Sammanfattning av mandatperioden

Oj vad detta var svårt! Jag utlovade vid ett tillfälle att göra en sammanfattning av vad jag har gjort under den gångna mandatperioden. Visserligen är mandatperioden inte slut, men jag tänkte använda lite av sommarledigheten till att summera. Jag fastnade dock ganska snabbt.

Hur summerar man vad man själv har gjort? Först tänkte jag skriva lite om hur jag varit involverad i diverse förhandlingar och vad jag och Centerpartiet har fått genom, men det kändes så självförhärligande att jag höll på att kräkas på mig själv… Dessutom finns det vissa saker som får vänta tills memoarerna någon gång i framtiden…

Jag kom istället fram till att sammanfattningen får bli en mer eller mindre statistisk sammanställning av objektiva fakta. Inte så kul, men det är den typen av sammanfattning som jag kan göra just nu.

Under mandatperioden 2006-2010 har jag varit ledamot i justitieutskottet och ledamot i Nordiska rådets svenska delegation samt ersättare i EU-nämnden, civilutskottet, näringsutskottet samt riksdagens valberedning. Som följduppdrag av andra uppdrag har jag varit ledamot i Nordiska rådets presidium, vice ordförande i Parlamentariska Östersjökonferensens arbetsgrupp om trafficking, ledamot i Rikspolisstyrelsens styrelse, ledamot i Riksåklagarens insynsråd samt i Nyamko Sabunis (regeringens) jämställdhetsråd. Jag har också suttit i Äktenskapsutredningen, Datalagringsutredningen samt Påföljdsutredningen.

Inom Centerpartiet har jag blivit distriktsordförande för Centerpartiet i Skåne. Inom riksdagsgruppen har jag suttit i valberedningen, varit kommittéordförande och ledamot i förtroenderådet. Jag sitter även med i Centerpartiets internationella kommitté och har varit med och tagit fram EU-valprogrammet.

Jag sitter även i Nordiska investeringsbankens kontrollkommitté samt i Skånska Tidningsföreningens styrelse.

Vad har jag då gjort under de här fyra åren förutom att sitta i tusentals möten (svårt att räkna på, men en normalvecka innehåller 10-12 regelbundet återkommande möten)? Alla siffror är lite osäkra, men det är så noga som jag har kunnat räkna.

Jag har hållit 169 anföranden och repliker i kammaren, skrivit 69 riksdagsmotioner och ställt 18 skriftliga frågor (inkl till andra nordiska länders ministrar). Antalet motioner, frågor och interpellationer är långt mycket färre än under förra mandatperioden. Anledningen är enkel, majoritet istället för opposition.

Jag har skrivit 110 debattartiklar och 46 pressmeddelanden. Totalt har jag synts i media vid minst 1 000 tillfällen. Det är väldigt svårt att beräkna, men jag har räknat på ett halvår och sedan försökt beräkna utifrån det. En del tidningar är enkla att söka på och i Svenska Dagbladet har jag varit med vid 61 tillfällen under de här fyra åren. Därmed är det den tidning jag synts näst mest trots att det är en rikstidning och det kan jämföras med Dagens Nyheter där jag varit med 26 gånger. “Vinnare” blir Skånska Dagbladet där jag kommit upp i lite över 100 tillfällen. I TV har jag varit med ca 20 gånger. TV 4:s nyhetsmorgon sticker ut med fyra eller fem tillfällen, medan jag inte har varit med i SVT:s morgonprogram en enda gång vad jag minns. Däremot har jag varit med i Aktuellt, Rapport, Sydnytt och några andra av SVT:s regionala program. Jag har varit med i SVT Debatt en gång och nummer två blir nu på onsdag.

Vad har då mina mediaframträdanden framförallt handlat om? Generellt kan man säga rättsliga frågor, upphovsrätt och integritet. Mer specifikt så är det datalagringsdirektivet, polisfrågor (nationell polismyndighet, polis i hela landet och hemliga tvångsmedel), fildelning och framförallt Ipred, könsneutral äktenskapslagstiftning, kameraövervakning, eftersupning samt sexualbrott och sexköp.

Någon kanske förvånar sig över att FRA inte kommer in på “topplistan”. Det beror i stort på att jag var föräldraledig när den stora FRA-striden stod. Det var ganska skönt att slippa debatten, men samtidigt var det frustrerande att inte få vara med och påverka fullt ut. Det tog dessutom väldigt mycket tid att svara på mejl och samtal, även om jag bara svarade att jag var föräldraledig och hänvisade vidare.

Utöver politiken i sig själv så måste jag nämna en sak som ger mig mycket personligen och det är mötena med andra människor, från kungar till missbrukande hemlösa. Av den förstnämnda kategorin har jag träffat vår svenska kung (plus drottningen och kronprinsessan), Norges kung (plus drottning) och Danmarks drottning (plus prinsgemål). Vidare Finlands president Tarja Halonen och Islands f.d. president Vigdis Finnbogadottir. Av regeringschefer har jag samtalat med Reinfeldt, Vanhanen, Stoltenberg, två danska Rasmussen samt Islands Haarde och Sigurdardottir. Det är alltså framförallt genom Nordiska rådet och presidieplatsen som jag får dessa möjligheter. Utöver de nordiska parlamenten har jag besökt parlamenten i Belgien, Irland, Australien och Nya Zeeland. ECB, Europarådet i Strasbourg och Nato är andra institutioner som jag har besökt, förutom EP i Bryssel och Strasbourg.

Hmmm, jag kommer säkert att fylla på listan med lite mer politik… Nu när jag läser vad jag har skrivit så är det mest en trist uppräkning, men jag hinner inte fortsätta just nu.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.