Bra med klart besked – de rödgröna vänsterpartierna vill ta bort tusentals jobb

Efter någon veckas interna strider inom den rödgröna vänsteralliansen så har de nu kommit överens om att avskaffa avdraget för hushållsnära tjänster. Det är bra med ett klart besked, men mycket tråkigt att de rödgröna vänsterpartierna väljer att göra tusentals arbetslösa av ideologiska skäl.

Avdraget för de hushållsnära tjänsterna har inneburit att en svart bransch har blivit vit och att många människor kunnat återvända från utanförskap. Enligt Almegas beräkningar kommer 75 procent av de anställda från arbetslöshet. Många gånger är det kvinnor och personer med invandrarbakgrund som har fått nya jobb.

Det här är jobb och människor som vänsterpartierna uppenbarligen är beredda att offra av ideologiska skäl. Det innebär att människor som jobbar med hushållstjänsterna, och som nu får tillgång till social trygghet med sjukförsäkring och pension, riskerar att återigen slängas ut i kylan.

Som tur är säger svenska folket nej till de rödgröna vänsterpartiernas hot mot framtidens jobb. Enligt en undersökning från Demoskop är 78 procent av svenskarna positiva till skattereduktionen. Fakta är att de rödgröna vänsterpartierna inte heller går i takt med sina egna väljare. För även bland sympatisörerna för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är andelen positiva i klar majoritet med över 70 procent positiva.

Centerpartiet kommer att ta strid för avdraget för hushållsnära tjänster i höstens val. Vi gör inte en uppdelning i fina och fula jobb.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

18 Responses to Bra med klart besked – de rödgröna vänsterpartierna vill ta bort tusentals jobb

 1. profanum_vulgus says:

  Tidigare har ni ju sagt 11 000 jobb, men det visade sig ju vara osant eftersom det sammanlagda antalet som jobbar i RUT-sektorn är 11 300.
  Hur stor är skillnaden på antalet som fått jobb från före till efter RUT-avdraget?

  På min arbetsplats kommer 100% från arbetslöshet.

 2. z999 says:

  Felet med att skattesubventionera hushållsnära tjänstehjon är att man skapar en sektor som egentligen inte finns, och orsaken är att det inte är någon typ av jobb som det finns framtid och utveckling i. Vissa typer av jobb som fanns på 40-50-60-talet har också försvunnit eller ändrats så radikalt att de inte känns igen, men framförallt blivit mer människovärdiga. Systemet med hushållsnära tjänstehjon bygger på idén att folk tar vilka skitjobb som helst i dåliga tider.

 3. Ola says:

  Nu verkar det ju inte heller som att centern går i takt med sina väljare 🙂

  Konstigt att ni i Alliansen pratar om jobblinjen och i samma mening så skryter ni om att ni fixat bidragsjobb för miljoner av våra skattepengar.. Har du läst TCOs rapport om hushållsnära tjänster

 4. Det är klart att alla som jobbar inom hushållsnära tjänster inte blir arbetslösa om RUT-avdraget avskaffas och de beräkningar som finns är osäkra, men Almega menar att ca 11 000 har blivit anställda sedan RUT infördes. Alla är inte heltidsanställda och det gör att en annan siffra också figurerar, då man talar om helårsanställningar.

  z999, din syn på städning, fönsterputsning och andra hushållsnära jobb är förskräcklig. Och påståendet om att de jobben skulle försvinna med tiden känns mycket märkligt. Dessa jobb har funnits tidigare också, men de flesta som svartjobb. Är det bättre att jobben görs svart?

  Professionell städning görs varje dag på hotell, kontor, affärslokaler osv. Är det också skitjobb som ingen borde ha? Vad är då skillnaden mellan att städa hemma hos någon eller på någons hotellrum?

  Centerpartiet går definitivt i takt med sina väljare, vi har stort stöd för RUT inom vårt parti. Jobben som kommer av RUT-avdraget är inga bidragsjobb, de anställda får full betalning från sin arbetsgivare. Riksdagens Utredningstjänst har räknat på kostnader och intäkter för RUT och har kommit fram till att det går mer eller mindre jämnt ut. Så några stora skattepengar för att stimulera fram de nya jobbben handlar det inte om.

 5. profanum_vulgus says:

  Linander:
  Nej Almega menar att 11 300 arbetar inom den sektorn totalt. Dra bort antalet som jobbade där före 1 juli 2007 så har du antalet som kan ha med RUT att göra.

 6. Nu hittar du på igen. Om du bara hade gått in på almega.se så hade du sett rubriken “RUT-avdraget har skapat 11 000 nya jobb“.

 7. profanum_vulgus says:

  Linander:
  Det är publicerat igår, så här skriver de (numera efter att förut bara skrivit den första satsen):
  “Vår uträkning som redovisas i rapporten säger att branschen nu sysselsätter 11.379 medarbetare. Det är således relevant enligt vår bedömning att tala om 11.000 nya jobb sedan reformen infördes, även om detta inte står med i rapporten.”

  Tror du att det bara var 379 personer som jobbade inom branschen före i juli 2007?

 8. frekar06 says:

  Johan, det är inte bara RUT-avdraget som man nu är överens om att avskaffa. Enligt Lars Ohly är man också överens om att avskaffa det permanenta Rot-avdraget, vilket innebär att ytterliggare tusentals jobb kan gå upp i rök vid ett maktskifte.

  http://www.nyhetskanalen.se/1.1538128/2010/03/03/rot_avdraget_ryker_ocksa

 9. Mange says:

  Och hur många jobb har ni offrat inom Landstingen (vården) för att ha råd med RUT-avdraget? Och ja, visst är det stor skillnad att städa på hotell, kontor och offentlig sektor än hemma hos en privatperson. Det tror jag nog de flesta skulle skriva under på.

 10. Profanum, Almegas bedömning är att hushållsnära tjänster (vita) bara gav några hundra jobb tidigare, nu är det över 11 000. Men det kvittar om det är 10 000 eller 11 000 som har fått jobb tack vare RUT-avdraget, det är oavsett en mycket framgångsrik reform.

  Mange, landstingen har inte betalt en krona till RUT-avdraget så varför skulle de ha “offrat” några jobb inom vården? Tvärtom har RUT gjort att fler har fått jobb och därmed är det fler som betalar landstingsskatt, med andra ord har vården fått mer pengar.

  I statsbudgeten kostar RUT- och ROT-avdragen pengar eftersom de positiva effekterna inte får räknas in. Men när Riksdagens utredningstjänst räknade på RUT:s positiva effekter så gick det mer eller mindre jämnt ut mellan de positiva följdeffekterna och de direkta kostnaderna.

  Dessutom kan man diskutera det där med “kostnad”. Ett skatteavdrag innebär att jag betalar in mindre i skatt av mina pengar. Är det en kostnad när medborgarna får behålla mer av sina egna pengar?

 11. Mange says:

  Total frihet åt alla = ingen skatt? Okej, kör på det så får vi se hur fria vi kommer känna oss…

 12. profanum_vulgus says:

  Linander:
  Jag tror inte att Almega är så dumma. Alla fattar ju att det var betydligt fler än 379 pers BARA i stockholm och BARA på hemstädningen.

  Kvittar det om det är 10 jobb också? Kvittar det om staten kunnat anställa fler än som fått jobb genom avdraget?
  Hur vet ni att reformen är lyckad utan att veta vad som hänt?

 13. Läs Almegas rapport.

 14. profanum_vulgus says:

  Linander:
  Det har jag.
  Men jag känner ju för fan personligen fler än 379 personer som jobbade inom RUT-sektorn före juli 2007. Bara en komplett idiot går ju på något sådant (särskilt som det ju började som ett missförstånd som avslöjades av nån student i alliansfritt sverige och sedan lappades ihop av almega efter att de försökt mörka hela grejen).

 15. Jag tror att du hittar på. Jag litar mer på Almega än på dig. Men visst var det långt många fler än 379 personer som jobbade inom hushållsnära tjänster även tidigare, men de gjorde det i mycket stor utsträckning svart.

 16. profanum_vulgus says:

  Linander:
  Läs på newsmill om hur det gick till.

  Men nån slags nivå måste det väl ändå vara även på politiker? I min systers bostadsrättsförening jobbade ju 3 städerskor heltid och en vaktmästare deltid med RUT-tjänster. Om det är normalt för sådana välbärgade områden så snackar vi ju lugnt över 10 000. Tänk hur det är i ännu finare områden där riksdagspolitiker bor.
  Det är ju för fan uppenbart skitsnack för min hund, och hon är ingen hejare på politik?

 17. Direkt anställda städerskor eller vaktmästare räknas inte in i hushållsnära tjänster. Det antal som Almega använder är de som var anställda i företag som före RUT erbjöd städning, fönsterputsning och liknande hos privata kunder. Det är dessa som ökat med 11 000 enligt Almegas beräkningar. Det är också den typen av tjänster, i privata hem, som tack vare RUT-avdraget förvandlats från svarta till vita.

 18. profanum_vulgus says:

  Linander:
  Ja det är sådana jag pratar om också.

  Lägg märke till att detta INTE var almegas inställning innan Maud Olofsson påstod det (först raderade de sina siffror, när det uppmärksammades så la de tillbaka dem och ljög om vad de menat).
  Det är dessutom löjeväckande att låtsas tro att det bara jobbade 379 personer inom den verksamheten tidigare. I min medelstora svenska stad finns ett städföretag med 11 anställda, de var 11 före juli 2007 också.

Leave a Reply

Your email address will not be published.