Skuggor av ett förflutet – Anders Björnsson

Historikern Anders Björnsson har skrivit en bok om “Bondeförbundet och trettiotalet”. Han granskar Bondeförbundets mörka sidor, men i beaktande av hur samhället såg ut och hur andra agerade under 30-talet. Det finns definitivt mörka sidor av mitt eget partis historia, men det som slog mig mest när jag läste boken var vilken oenighet det fanns inom Bondeförbundet och hur lätt de mörka krafterna inom Bf hittade likasinnade inom andra partier.

Ett påstående som jag ofta fått höra från vänstersidan (det var speciellt en SSU:are, tror han hette Andreas, som i skoldebatt efter skoldebatt i valrörelsen 1998 förde fram detta) är att Centerpartiet, dvs dåvarande Bondeförbundet, skulle vara ansvarigt för att det rasbiologiska institutet bildades i Sverige på 20-talet. Jag har hört det så ofta att jag har trott på det, så mitt försvar har enbart varit att jag inte försvarar vad bondeförbundare gjorde för 70-80 år sedan. Centerpartiet är ett helt annat parti nu.

Men till min förvåning beskriver Anders Björnsson att det inte alls var ett initiativ från Bf. Visserligen fanns det en bondeförbundare vid namn Nils Wohlin som skrev under riksdagsmotionen som föreslog bildandet av ett rasbiologiskt institut, men förstanamn på motionen (det är den som i själva verket kommit med idén) var socialdemokraten Alfred Petrén. Synd att jag inte visste det under skoldebatterna 1998!

Utöver Petrén och Wohlin så skrev högerns Arvid Lindman (som senare var statsminister 1928-30), liberalen Raoul Hamilton och socialdemokraten Hjalmar Branting under motionen! Branting var då partiordförande för socialdemokraterna och något senare blev han även statsminister. Så att anklaga Centerpartiet eller Bondeförbundet för rasbiologiska institutets bildande är helt fel.

Boken, med sina 170 sidor och nästan 450 noter, är mycket svårläst. Jag anser mig vara mycket van att läsa byråkratiska, faktaspäckade, högtravande eller allmänt komplicerade texter, men trots det hade jag svårt att hänga med i författarens tankegångar. Jag kan tyvärr inte rekommendera till läsning för någon som inte är extremt intresserade av Centerpartiets och Bondeförbundets historia.

This entry was posted in Bokrecension. Bookmark the permalink.

One Response to Skuggor av ett förflutet – Anders Björnsson

  1. Göran Semb says:

    Håller med om din värdering av boken. Problemet består, tycker jag, huvudsakligen i hans val att skriva vad som i grunden är en långdragen essä, kombinerat med ett lätt skolmästaraktigt, en smula ålderdomligt tilltal. När han gör sina personliga utvikningar bidrar de sällan till huvudfrågan (speciellt de smått grälsjuka pikarna mot vad han tycker är dålig historiker- och journalistisk och sed i dagens Sverige). Att man hela tiden själv som läsare får arbeta sig tillbaka till vad som ska vara bokens egentliga fokus blir arbetsamt i längden; det blir som en understreckare i Svenska Dagbladet som fått breda ut sig alldeles för långt i förhållande till vad författaren har att säga.

    Då är Maja Hagermans “Det rena landet. Om konsten att uppfinna sina förfäder” en klart överlägsen genomgång av de här frågorna, även om den inte specialstuderar Centerns anor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.