Hur räknar du Sahlin?

Att Mona Sahlin inte riktigt får ihop inkomster och utgifter är välkänt, hon meddelar ökade statliga utgifter nästan varenda dag men att det skulle krävas enorma skatteökningar för att finansiera håller hon gärna tyst med.

Detta är dock inte hennes enda räknefel (och Ohly, Wetterstrand och Eriksson är inte bättre). Hon har den senaste tiden upprepat vid flera tillfällen att 25.000 jobb har försvunnit inom skola, vård och omsorg, t.ex. på Brännpunkt i tisdags.

Är detta sant? Nej, definitivt inte. Sahlin använder siffrorna som SKL (Sveriges kommuner och landsting) har, men glömmer samtidigt bort att många jobb istället utförs av arbetstagare som inte är anställda i kommun eller landsting. 2008-2009 flyttades ca 10 000 jobb i utbildning, vård och omsorg över till privat regi enligt SKL:s ekonomiska analysenhet.

Man kan också se hos SCB att antalet anställda i privat sektor som jobbar med utbildning, vård och omsorg har ökat med nästan 32 000 under mandatperioden. Eller menar Sahlin & co att dessa inte är “välfärdsarbetare” som de kallar dem i SvD-artikeln?

Dessutom är det enligt SKL så att 18.000-19.000 jobb som “försvunnit” kan förklaras av minskade sjukskrivningar och färre timvikarier. Det måste väl rimligtvis vara en positiv utveckling?

Mona Sahlin borde ta en snabbkurs i matematik!

This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Hur räknar du Sahlin?

 1. Uffe says:

  Men herre Gud, Johan! Att du inte förstår hur Mona tänker!

  För henne är det enda jobb som räknas ett med garanterad trygghet och bra lön. Med andra ord ett jobb där du är anställd av stat, landsting eller kommun. Inget annat garanterar dig fem veckors semester, att du är försäkrad på ett betryggande sätt och att du får en schysst lön.

  Så det faktum att en antal tusen personer fått privata arbetsgivare, högre lön och bättre försäkringsskydd på jobbet betyder att dessa tusentals arbetstagare har blivit dragna vid näsan. De har gått på myten om den privata arbetsgivaren, och borde skickas på omskolningsläger i någon passande del av världen. Sibirien har ju tyvärr fått lite dåligt rykte, men kan fungera om inte Nordkorea kan bistå med omskolningsplatser…

 2. z999 says:

  Mycket talar för att hon blir statsminister ändå nu (känner mig kräkfärdig). Den enda förändringen blir väl en saftig skattehöjning och något fåtal bidragstagare får 20 spänn extra i månaden.

 3. Benji says:

  Bra skrivet. Mona är väll inte känd för sina matematiska eller ekonomiska kunskaper. Drivit sina företag i konkurs. Det är kvinnan som vill styra vårt land.

  Vänsterblocket menar att vi alla ska arbeta inom offentlig sektor. Privat sektor gynnar bara de rika. Inom offentlig sektor ska de nya jobben skapas. Exempelvis hålla upp en dörr, sopa gator och torg, hjälpa tanter över vägen, koka kaffe åt tjänstemän etc etc. Bra vah? Jobb till alla som ingen behöver finansiera?! Hoppas att han där uppe skickar ner lite pengar, eller?

  Tragiskt. Man blir ju fan mörkrädd när man hör Mona Toblerona.

Leave a Reply

Your email address will not be published.