Peter Eriksson ser alliansen som sitt alternativ

I Region Skåne fick varken alliansen eller de rödgröna egen majoritet efter valet 2006 pga Sverigedemokraternas framgångsval i Skåne. Det bildades då en femklöver med alliansen och Miljöpartiet för att skapa en majoritet, ett samarbete som har fungerat bra. Jag tror inte att SD kommer in i riksdagen efter valet i septemeber, men skulle så vara fallet och de skulle hamna i en vågmästarposition så är det naturliga att Mp går till alliansen. Det har uppenbarligen även Peter Eriksson insett. Jag tycker att det är förvånande att en partiledare går ut så tydligt med att han planerar för ett alternativ om deras eget regeringsalternativ inte lyckas. Det ger sken av att han inte riktigt tror på att de rödgröna vänsterpartierna ska få majoritet.

För något år sedan hade jag inte sett några större problem med ett samarbete med Mp även om det såklart skiljer en hel del i politik, men det gör det även med t.ex. Kd. Men det senaste året har Mp gått så långt åt vänster så det börjar bli allt mer tveksamt om det skulle fungera. Men de kan säkert ändra sig igen.

This entry was posted in General and tagged , . Bookmark the permalink.

20 Responses to Peter Eriksson ser alliansen som sitt alternativ

 1. z999 says:

  Med erfarenhet från samtliga val sedan sverigedemokraternas start så tror jag att sverigedemokraterna får c:a 8% av rösterna. SD har alltid legat väldigt mycket högre i skarpt läge än i alla opinionsundersökningar.

  Jag tror att minst ett (kanske två) borgerliga partier åker ur riksdagen. Moderaterna har kompromissat rätt hårt med borgerliga värderingar och har nog inga problem med miljöpartiet.

  Det viktiga för sverigedemokraterna är att folk ser att båda blocken är beredda att fortsätta med ungefär samma invandringspolitik som vi haft de senaste tjugo åren med ungefär samma ökning av “integrationsproblemen”. Det behöver inte SD upplysa om, det sköter riksdagspartierna själva.

 2. frekar06 says:

  Z999,

  Riksdagspartierna tar inte tag i de problem som rör invandringspolitiken. Jag ställer mig verkligen inte bakom Sverigedemokraternas åsikter. Men det innebär inte att jag inte ser problemen med den enorma segregation som finns idag.

  Vi ska ha en generös flyktingpolitik i Sverige och de personer som verkligen behöver skydd ska också få det. Men en generös invandringspolitik måste gå hand i hand med att vi faktiskt tar hand om dom som kommer hit och inte placerar dom i Rosengård eller i förorter bara där de inte får varken utbildning eller jobb. Som jag ser det är det inte invandringspolitiken som har havererat utan integrationspolitiken!

  Att riksdagspartierna inte tar tag i den här typen av problem är antagligen anledningen till varför mindre partier som Sverigedemokraterna och Piratpartiet kan skörda framgångar. Även integritetsfrågorna är ju satta på undantag. En professor skrev så sent som idag en debattartikel på SVD om hur ointresserad Malmström är av att skydda medborgarnas personliga integritet.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/malmstrom-ointresserad-av-integritet_5022697.svd

 3. z999 says:

  @Frekar06:
  “Vi ska ha en generös flyktingpolitik i Sverige och de personer som verkligen behöver skydd ska också få det.”

  Ska ha? Jag undrar varför du uttrycker dig på det sättet medans jag aldrig skulle uttrycka att vi(?) ska ha den invandringspolitik som jag tycker att det ska vara. Är det inte fel att tala om flyktingpolitik när det bara är 11% av invandrarna som överhuvudtaget söker asyl enligt migrationsverkets hemsida?

  “Att riksdagspartierna inte tar tag i den här typen av problem är antagligen anledningen till varför mindre partier som Sverigedemokraterna och Piratpartiet kan skörda framgångar.”

  Enligt vad dom själva säger så tycker dom att dom har tagit tag i problemen. Det gäller både integritet och invandringspolitik. Att integrationspolitiken har varit en katastrof de senaste 20 åren (längre enligt mig) är ju en subjektiv åsikt, riksdagspolitikerna anser ju att invandringen har berikat Sverige. Allt är ju “in the eye of the beholder”.

  Vad betyder en generös flyktingpolitik förresten? Att man har kriterier som är lätta att uppfylla eller?

 4. z999 says:

  @Frekar06:
  “Men en generös invandringspolitik måste gå hand i hand med att vi faktiskt tar hand om dom som kommer hit och inte placerar dom i Rosengård eller i förorter bara där de inte får varken utbildning eller jobb.”

  Tar hand om dom? Ungefär som när man köper hund menar du? Är inte det en gammal kolonial inställning? Varken utbildning eller jobb? Är inte dom flesta invandrare högutbildade, hjärnkirurger och allt vad det är?

 5. Niklas says:

  Det där med “placerar i Rosengård” är en myt. Invandrarna söker sig själva till de områden där det bor många landsman. En naturlig drift, folk trivs bättre med dem som är som man själv. Det är jobbigt att behöva anpassa sig, i Rosengård kan man prata sitt hemlands språk, umgås med folk med samma kultur och köpa (för bidrag) den mat man är van vid i närbutiken. Av precis samma anledning flyr de svenskar som har råd fältet.

  Om det är integrationspolitiken som är fel, varför har Frankrike, Holland, Nederländerna, GB, o.s.v. samma problem som vi? Och varför har vi inga större problem med östasiater eller västerlänningar?

  Nej, vi har tagit emot på tok för många svårassimilerade folkgrupper på för kort tid. Endast sd har insett detta och får därför självklart min röst.

 6. z999 says:

  Frekar06, utesluter du möjligheten att piratpartiet kommer in i riksdagen?

 7. frekar06 says:

  Absolut inte Z999. Jag tror och hoppas verkligen på att Piratpartiet kommer in i riksdagen. Jag kommer att rösta på dom i valet i höst. De behövs i högsta grad i riksdagen. //Frekar06

 8. z999 says:

  @Frekar06:
  “Absolut inte Z999. Jag tror och hoppas verkligen på att Piratpartiet kommer in i riksdagen. Jag kommer att rösta på dom i valet i höst. De behövs i högsta grad i riksdagen.”

  Jag skulle önska att dom bytte namn, något som inte kopplas ihop med piratkopiering. Men nu är namnet etablerat och eftersom man har lanserat sig som rebeller mot en övervakande stat så är väl namnet ok.

  PP eller inte så tror jag att vi kommer att få ett mer övervakat samhälle vartefter ändå. PP kan även vara ett skydd mot direkta övergrepp från skivbolag och filmproducenter.

 9. frekar06 says:

  Tyvärr kan du nog ha rätt i att vi kommer få ett alltmer övervakat samhälle. Även om jag önskar att politikerna tar sitt förnuft till fånga. Skivbolagen och film industrin vill placera rättssäkerhet och dylika rättigheter i källaren. Att politikerna gått på IFPI:s och Antipiratbyråns pinsamma förbud mot allt som har med Internet att göra linje är otroligt.

 10. z999 says:

  @Frekar06:
  “Tyvärr kan du nog ha rätt i att vi kommer få ett alltmer övervakat samhälle. Även om jag önskar att politikerna tar sitt förnuft till fånga.”

  Egentligen började staten (inte bara i Sverige) att övervaka på ett integritetskränkande sätt redan när man började bekämpa barnporren på nätet. Förbuden blev många och otydliga och jag vet inte vilka regler som gäller. Det har snackats om att det är förbjudet att ens surfa in på en barnporrsida och det är olagligt att lagra såna bilder i datorn, vid sidan om det har man talat om förbud mot att till och med ha det i cache-minnet vilket jag tycker är att gå för långt.

  Det var naturligtvis ingen som vågade försvara rätten att konsumera barnporr. Annat blev det när pirate bay var på tapeten som du vet.

  “Skivbolagen och film industrin vill placera rättssäkerhet och dylika rättigheter i källaren.”

  Ja. Men jag vet inte hur man ska lösa upphovsrätten på annat sätt. Jag vill inte leva i en värld där upphovsrätten helt försvinner trots att jag är involverad i opensource.

  “Att politikerna gått på IFPI:s och Antipiratbyråns pinsamma förbud mot allt som har med Internet att göra linje är otroligt.”

  Jag tänkte tidigare att folk får finna sig i att vara övervakade på internet och det är bara att stänga av datorn om man lider av det men eftersom internet har blivit en så enormt stor del av folks vardag och inte bara nöje så har jag tänkt om lite. Jag har inga tvärsäkra åsikter i det hela och absolut inga idéer själv om vad som vore bäst.

  Men jag tycker inte om “svansen” av folk som har följt piratpartiet och som ser sig som rebeller med enda mål att skjuta all form av upphovsrätt i sank. Den typen av människor har också varit bidragande till att ge opensource dåligt rykte. Opensource handlar inte om att vara respektlös mot andra (=microsoft), man konkurrerar inte på samma sätt som microsoft och apple (mac). Man konkurrerar med att ha en annan affärsidé.

 11. frekar06 says:

  Visst Z999. Övervakningen började redan med den här barnporrlagen. Nu har den dessutom fått som konsekvens att Mangaserier är att betrakta som barnpornografi, något som är närmast absurt. Jag vill heller inte avskaffa upphovsrätten. Däremot vill jag anpassa den till det moderna samhället. Exakt hur det ska gå till vet jag inte idag. Men det är åtminstone inte rimligt att verk ska vara upphovsrättsskyddade i sjuttiofem år efter upphovsrättsinnehavarens död. Det gynnar bara de riktigt stora aktörerna på marknaden. Sen tycker inte jag att rättssäkerhet, yttrandefrihet, tryckfrihet och så vidare är mycket viktigare än upphovsrätten. Med andra ord, upphovsrättsindustrin ska inte få stänga av någon från Internet. De ska inte få bestämma över vilka sidor som man har tillgång till på Internet. De ska inte kunna få ut personuppgifter. De ska inte få skicka rena hotbrev om stämningar till folk. Det hör inte hemma i demokratiska stater.

 12. z999 says:

  @Frekar06:
  “Men det är åtminstone inte rimligt att verk ska vara upphovsrättsskyddade i sjuttiofem år efter upphovsrättsinnehavarens död. Det gynnar bara de riktigt stora aktörerna på marknaden.”

  Nej, det är verkligen orimligt. Det gynnar dom som snyltar på artistens (eller vad det är) storhet och talang efter h*ns död då h*n rimligtvis inte själv får del av det.

  “Sen tycker inte jag att rättssäkerhet, yttrandefrihet, tryckfrihet och så vidare är mycket viktigare än upphovsrätten. Med andra ord, upphovsrättsindustrin ska inte få stänga av någon från Internet.”

  Det kan jag hålla med om så som internet ser ut idag. Det måste vara en helt annan typ av bestraffning. Det är ett utslag av slöhet att tillämpa en sån åtgärd, liksom även dödsstraffet är. Enkel och platt “lösning”.

  “De ska inte få bestämma över vilka sidor som man har tillgång till på Internet. De ska inte kunna få ut personuppgifter. De ska inte få skicka rena hotbrev om stämningar till folk. Det hör inte hemma i demokratiska stater.”

  Håller med.

 13. frekar06 says:

  Funderar på om man Creative Commons är lösningen på de problem som vi idag har med upphovsrätten. Det är ju redan så att många har lanserat sina verk under denna typ av licens redan. Jag tror att allt fler kommer lansera sina verk under dessa licenser.

  Här får ju upphovsrättsinnehavaren credit för sitt arbete genom länk tillbaka eller genom angivande av författare eller skapare i samband med användning av verk samtidigt som verket kan delas av andra människor utan att kränka upphovsrätten. Creative Commons känns som en rättså optimal lösning på problemen med upphovsrätten.

 14. z999 says:

  @Frekar06:
  “Creative Commons känns som en rättså optimal lösning på problemen med upphovsrätten.”

  Det kanske är lösningen i framtiden, eller något i den stilen i alla fall. I annat fall blir det som när man ska förbjuda sexköp och sänker bevisbördan samt statens rätt att lägga sig i medborgarnas liv. Jag tycker att skivbolag och filmproducenter borde ha kommit på nånting istället för att fortsätta leva som om Internet inte existerade.

 15. frekar06 says:

  Håller med Z999.

 16. z999 says:

  Frekar06, jag tänkte ett tag att skivbolagen är offren (brottsoffren) när det gäller piratkopiering och att offret inte ska ha någon skyldighet att anpassa sig till brottslingen (piratkopieraren) och hitta på lösningar på problemet. Men efter att ha läst på nationellidags (nationellidag.se) hemsida att skivbolagen har tagit ut avgifter på alla cd/dvd-skivor för att täcka inkomstbortfall(?) när folk spelar in (eller vad man ska kalla det) musik på cd och dvd:er så har jag tänkt om rejält. Dom har alltså använt sig av kollektivbestraffning av alla cd/dvd-köpare genom att ta ut avgift från till exempel mig som har använt väldigt många cd-skivor men inte spelat in någon musik på dom. Personer som är så pass långt ifrån västerländskt rättstänkande bör verkligen inte få några befogenheter alls mot privatpersoner.

 17. frekar06 says:

  Nej verkligen inte. Nu har tydligen organisationen Copyswede föreslagit att de också ska ta ut avgifter på alla mobiltelefoner för att betala piratkopiering. Sån tur var är inte politikerna villiga att genomföra detta just nu. Men det kan ju snabbt ändra sig. Så att vi behöver ha koll på våra folkvalda i frågan är helt klart.

  /Frekar06

 18. Uffe says:

  Just den där avgiften på brännbara media retar mig ganska mycket. Jag är amatörfotograf, vilket betyder att jag fotograferar för att jag tycker att det är kul. Men sedan jag började använda en digitalkamera tycker jag att jag måste göra backup-kopior av mina bilder. Och jag gör två kopior: en på en extern hårddisk, och en på en brännbar DVD-skiva. Och hittills har mitt måttliga fotograferande resulterat i att svenska musiker har fått 80 kronor av mig. Och jag undrar bara: vad har de svenska musikerna gjort för att de skall vara värda mina pengar när jag tar kopior av _mina egna_ bilder? Och vad har de svenska musikerna gjort för att de skall vara värda mina pengar när jag bränner en CD-/DVD-skiva med någon version av linux?

  Den enklaste lösningen, som jag ser, är att behålla avgifterna på CD-/DVD-skivor som de är idag. Men att samtidigt ge fasen i att folk tankar lite. På det viset fortsätter svenska musiker att få pengar, och folket som betalar avgifterna får något för pengarna.

 19. z999 says:

  @Uffe:
  “Den enklaste lösningen, som jag ser, är att behålla avgifterna på CD-/DVD-skivor som de är idag. Men att samtidigt ge fasen i att folk tankar lite.”

  Jag gillar inte den lösningen Uffe. Det gör att allt bara är en gråzon och uppmuntrar inte till laglydighet. Den typen av lösningar gör att det går över till djungelns lag.

 20. Uffe says:

  @z999: jag håller med om att det inte är en bra lösning, men jag kommer inte på något bättre.

  Som det är idag får man, om man har ett “lagligt original” göra enstaka kopior till släkt nära vänner. Om vi skall ha kvar den möjligheten tycker jag faktiskt att musiker/kompositörer skall ha lite ersättning för det. Då är det rimligt med en avgift på mediat som används.

  Men eftersom samma media används till så mycket annat också, som tex backup-kopior av egna bilder, tycker jag att det är en enkel kompromiss att ha kvar avgiften på mediat, men tillåta viss kopiering som egentligen borde vara olaglig. Ordet tillåta är egentligen fel, men uttrycket “göra det olagligt, men inte straffbart om det sker i liten skala” låter så tungt…

  Det enda alternativet jag ser är att göra all privatkopiering som är laglig idag olaglig. Då finns det ingen anledning att ha kvar avgiften på brännbara skivor, och då har jag inget att gnälla över när jag göra kopior av mina egna bilder.

Leave a Reply

Your email address will not be published.