ACTA-handlingar blir offentliga

Såg just en mycket liten notis i DN att ACTA-handlingarna ska bli offentliga (och hittade en längre artikel på dn.se). Jag visste att det var på gång och vi har nyligen fått information om läget i Näringsutskottet (jag är ersättare där och brukar närvara när det är ACTA-info). Så länge som vi i Centerpartiet har tryckt på för att få öppenhet i dessa ACTA-förhandlingar så tror man knappt på det förrän det är offentligt.

Visst hade jag önskat mig ännu större öppenhet, men det här är ändå ett stort steg framåt.

This entry was posted in General and tagged , . Bookmark the permalink.

12 Responses to ACTA-handlingar blir offentliga

 1. z999 says:

  Jag är väl en av de få svenskar som har förtroende för makthavarna i den här frågan och mitt förtroende har bara ökat.

 2. frekar06 says:

  Det är bra, men lever fortfarande inte upp till de krav som finns i Europaparlamentets resolution angående detta. Enligt Lissabonfördraget ska samtliga parlamentet i Bryssel ha full insyn i internationella förhandlingar. Så är det inte med ACTA-avtalet. Här har kommissionen inte följt Lissabonfördraget, vilket var det som också fick parlamentet att hota med att dra EU-kommissionen inför domstol.

 3. Visst är det bra att vi i Centerpartiet har tryckt på mycket i frågan om öppenhet. Samtidigt har vi ju varit ganska splittrade med många andra frågor, typ Reach mm.

  Så det är nog ändå tack vare PP som frågan har aktualiserats och opinionen har kunnat formeras, så att vi nu kan stå tillsammans “på barrikaden” och kämpa.

 4. Uffe says:

  Om jag får vara lite cynisk så tror jag att beslutet att offentliggöra ACTA beror på att hela texten ändå har läckt ut. Att berörda regeringar försöker göra stort nummer av att “öppna upp” processen gör alltså varken till eller från.

  För den som är intresserad finns dokumentet tt hämta här:
  http://www.laquadrature.net/files/201001_acta.pdf

 5. Markus, hur har vi varit splittrade i Reach? Det var ju Lena Ek som var den stora hjälten och rodde Reach i hamn. Lika fel är det att PP skulle ha något med offentliggörandet att göra. Det är svenska regeringen som drivit frågan i EU-kretsen och det är Centerpartiet som har drivit frågan hårdast i svenska regeringen.

  Uffe, jag tycker inte alls att du är cynisk. Tvärtom tror jag att du har ganska rätt. Vi i Centerpartiet och svenska regeringen skulle ha drivit frågan om öppenhet i ACTA-förhandlingarna lika mycket ändå utan läckor, men jag tror att en av de starkaste anledningarna till att de länder som tidigare motsatt sig offentliggörande nu har svängt är att det finns läckor och felaktigheter i läckor.

  Det som har läckt ut har blivit “sanningar” om vad som finns i ACTA och många länder känner stort behov av att få ut den riktiga ACTA-texten för att få bort missförstånd. Det vanligaste felet, som du medverkar till, är att enstaka länders förslag framställs som ACTA-avtalet. Det blir otroligt snedvridet. Om ett land lägger fram förslag som övriga säger nej till så kommer det givetvis aldrig att bli en del av det slutgiltiga avtalet, men ändå sprids det att de konstiga förslagen “är” ACTA-avtalet.

  Jag tror att många kommer att känna sig vilsna när offentliggörandet sker eftersom de inte känner igen sig i den text som kommer ut. Många tror helt enkelt att det så här långt framförhandlade ACTA-avtalet innehåller en massa saker som inte alls finns med. Jag förespår också att en hel del personer, inte minst piratpartiser, kommer ifrågasätta det som offentliggörs som någon slags “mörkning” eftersom de så starkt tror att ACTA-avtalet ska vara något hemskt.

 6. Precis Johan, Lena “rodde Reach i hamn”. Hon hade då inte så mycket tid att opinionsbilda kring censur, öppenhet och att mänskliga rättigheter ska gälla även på internet. Det vad jag menade med splittrad…

 7. Förlåt Markus, men nu förstår jag ingenting. Vad har censur, öppenhet och mänskliga rättigheter på Internet med Kemikaliedirektivet Reach (Registration, Evaluation, Authorization of Chemicals) att göra?

 8. Nan says:

  Jag tror Markus menar att det behövs fler Lena Ek för att fixa de frågorna också…

  Sanningen om ACTA ligger väl antagligen någonstans mitt emellan. Somliga förslag åkte antagligen i papperskorgen direkt, somliga var mer svåra att få dit… Jag är också ganska säker på att utan trycket på ACTA-förhandlarna skulle mycket värre saker smugit sig in det, jag minns något om A-punkt på ett möte om fiske som drogs tillbaka för inte så många år sedan…

 9. Jag tycker jag är ganska tydlig Johan, Nan förstår vad jag menar. Lena Ek har varit splittrad och har inte kunnat jobba med allt samtidigt nere i Bryssel.

  På grund av Lena Eks splittring tycker jag det är svårt för oss i Centerpartiet att ta ära för vad framför allt Piratpartiet har kunnat sätta ljus och fokus på och därmed förändra.

 10. Nan, det är absolut så att förhandlare, i alla förhandlingar, påverkas av yttre tryck. Ingen vill komma ur förhandlingarna som förlorare eller de som “fått genom” något som genast får kritik i massor. Men detta är ändå begränsat i förhållande till det inflytande som vi som bestämmer hur Sverige ska förhandla har. Kortfattat kan man säga att det är skillnad mellan lobbying och att bestämma.

  Markus, ursäkta att jag missförstod dig. Trodde att du menade att vi varit splittrade inom Centerpartiet. Helt sant att det skulle behövas flera Lena Ek i EP, men tyvärr valde en del väljare i juni förra året att inte rösta på Centerpartiet….

  Å andra sidan så kan Lena påverka mer på ett tvåtimmarsmöte än vad Christian Engström (och många, många andra MEP:ar) kan göra på två veckors heltidsengagemang i frågan. Det handlar om vilken position man uppnått, att ha kontakt med rätt personer som dessutom lyssnar på vad man säger osv. Lena har den ställningen.

 11. Nan says:

  Johan, jag kan säga att (c) är det, med mycket god marginal, enda av de nuvarande riksdagspartierna jag kan tänka mig att rösta på. Och jag vill absolut inte ha tillbaka (s)…

  Men, (PP) känns som den enda möjligen effektiva bromsen mot att vi släpas baklänges ner i ett rättsosäkert samhälle där rättigheter kostar (mer) pengar (än idag). Inte för att (c) vill dit, absolut inte, men för att bara en röst på (pp) verkligen kan markera hur viktigt området är och därigenom pressa fram förändringar hos övriga partier (risken att förlora röster). (m) principlöshet är tyvärr alldeles för uppenbar, hur *** kan man annars släppa frågan om författningsdomstol bara för att en an ens motståndare inte gillar den?

  Med all respekt för Maud, men hon verkar inte riktigt förstått hur viktig frågan är (även om jag tror att hon begripit mer än övriga partiledare i alliansen). Om Lena Ek vore partiledare skulle nog saker se annorlunda ut på den fronten.

 12. frekar06 says:

  Datalagringsdirektivet är nu utvärderat av kommissionen i en hemlig rapport (se länk nedan), en rapport som nu har läckt ut. Den visar att Datalagringsdirektivet är ett fiasko. Det löser ingen brottslighet bland annat och det harmoniserar inte den inre marknaden. Dessutom är det sannolikt inte förenligt med Svensk grundlag och Europakonventionen. Så, det finns inga skäl kvar längre att införa detta direktiv, som nu har havererat och måste rivas upp.

  https://docs.google.com/fileview?id=0B2Rh7x7YpF3KNTZlNTU0NDAtZjgwMS00YzJkLWFiODktMDQwNTUxMjE3MTcz&hl=en

  http://www.europaportalen.se/2010/04/hemlig-eu-rapport-sagar-datalagringsdirektivet

Leave a Reply

Your email address will not be published.