Uppror i Piratpartiet?

Det är tyvärr inte ofta det händer, men nu i väntan på debatt i kammaren har jag varit inne och läst diverse bloggar. HAX är en av de som jag då och då besöker, bra att hålla koll på vad PP sysslar med i Bryssel. Men då hittade jag en stor nyhet som ingen tidning skrivit om vad jag vet.

Piratpartiets valberedning vill sparka ut partiets vice partiordförande och MEP Christian Engström från partistyrelsen! Det känns ju mycket märkligt, det måste vara en stor konflikt annars hade en valberedning aldrig agerat på det viset. Hade det här hänt i något av riksdagspartierna så hade det genast varit en stor nyhet i “gammelmedia”, men PP slipper tydligen ifrån sånt fortfarande.

Nu är jag inte direkt medlem i PP och får inte rösta, men om någon piratpartist läser det här så vill jag uppmana er till att rösta på Christian Engström. Dels för att han nu har politisk och organisatorisk erfarenhet och representerar partiet politiskt på ett sätt som ingen annan gör, och dels för att han är duktig och kunnig.

This entry was posted in General and tagged , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Uppror i Piratpartiet?

 1. z999 says:

  Håller med Linander här. Demokrati är bräckligt och förutsätter att folk använder sina rättigheter (rösta, yttrandefrihet…osv).

 2. Mikael says:

  Att tala om “uppror” och att “sparka ut” är nog att överdramatisera situationen. Valberedningen i PP har valt att föreslå en styrelse utan Christian, dels för att man tycker att hans uppdrag i Bryssel kräver all hans tid, men kanske framförallt för att i ett Parti med liten ekonomi som PP, blir hans bidrag till partiet väldigt påtaglig.

  Faktum är att minst 4 stycken i styrelsen i princip får sin lön via de pengar som kommer via Christians MEP uppdrag.

  Det finns en tanke om att detta kan skapa ett intryck som är ofördelaktigt för styrelsens trovärdighet.

  Men, nu är det ju så här att det är medlemmarna som avgör och Christian finns med på flera listor som också läggs fram och i slutändan är jag övertygad om att medlemmarna ändå vill ha honom i styrelsen.

 3. Hans J says:

  @Mikael:

  Men visst är det gulligt att Johan Linander oroar sig för Christian Engström!

  Det är ju det vi haft på känn hela tiden!

  Johan är nog egentligen en smygpirat men vi vet alla att det kan vara svårt att “komma ut”.

  @Johan Linander:

  Javisst, Johan,
  Javisst, behövs Christian Engström och med honom hela Piratpartiet. Gärningen i europaparlamentet får vi oavsett utgången av valet till partistyrelse. Genom valet av Christian Engström till partistyrelsen får vi med det förslag som ser ut att segra en väldigt stark styrelse för det kommande året.

  Tack Johan Linander för att du stödjer Christian Engström! Jag gillar honom också skarpt så vi står för en gångs skull på samma sida! Nu ska vi bara komma överens beträffande FRAs registrering av våra kommunikationer också så blir harmonin nästan komplett! (Bara Ipred, ACTA, lite kameraövervakning och något tilltugg kvarstår då)…

 4. Nu röstade jag visserligen själv på valberedningsförslag som jag anser är genomtänkt och för partiet framåt, men jag har heller ingenting emot att ha Christian Engström i styrelsen. Jag anser att han hittills har visat sig som en stor inspirationskälla och en kraftfull motor för styrelsen och partiet.

  Tänkte dock förtydliga att om en medlem vill rösta för CE till styrelsen så är det “farmorguns yrkande” som ska röstas på i http://vbulletin.piratpartiet.se/showthread.php?t=25588

 5. Mikael, det var ju en lång rad bortförklaringar. Det är klart att det finns någon motsättning bakom valberedningens förslag. Om det nu är för många “Brysselanställda” som sitter i styrelsen så är det såklart någon annan än Christian Engström som ska få lämna. Att kicka ut vice ordförande som varit med och bildat partiet och innehar partiets tyngsta (enda?) politiska uppdrag är inget annat än ett oerhört stort steg!

  Hans, jag kan skilja på person och politik.

  Emil, ert valsystem verkar helt sjukt. Om man röstar på Christian Engström på “fel” lista så kommer han inte in?

 6. Tyvärr är det så Johan – förslagen till styrelse sker genom att man röstar på ett fullständigt förslag till styrelse. Skälet till det är att det traditionell alltid skett så på tidigare årsmöten.

  I dagsläget så har Guns lista ca 2/3-delar av alla röster så valberedningens förslag verkar få en knäpp på näsan av medlemsmötet och Christan verkar få sitta kvar i styrelsen. Uppenbarligen så har inte valberedningen gjort ett gott nog jobb anser många i partiet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.