SVT Debatt ikväll

Jag är på Almedalsveckan för första gången. Jag är inte frälst, hade hellre varit hemma och njutit av sommarvärmen med familjen. Men nu när jag är här så är det fullt upp. Debatter om upphovsrätt, polisen, jämställdhet m.m. Nu ikväll ska jag vara med i SVT Debatt, kl. 20-21. Titta gärna (även om jag själv bara hade sett första halvan, 20.30 börjar Tyskland-Spanien), det ska handla om rättspolitik, ungdomsarbetslöshet m.m.

This entry was posted in General and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to SVT Debatt ikväll

 1. frekar06 says:

  Ska titta på Debatt nu i efterhand. Såg fotbollen. Det var väl en sisådär match. Ställningskrig. Tror nog att Spanien kommer ta hem VM-Guldet nu, men Holland är ett mycket bra lag och kan säkert överraska i finalen.

 2. Ola says:

  Jag såg debatt varför Johan ville du inte svara den där tjejen på vad du anser hon skulle ha i lön?
  Det var ju en relevant fråga

 3. I programmet påstod hon att hon hade (eller hade haft) 12 500 kr/mån, men vad jag vet så har inget kollektivavtal en så låg ingångslön idag för heltidsarbete. Om det finns så länka gärna.

  Dock, frågan gällde vad ungdomar ska ha i lön. Det skiljer sig givetvis från yrke till yrke och i det är dessutom inte politiker som fastställer löner utan det sker i avtal mellan arbetsmarknadens parter. Vi vill dock öppna upp för lägre ingångslöner genom s.k. ungdomsavtal, men också t.ex. med ett svenskt införande av det danska studentmedarbetarsystemet. Det är konstigt att när det kallas för studentmedarbetarsystem eller lärlingssystem så är även socialdemokrater med på att ha lägre ungdomslöner, men om vi kallar det för lägre ingångslöner så är det så hemskt så hemskt. Någon som kan förklara detta?

  Hittade nu en DN-artikel från början av 2006 med rubriken “Lägsta lönen hög i Sverige”. Där finns en bra genomgång av situationen och att Sverige hamnar i topp på högsta ingångslönerna i Europa. Då 2006 var tydligen lägsta ingångslönen 12 790 kr. Jag har mycket svårt att tro att det idag fyra år senare skulle finnas någon lägre ingångslön, snarare ligger den över eller alldeles i närheten av 14 000 kr om man ser till de löneökningar som avtalsrörelserna har gett de senaste fyra åren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.