Kan en oljekatastrof som den i Mexikanska golfen hända i Nordsjön?

Oljekatastrofen i Mexikanska golfen riskerar att bli den värsta miljökatastrofen någonsin. British Petroleum (BP) försöker att försegla den läckande oljeledningen men ingen vet när eller om de kommer att lyckas. I över en månad har hundratusentals liter olja dagligen läckt ut i havet och stora naturområden hotas.

Det var oljeriggen Deepwater Horizon som exploderade och sjönk den 20 april och frågan många ställer sig är om samma sak kan hända i Nordsjön.

Den 25-27 maj deltar Johan Linander i rundabordssamtal i Bergen mellan Nordiska rådet och ryska parlamentariker från Duman och regionala parlament på temat ”Closer co-operation between Parliaments in Russia and the Nordic Council: Environmentally friendly energy production and environment control”. Som en del av detta möte kommer ett besök att göras på oljeplattformen ”Oseberg” i Nordsjön.

– Det ska bli mycket intressant att få komma ut till en oljerigg. Jag kommer att ställa frågor kring säkerheten och om motsvarande olycka som i Mexikanska golfen skulle kunna hända i Nordsjön. Finns det skillnader i vilken teknik som används? Vilka räddningsplaner finns om olyckan skulle vara framme? Hur skulle en läcka täckas till i Nordsjön?

Johan Linander, Riksdagsledamot för Centerpartiet och ledamot i Nordiska rådets presidium

This entry was posted in Pressmeddelanden and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Kan en oljekatastrof som den i Mexikanska golfen hända i Nordsjön?

 1. frekar06 says:

  Det finns de forskare som hävdar att det skulle kunna ske i Nordsjön, samtidigt som det finns forskare som menar att det inte kan ske i Nordsjön. Så vad man ska tro på är väldigt svårt att säga. Däremot så tror jag att vi bör vara förberedda för att det kan ske.

  Jag tror att det viktigaste vi kan göra är att se till att staten har de båtar och verktyg som krävs för att klara en större olycka (vilket jag tror Sverige till viss del redan har, även om vi säkert skulle behöva internationell hjälp för att klara av en katastrof). Jag menar till och med USA behöver ju internationell hjälp för att klara denna katastrofen.

  Sen tror jag att det är viktigt att vi har tydliga regler för vad som gäller så att det inte blir några tveksamheter. Jag kan inte lagen på detta område och kan därför inte uttala mig om vi har bra lagar på området eller inte, men lagstiftning behöver ju i och för sig utvärderas ständigt så att en utvärdering över de här lagarna kanske inte vore helt fel. Man kan ju alltid hitta saker att förbättra.

  Frekar06

 2. frekar06 says:

  På tal om katastrofer. Jag råkade se att forskare tror att en viss vulkan eventuellt är på väg att vakna till liv. Det handlar om Katla på Island! Vaknar den till liv kan konsekvenserna bli enorma särskilt för flygbolagen. Men den har potential att påverka hela jordens klimat.

 3. Jag pratade med en islänning tidigare idag och han hade inte fått några sådana rapporter, men samtidigt ska vi inte tro att allting är över. Vulkaner är lite kinkiga och följer inte alltid logiska mönster. Veckan efter midsommar har vi möte med Nordiska rådet på Island så då hoppas jag verkligen att det går att flyga. Om våra planer går i lås så ska vi åka ut till Eyjafjallajökul (eller hur det nu stavas…).

  När det gäller oljekatastrof i Nordsjön så var svaret att det inte går att säga till hundra procent att det inte kan hända. Däremot finns det faktorer som gör att en olycka är mycket mindre sannolik och att omfattningen av en sådan olycka förmodligen skulle bli mindre. De två största skillnaderna mellan oljeplattformarna i Nordsjön och de i Mexikanska gulfen är djupet (Oseberg står där som bara är 107 meter djupt) och att trycket inte alls är lika stort. Som det ser ut nu på Oseberg så får de nästan suga upp oljan för att den ska komma upp. Men självklart skulle det kunna hända en ordentlig olycka och jag tog upp behovet av en gemensam beredskap för oljeolyckor, oavsett om de sker på Nordsjön, i Östersjön eller upp mot Arktis. Inget land kan ha en egen tillräcklig beredskap och därför måste vi, innan något händer, ha tydliga överenskommelser om att hjälpa varandra vid den typen av miljökatastrofer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.