrar vad han heter eller hur han ser ut?

 20. frekar06 says:

  Z999. Förstod bättre vad du menade nu. Visst. Det låter antagligen, utan att ha kollat några uppgifter, som en rimlig slutsats.

 21. “Era kommentarer var väldigt väntade.”

  Men det var inte Hradilova-Selins och Sarneckis omdömen om en rapport släppt av SD, menar du?

 22. z999, det är väl inte konstigt att forskare kritiserar rapporten när den inte duger till någonting ur ett vetenskapligt perspektiv. Du hänvisar vidare till två rapporter från organisationer (Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund och Amnesty) som definitivt inte håller med SD i deras analys. Det är den vanliga förenklade SD-retoriken: “Tycker du att våldtäkter är ett problem håller du med oss.”

  Ja, jag tycker att våldtäkter är ett stort problem och vi måste göra ännu mer för att minska sexualbrotten, men SD:s analys av varför våldtäkter begås och slutsatsen hur vi kan minska brottsligheten är uppåt väggarna fel. Med en sådan inriktning i det brottsförebyggande arbetet så lär träffsäkerheten bli sämre än någonsin. Att förenkla ett svårt problem på sådant sätt som SD gör är att lura folk. Jag tror egentligen inte att SD-ledningen är så dumma, men de vet att de väljare de försöker nå tar till sig förenklade budskap.

  Ett förädiskt budskap, identifiera ett problem, hävda att en grupp människor är orsaken till problemet och påstå sedan att lösningen är att den gruppen människor inte ska få finnas i vårt land.

  Vet ni vad? Jag känner igen den retoriken från en annan tid.

  Roger, jag tar hellre debatten mot dem än att låta dem sprida sina falska budskap utan motargument. Så gjorde jag även idag på Stortorget i Lund. Unga sverigedemokrater hade torgmöte och stod och ljög precis där alla andra partier har sina valstugor. Det handlade om rättspolitik och jag gick fram till han som höll i torgmötet och sa att jag gärna ställde upp på debatt direkt för att deras falska budskap inte skulle få oemotsagt.

  Först ville de inte säga ja till en debatt, men sedan insåg de nog att det skulle vara sämre publicitetsmässigt att tacka nej till debatten än att förlora den, så då kom de fram och frågade om jag fortfarande ville. Självklart ställde jag upp. Vi debatterade kanske i en halvtimme. Störst skratt blev det när han som kunde debattera rättspolitik inte klarade av de ekonomiska frågorna, så då fick de byta debattör mot mig.

  Anna, det är ingen som påstått att det inte finns fruktansvärda våldäktsmän med annan etisk bakgrund. Men de jag spontant kom att tänka på var de tre som dömts för våldtäkt och mord/mordförsök och som varit mer omtalade i media än t.ex. han som kallades för “smygaren”.

  SD:s retorik är hela tiden att namnet inte skrivs ut för att han har ett utländskt namn. Men det är inte sant. Media följer samma pressetik oavsett härkomst. Däremot är det säkert så att vi som svenskar lättare kommer ihåg namnet Ulf Olsson än t.ex. Atheer as-Suhairy.

  Patrik, det är klart att deras omdömen var förväntade när SD släpper en så uselt framställd rapport. Men det visste Sverigedemokraterna och det var målet. Gör något som får kritik av “etablisemanget” och hävda sedan att ni är utstötta och inte får vara med. På precis samma sätt gjorde SD med sin valreklam. Spelade in en reklamfilm som de visste att TV4 skulle vägra och sedan hävda att “alla motarbetar stackars SD”.

  En genomoärlig strategi.

 23. “Patrik, det är klart att deras omdömen var förväntade när SD släpper en så uselt framställd rapport.”

  Du tror alltså på fullt allvar att det beror på rapportens kvalitet, hur de yttrar sig om den?

 24. z999 says:

  @Linander:
  “Ett förädiskt budskap, identifiera ett problem, hävda att en grupp människor är orsaken till problemet och påstå sedan att lösningen är att den gruppen människor inte ska få finnas i vårt land.”

  Fel. Våldtäkterna är knappast orsaken till att SD vill bromsa invandringen, en milsvidd skillnad mot att kasta ut alla invandrare som du påstår att SD står för.

  “SD:s retorik är hela tiden att namnet inte skrivs ut för att han har ett utländskt namn. Men det är inte sant. Media följer samma pressetik oavsett härkomst. Däremot är det säkert så att vi som svenskar lättare kommer ihåg namnet Ulf Olsson än t.ex. Atheer as-Suhairy.”

  Jag vet hur de tre våldtäktsförbrytare du nämnde ser ut. Hur kan det komma sig att jag inte vet hur smygaren ser ut? När jag försökte ta reda på namnet på han så dök det upp enbart i “alternativ” media.

  “På precis samma sätt gjorde SD med sin valreklam. Spelade in en reklamfilm som de visste att TV4 skulle vägra och sedan hävda att “alla motarbetar stackars SD”.”

  SD kollade upp filmen med jurister innan som godkände den som inte hets mot folkgrupp. Hets mot folkgrupp är något som TV4 säger själva att de själva har slagit fast. Det var bra med ett förtydligande hur omöjligt det är att kritisera invandringen och invandringens kostnader när det inte går att visa en film som inte hetsar mot någon folkgrupp.

 25. z999 says:

  @Linander:
  “Vet ni vad? Jag känner igen den retoriken från en annan tid.”

  Jag känner också igen en del från en annan tid. Som när fackföreningen solidaritet vågade köra sitt race mot den stenhårda kommunismen i Polen. Kommunistregimen kunde inte förbjuda solidaritet, det var liksom fel att förbjuda en fackförening i ett “arbetarstyrt” land. Då tillämpade man väldigt liknande samma metoder som de sju riksdagspartierna gör mot SD.

  SD är det parti som utsätts för mest våld i Sverige. Flera SD’are har slutat sitt engagemang på grund av våldet så dom slipper ni ta debatten med.
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sd-politiker-mest-utsatta_2697699.svd
  Har det gjorts något för att minska det politiska våldet i Sverige? Eller är det bra som det är?

 26. z999 says:

  Sverigedemokraterna drar inte slutsatsen att invandringen skall minska enbart p.g.a. någon våldtäktsstatistik, det vore oseriöst.

  Sverigedemokraterna drar slutsatsen att invandringen skall minska för att hela vår immigrationspolitik är destruktiv och vansinnig. SD drar slutsatsen att invandringen skall minska för att en bråkdel av dem som får PUT har asylskäl enligt internationella definitioner. SD drar slutsatsen att immigrationen skall minska p.g.a. att över 90 procent av dem som kommer hit som asylsökande inte har några identitetspapper, hur dessa människor kommit ombord på ett plan utan identitetspapper skulle enligt våra politiker vara en gåta av det mer olösliga slaget.

  Sverigedemokraterna drar slutsatsen att immigrationen skall minska för att jämförbara länder som Finland, Danmark och Island har en bråkdel av den immigration som Sverige har. De verkar inte lida någon skada av detta och de verkar inte fundera på att överta Sveriges politik på detta område. Tvärtom har vi läst att de statuerar Sverige som ett varnande exempel.

  Sverigedemokraterna drar slutsatsen att invandringen skall minska för att vi fått etniska enklaver som Rosengård, Fittja och Hammarkullen där arbetslösheten är skriande hög och där kriminaliteten är nästan lika hög, fast allt är enligt Sarnecki bara pojkbus. SD drar slutsatsen att vi för en vansinnig immigrationspolitik för att vår nuvarande politik är destruktiv t.o.m. för de som får asyl och för de länder där unga människor emigrerar från. Att växa upp i en förort som i all egentlig mening knappast tillhör den svenska gemenskapen och aldrig få ett vettigt jobb kan inte anses som en human politik.

 27. z999 says:

  Kan det vara så att man vitpixlar bilderna i svensk media som gör att vi bara känner till svenska våldtäktsmän? Så här såg det ut i en chatt med Thomas Mattson i expressen-
  http://www.expressen.se/Nyheter/1.1954988/thomas-mattsson-chattade-om-kriminaljournalistik


  Alexander: Varför vitpixlar ni ”16-åringen” (av afrikanskt ursprung) som mördade ”81-åringen”?
  Thomas Mattsson: ”Vitpixling”, som alltså handlar om att man i Photoshop förändrar en bild så att man inte ser att exempelvis hyn är mörk, har inte gjorts för att missleda någon. Det har varit ett sätt att tidigare försöka undvika att identifiera den omskrivne, alltså ett sätt att försöka efterleva ”Etiska spelregler för press, tv och radio”. Men jag tycker att vi hellre ska avstå bild helt i sådana fall.

  Andreas: Att det vitpixlas i svensk media är ett känt och bevisat fenomen. Jag undrar varför man inte, i jämställdhetens och solidaritetens namn, då brunpixlar misstänkta vita gärningsmän?
  Thomas Mattsson: Jag tillåter inte ”vitpixling” i Expressen, men man måste komma ihåg att det tidigare gjordes för att efterleva de pressetiska reglerna om att inte identifiera misstänkta brottslingar i onödan.

 28. z999 says:

  Moderaterna erkänner misslyckad integration-
  http://www.dn.se/nyheter/valet2010/m-erkanner-misslyckad-integration-1.1161200

  Inget att skämmas för. Den har aldrig fungerat. För 20 år sedan var det misslyckad integration som gjorde att ny demokrati kom in i riksdagen och idag är det misslyckad integration som gör att sverigedemokraterna är på väg in.

 29. Patrik, jag kan inte veta hur Sarnecki m.fl. skulle ha agerat om SD-rapporten hade gjorts med god kvalitet och jag undviker att spekulera till skillnad från alla sverigedemokrater som “vet” hur det skulle vara. Nu är rapporten uselt dålig och därför blir den kritiserad, det kan väl inte vara så svårt att förstå.

  z999, det räcker att se SD-reklamfilmen en gång för att förstå att den aldrig skulle bli godkänd av TV4. De har ingen plikt att ta in vilken reklam som helst och när SD går över alla anständighetsgränser för att peka ut och skuldbelägga en grupp människor så fick de det resultat de hade önskat sig.

  Jo, SD drar visst slutsatsen att “massinvandringen” ska minska eftersom deras våldtäktsrapport “visade” hur överrepresenterade invandrare är i våldtäktsstatistiken. Detta stod sverigedemokrater och sa på Stortorget i Lund i lördags.

  Sedan väljer du att blanda ihop migrations- och integrationspolitiken. Vem är nöjd med hur integrationen/segregationen ser ut i Sverige? Inte jag i vart fall. Men svaret är inte att bli mer inhumana och kalla människor som flyr för sina liv för “snyfthistorier”. Det var precis så en SD:are uttryckte sig i vår debatt i Lund i lördags.

  När det gäller politiskt våld har vi diskuterat det tidigare och jag försvarar aldrig något angrepp på demokratin. I lördags fick jag bort motdemonstranter mer effektivt än vad polisen klarade av. När någon SDU:are pratade störde vänsteraktivister så att han inte kunde fortsätta. Polisen gick mellan men det var fortfarande väldigt stökigt så jag gick fram och sa att vi kunde ta debatten just då. Vänsteraktivisterna flyttade då på sig, någon skrek att jag var en svikare, men sedan tystnade de och vi kunde ha vår debatt i lugn och ro.

 30. Roger Svensson says:

  @ Johan Linander

  Det är ju upp till dig att avgöra om du vill debattera, men det är ju långt ifrån säkert att du egentligen vinner något på detta och ur taktisk synpunkt så är det faktiskt många gånger bättre att hålla käften. Dels så räcker det med att Sd övertygar 1 av 10 för att de skall ha vunnit på debatten. Dels så verkar du underskatta du Sd:s debattskicklighet, vilket du inte är ensam om, det har de ledande politikerna gjort och fått betala ett dyrt pris för. Man måste vara medveten om vad man säger och hur det uppfattas är helt olika saker. Man kan i sak ha vettiga invändningar mot t.ex. Sd:s undersökning med framför man dessa invändningar så uppfattas det lätt som att man inte ser våldtäkter, i synnerhet de som begås av invandrare, som något större problem.

 31. frekar06 says:

  Så här står det i Radio- och TV-lagen:

  “1 § En leverantör av medietjänster som tillhandahåller tv- sändning, beställ-tv eller sökbar text-tv ska se till att programverksamheten som helhet präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet.”

  Det är så uppenbart att den inte bara strider mot allt vad anständighet heter utan också mot lagen. Den paragraf som jag hänvisar till ovan är glasklar. Att SD skulle få något skadestånd hos TV4 är otänkbart. De har precis följt den lagstiftning som finns.

 32. z999 says:

  @Frekar06:
  “Det är så uppenbart att den inte bara strider mot allt vad anständighet heter utan också mot lagen. Den paragraf som jag hänvisar till ovan är glasklar. Att SD skulle få något skadestånd hos TV4 är otänkbart. De har precis följt den lagstiftning som finns.”

  Du har fel Frekar06, det har varit en del domar när det gäller hets mot folkgrupp och den här filmen skulle klara sig. Det är lagligt för ett parti att säga att de satsar på pensionärer och att de vill bromsa invandringen. Och det är lagligt att symbolisera islam på det sättet som gjordes i filmen.

  Att filmen upplevs som att den strider mot någon anständighetsnorm beror ju på vad man har för värderingar. Jag anser att Sverige exklusivt tillhör svenskarna och att folk utanför Sverige inte har någon rätt alls att göra några anspråk och ställa krav på Sverige utöver att vi håller fred med dom. Jag anser också att en pensionär liksom övriga medborgare äger den svenska statskassan tillsammans.

 33. z999 says:

  @Linander:
  “z999, det räcker att se SD-reklamfilmen en gång för att förstå att den aldrig skulle bli godkänd av TV4.”

  Jag trodde att den skulle hålla eftersom den ligger inom svensk lagstiftning och det var enda stora kravet från TV4. Men vad ska man säga, dom har fått den till den mest omtalade politiska reklamfilmen och en del verkar se det som att det hör till allmänbildningen att se den.

  Kritiken mot den har annars varit väldigt vag tycker jag. Den grövsta kritiken jag läst kommer från SD’are som var missnöjda med filmen och till och med tyckte att den förstört SD’s alla chanser att nå riksdagen. Samtidigt som många tycker att den är klockren och visar skillnaden tydligt mellan SD och övriga partier.

  “De har ingen plikt att ta in vilken reklam som helst och när SD går över alla anständighetsgränser för att peka ut och skuldbelägga en grupp människor så fick de det resultat de hade önskat sig.”

  Nej, dom har ingen plikt att göra det. Demokrati ger till skillnad från diktatur en större frihet för människor, men det är en frihet under ansvar. Eftersom det inte finns diktat från staten på det sätt som det finns i mindre fria länder så har inte TV4 någon skyldighet att behandla alla partier lika. Demokrati är ett mycket skört system som inte är perfekt i sig själv på något sätt men det bästa systemet som kan skapas av oss människor ändå. Men den förutsätter att det finns demokratiska intentioner hos de människor som har makt i samhället (som media bland annat) annars så försvinner poängen med det.

  “Jo, SD drar visst slutsatsen att “massinvandringen” ska minska eftersom deras våldtäktsrapport “visade” hur överrepresenterade invandrare är i våldtäktsstatistiken. Detta stod sverigedemokrater och sa på Stortorget i Lund i lördags.”

  Jag vet ju inte exakt hur just dom uttryckte det men det är väldigt få väljare som röstar på SD för att minska våldtäkterna. Det är liksom flera skäl att minska invandringen och jag tror inte att dom sverigedemokraterna struntar i de andra skälen som väger mycket tyngre (våldtäktsoffer kan förståss tycka annorlunda).

  “Sedan väljer du att blanda ihop migrations- och integrationspolitiken. Vem är nöjd med hur integrationen/segregationen ser ut i Sverige? Inte jag i vart fall.”

  Eftersom inget drastiskt har gjorts på 20 år (vilket är orsaken till att SD existerar) mer än att man har bekämpat den opinion som vill ha en förändring så ser det inte ut att vara så stort missnöje i riksdagen, oavsett block.

  “Men svaret är inte att bli mer inhumana och kalla människor som flyr för sina liv för “snyfthistorier”. Det var precis så en SD:are uttryckte sig i vår debatt i Lund i lördags.”

  Snyfthistorier i media ja, inte av flyktingar själva. Det finns väldigt mycket som går att göra som inte jag tycker är så inhumana åtgärder. Istället för att erbjuda gratis anonym vård åt illegala invandrare (papperslösa om du vill visa respekt för människor som bryter mot svensk lag och befinner sig i landet olagligt) att man ger vård och därefter är det utvisning som gäller. Sen går det att åtgärda anhöriginvandringen en hel del också. Man kan ju studera Danmark och lära sig, eller Finland.

  “När det gäller politiskt våld har vi diskuterat det tidigare och jag försvarar aldrig något angrepp på demokratin.”

  Jag vet. Du är en unik förkämpe för demokrati som jag aldrig har sett något liknande någonstans, vare sig i riksdagen eller utanför. Du har också en känsla för rent spel, även den unik. Det är otroligt hur du har kunnat behålla den när du har upplevt politikens värsta avarter på nära håll.

  “I lördags fick jag bort motdemonstranter mer effektivt än vad polisen klarade av. När någon SDU:are pratade störde vänsteraktivister så att han inte kunde fortsätta. Polisen gick mellan men det var fortfarande väldigt stökigt så jag gick fram och sa att vi kunde ta debatten just då. Vänsteraktivisterna flyttade då på sig, någon skrek att jag var en svikare, men sedan tystnade de och vi kunde ha vår debatt i lugn och ro.”

  Jag hoppas att SDU’arna tackade dig (inte så lätt när man kommit till korta i en debatt iofs :-)) eller åtminstone insåg att det finns folk i riksdagen som inte lever upp till SD’s bild av riksdagsmän och kvinnor. Jag tror att det finns fler inom alliansen som har starka demokratiska ideal, tyvärr kan jag inte säga samma sak om det andra blocket på grund av deras höga tolerans mot kommunism.

Leave a Reply

Your email address will not be published.