Vilken käftsmäll för premiärminister Johanna Sigurdardottir

Att isländska folket skulle rösta mot Icesavelagen stod klart redan före dagens folkomröstning, men att 93,6 procent röstade mot och enbart 1,5 procent för är ett makalöst resultat. Premiärminister Johanna Sigurdardottir och hennes rödgröna regeringsallians försökte att driva genom Icesavelagen, men snacka om att vara i otakt med sin befolkning. Men Sigurdardottir har redan meddelat att hon och hennes regering sitter kvar.

Frågan om Icesave är givetvis inte enkel och en regering har att göra svåra överväganden som inte alltid är populära, men att ha 93.6 procent mot sig måste vara något slags rekord. Den isländska regeringen har såklart vetat att de skulle förlora folkomröstningen och förhandlingar har redan påbörjats med britterna och holländarna om ett nytt avtal. Klart är att det måste vara väsentligt annorlunda för att islänningarna ska acceptera det.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

10 Responses to Vilken käftsmäll för premiärminister Johanna Sigurdardottir

 1. Nan says:

  Jag har en känsla av att det är frihet versus överdriven pragmatism. Dvs, en majoritet av islänningarna vill (ganska begripligt) inte slava under en betalningsbörda till England, ett lands som stämplade dem som terrorister, oavsett om det blir obekvämt eller inte. (Och jag har en känsla av att samma sak gäller, om än ej lika uttalat, EU-medlemsskapet.)

 2. profanum_vulgus says:

  Det påminner väl lite om datalagringsdirektivet ?

 3. floodis says:

  Hm, varför körde Islands regering inte bara EU-stil och körde över folkets vilja? Har de en stark demokrati/grundlag eller vad?

 4. frekar06 says:

  Floodis, på Island måste de ha folkomröstning när presidenten sade nej till att underteckna lagen om icesave.

 5. Uffe says:

  En liten fråga bara: har Island något ansvar (enligt internationell lag eller avtal mellan diverse länder) för de bankkunder som blev av med sina pengar när banken kraschade?

  Jag förstår att det är bra i allmänhetens ögon om den isländska staten ser till att hålla fd bankkunder skadefria, men jag vill veta om den har något absolut ansvar.

 6. Uffe, mitt svar är nej, Island som land har inget sådant absolut ansvar. Möjligtvis har GB och NL ett annat svar. Det kan också ha betydelse för Islands kommande förhandlingar om EU-medlemskap.

 7. z999 says:

  Off topic:
  Socialdemokraten Nalin Pekgul (som har varit rätt sansad annars) har uttalat sig om konstnären Lars Vilks och yttrandefriheten. Hon anser att religionsfriheten ska stå över yttrandefriheten. Är detta något som sossarna håller med om? Vad anser övriga partier i riksdagen?

 8. z999 says:

  Reinfeldt har å andra sidan inte heller speciellt tagit ställning för yttrandefriheten.
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/reinfeldt-om-muhammedprotesterna_258069.svd

  Vi kanske får inse att vi lever i en ny värld där FRA och andra kontrollåtgärder blir ett naturligt inslag när människor med extremt skilda normer ska leva sida vid sida.

 9. Jag ser inte en konflikt mellan yttrandefrihet och religionsfrihet. Alla kan ha sin religionsfrihet oavsett om en konstnär gör en teckning som de tycker är obehaglig av det ena eller andra skälet.

  Reinfeldt tar ju tydligt ställning för yttrandefriheten i artikeln du länkar till.

 10. z999 says:

  @Johan Linander:
  “Jag ser inte en konflikt mellan yttrandefrihet och religionsfrihet.”

  Jag tycker att det är det om man med religionsfrihet menar den religiöses rätt att kräva av andra utanför ens religion att dom ska anpassa sig. Folk från mellanöstern är väl ganska vana vid att staten går in och skyddar religionen från hädelse och vi är väl också på väg åt det hållet.

  “Alla kan ha sin religionsfrihet oavsett om en konstnär gör en teckning som de tycker är obehaglig av det ena eller andra skälet.”

  Jag anser att det räcker med åsiktsfriheten och sen får de religiösa själva ta ansvar för sina handlingar och avgöra privat om de anser att de kan kompromissa med religiösa symboler (slöjor) och handlingar (handskakningar). Det är förresten väldigt märkligt att pakistans utrikesminister, som är djupt troende muslim, kan skaka hand med indiens motsvarande som är hindu och kvinna. Det finns till och med bild på det.

  “Reinfeldt tar ju tydligt ställning för yttrandefriheten i artikeln du länkar till.”

  Mjaa, nej, håller inte med helt. Jag vet att han måste vara diplomatisk men ändå liksom…

Leave a Reply

Your email address will not be published.