Folkomröstning istället för att komma överens

Det var inte oväntat på något sätt. De rödgröna vänsterpartierna har kommit på något som de tror är en smart lösning på sin oenighet. Istället för att komma överens så föreslår de folkomröstning, vem tror de att de lurar?

Den här gången gäller det Förbifart Stockholm, men det är inga höga odds på att de kommer att använda det här tricket fler gånger.

Slutsatsen blir att om man röstar på något av de rödgröna vänsterpartierna så vet man inte om man får det ena eller det andra. Bäst att undvika en sådan röst….

This entry was posted in General and tagged , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Folkomröstning istället för att komma överens

 1. Nan says:

  Det är rätt kul att läsa diverse (v)-bloggare som nu är helt övertygade om att “folket” kommer att rösta mot byggandet av förbifarten. (På SvD:s omröstning är det f.n. 82% för och 14% mot.)

  Det finns liksom inget att tillägga, de verkar fixa utmärkta krokben på egen hand…

 2. Uffe says:

  Det roliga vore ju att se vad som händer den dag V och MP måste sitta i en regering och ta hand om folkets röst, som _vill ha_ Förbifarten….

 3. frekar06 says:

  Johan,

  Jag har inget emot att folket får ta beslut om frågor som är svåra om det är rätt läge, men detta är definitivt fel läge. Den stora förloraren på det här beskedet är Sossarna som framstår som ett parti som framstår som ett parti som inte kan bestämma sig för vad de vill göra. På tal om förlorare, hur gick det nu på Olympia?? Jo, HIF vann precis som väntat över MFF. /Frekar06

 4. frekar06 says:

  som framstår som ett parti som framstår som ett parti som inte kan bestämma sig för vad de vill göra. Såg att denna mening blev konstig. Ska givetvis bara komma en gång.

 5. Det var en mycket jobbig kväll igår. Först förlorade MFF och sedan Barca. Det värsta var nästan att HIF var bra, det var inte en alldeles oförtjänt seger. Conny Karlsson har gjort ett bra jobb så här långt, inte minst har han fått gamla trotjänare som Marcus Lantz och Christoffer Andersson i en form som de inte har varit i på länge.

 6. frekar06 says:

  Jo HIF var bra igår och det var därför man vann en jämn match. Marcus Lantz torde vara aktuell för landslaget, med tanke på att han ensam dominerade mittfältet. Nu över till ämnet, förbifart Stockholm. Enligt statsvetare så strider det röd-gröna förslaget om förbifart Stockholm mot grundlagen.

  http://www.dn.se/sthlm/tvanget-kan-strida-mot-grundlagen-1.1081317

  Mona Sahlin (S) försöker nu slingra sig ur den mycket besvärliga situation som de Röd-Gröna har hamnat i där deras förslag i princip är helt värdelöst, för Mona Sahlin kan väl ändå inte mena allvar med att hon tänker genomföra ett förslag där det finns starka skäl att anta att det strider mot grundlagen. Det känns som om Mona Sahlin och company agerar mer och mer desperat och detta förslaget bör nog ses som ett tecken på att det röd-gröna samarbetet har havererat eller är på väg att haverera. Det Röd-Gröna skeppet sjunker allt snabbare med andra ord! /Frekar06

 7. Mycket intressant, jag tänkte inte på just det konstiga med att staten ska besluta om en regional folkomröstning när de presenterade sitt förslag. Däremot har jag funderat på två andra saker.

  För det första säger de rödgröna vänsterpartierna att folkomröstningen ska stå mellan att använda 27,5 mdr till Förbifarten eller 27,5 mdr till kollektivtrafik i Stockholmsområdet. Men nu är det inte så att de 27,5 mdr till Förbifarten kan flyttas till kollektivtrafik för att en rödgrön vänstermajoritet i riksdagen tycker det. Det är inte bara statliga pengar som finansierar Förbifarten, utan där ligger t.ex. även lokal och regional medfinansiering. Om det blir vänstermajoritet i riksdagen men alliansmajoritet i Stockholm så kan de ju glömma att alliansen i Stockholm går med på att medfinansieringspengarna till Förbifarten bara kan flyttas till något annat. Hur har Sahlin & co tänkt? Eller ska de sätta igång sedelpressarna och göra nya pengar?

  Det andra jag funderade på är att de “lovar” trängselskatt på Essingeleden. Hur många drabbar inte detta som överhuvudtaget inte kan välja någon annan väg än Essingeleden även om de inte har någon som helst avsikt att åka till Stockholm? T.ex. om vi ska åka från Värmdö till Astrid Lindgrens barnsjukhus, vi har ingen avsikt att åka till Stockholm alls, men ändå skulle vi behöva betala trängselskatt. Varför ska vi då ta den betydligt längre vägen på Essingeleden istället för att köra genom Stockholm? Det är både orättvist och dumt om man vill ha mindre trafik inne i centrala Stockholm.

 8. frekar06 says:

  De Röd-Gröna lär nog behöva sätta igång sedelpressen oavsett om de tänker bygga förbifarten eller inte. Sen känns det precis som du är inne på Johan att de Röd – Grönas förslag inte är särskilt genomtänkt. Det är för många frågetecken för att det här ska kunna betraktas som ett seriöst förslag. Det är i likhet med deras besked om försvaret ett fusk bygge. Sen undrar jag vilka frågor som de Röd-Gröna i övrigt vill lösa med hjälp av folkomröstning. Ska vi folkomrösta om vilka skatter vi ska ha (där är ju de Röd-Gröna inte överens)? Ska vi folkomrösta om pensionssystemets vara eller icke vara (där vänstern och miljöpartiet ska riva upp den överenskommelse som finns)? Det blir väldigt många frågor där vi ska folkomrösta om de Röd-Gröna tänker sig att hantera sina interna problem med hjälp av folkomröstningar. Till detta kan man ju lägga det som Jämtin sa för någon vecka sedan om att Socialdemokraterna absolut skulle bygga förbifarten, då var det inte förhandlingsbart. Nu helt plötsligt heter det att man ska folkomrösta. Tala om kovändning. Vad vill socialdemokraterna egentligen göra? Hur länge kommer den Röd-Gröna överenskommelsen att hålla? Jag tror mycket väl att detta kan vara den joker i leken som kommer avgöra valet i höst. /Frekar06

 9. frekar06 says:

  Fredrik Malm (FP) har hittat den aktuella paragraf i grundlagen som de Röd-Grönas förslag bryter mot. I 8 kap 4 § i Regeringsformen står det:

  “Föreskrifter om rådgivande folkomröstning i hela riket och om förfarandet vid grundlagsfråga meddelas genom lag.”

  Med andra ord, det är ställt bortom allt rimligt tvivel att de Röd-Grönas förslag strider mot grundlagen. /Frekar06.

 10. frekar06 says:

  De Röd-Gröna har precis ställt in alla pressträffar om deras satsningar på infrastruktur, då de inte är överens om hur detta ska finansieras.

  http://svt.se/2.22620/1.1975510/rodgron_vanda_om_budgeten

Leave a Reply

Your email address will not be published.