Socialdemokraterna vill registrera kontantkorten

Vi riksdagsledamöter får extremt mycket post, är man borta från kontoret i några dagar så har man en 2-3 decimeters hög att ta sig genom när man kommer tillbaka. Detta är anledningen till att jag inte uppmärksammat en intressant artikel i tidningen Riksdag & Departement tidigare.

Susanne Eberstein som är en av två socialdemokrater i Rikspolisstyrelsens styrelse har ställt en skriftlig fråga till justitieministern om registrering av kontantkort till mobiltelefoner. Hon tar i frågan tydligt ställning för en obligatorisk registrering av personuppgifter vid köp av kontantkort.

Detta är en fråga som Thomas Bodström försiktigt lyfte på under 2005 men sedan inte vågade gå vidare med när det blev en storm kring Bodströmssamhället. Men nu tycks alltså socialdemokraterna ha bestämt sig för att det är dags att registrera alla kontantkort.

Vi i Centerpartiet säger nej till registering av kontantkort och Beatrice Ask är också mycket tydlig i sitt svar: “Jag anser sammantaget därför inte att nyttan av förslaget uppväger intrånget i människors privatliv och den administrativa börda det skulle ge upphov till.”

This entry was posted in General and tagged , , . Bookmark the permalink.

18 Responses to Socialdemokraterna vill registrera kontantkorten

 1. Mikael Elmlund says:

  Jag tror att Eberstein’s motion inte ens har stöd hos S. Faller antagligen i samma kategori som Staffans motion om vilka kläder man inte får på allnmän plats. Motioner ifrån virrpannor som mestadels kan tyglas.

  Men jag har en fråga till dig Johan; om datalagringsdirektivet kommer som proposition ifrån en regering där Centerpartiet ingår under nästa mandatperiod, kommer du att rösta ja eller nej?

 2. Nan says:

  Faktum är att obligatorisk registrering av kontantkort är mycket värre än så, eftersom det med säkerhet kommer att leda till utpekning av oskyldiga som misstänkta. Anledningen? Eftersom det är just kontantkort så sker, om man inte vill, ingen ekonomisk transaktion mellan företaget och den registrerade. När min bror som är utlandssvensk och därför inte har ett fungerande svenskt personnummer skulle skaffa kontantkort hos Telia så begärde de ett svenskt personnummer, och när han inte hade något fick han följdfrågan om han kände någon med svenskt personnummer. Så han uppgav ett annat nummer istället, då gick det bra.

  Man borde nog inte sitta i RPS styrelse om man inte greppat att kriminella inte drar sig för att fuska. Resultatet kan mycket väl bli att för varje allvarligt brott kommer någon oskyldig att bli anklagad. Snillrikt.

 3. Mikael, det är inte en motion utan en skriftlig fråga till justitieministern. Susanne Eberstein har ett stort ansvar för polisfrågor inom socialdemokratin som en av två ledamöter i RPS styrelse. Jag skulle, som ledamot i RPS styrelse, inte ställa en skriftlig fråga till justitieministern med ett tydligt ställningstagande i en fråga utan att ha partiet bakom mig. Eberstein är mycket rutinerad och därför tror jag inte att hon skulle göra ett sådant misstag.

  Idag har EU-domen mot Sverige kommit. Inga böter i det här skedet, men det kan bli senare och det kan bli oerhört höga böter. Jag står fast vid min tidigare inställning, jag tycker att teledatalagring är skitdåligt (för att uttrycka sig på ren svenska). Samtidigt kan jag inte för skattebetalarna förklara att Sverige ska betala kanske 5 miljoner i veckan i böter till EU för att vi vägrar att genomföra ett direktiv som vi har skyldighet att genomföra.

  Istället försöker vi att ändra på direktivet och det har börjat röra på sig, en utvärdering är igång. I många länder finns det frågetecken runt direktivet och det är en bra början för att nå framgång.

  Nan, tror att du har helt rätt.

 4. frekar06 says:

  Johan,

  Enligt 2 kap. 12 § i Regeringsformen så får man inte stifta sådana lagar som utgör ett hot mot den fria åsiktsbildningen.

  Enligt den undersökning som gjordes i Tyskland efter att direktivet om datalagring införts så har femtio procent av befolkningen ändrat sina kommunikationsvanor ganska kraftigt, de vågar till exempel inte ringa känsliga samtal till psykologer, en undersökning som jag har för mig att jag refererat till i en tidigare kommentar på din blogg.

  Om vi skulle få samma konsekvenser i Sverige, vilket vi kan anta att vi kommer få, så krävs det en ändring av grundlagen för att direktivet om datalagring ska kunna genomföras i Sverige (det är ett hot mot den fria åsiktsbildningen om människor inte vågar ringa till psykologer, journalister osv.). Dessutom har en tysk förvaltningsdomstol förklarat att direktivet strider mot Europakonventionen och då får det definitivt inte genomföras i Sverige om det skulle vara så.

  Rumänien kan inte införa direktivet överhuvudtaget då deras författningsdomstol sagt tvärt nej till detta och i Tyskland har deras författningsdomstol infört kraftiga begränsningar i hur myndigheterna får använda den lagrade informationen i avvaktan på slutgiltigt besked, men med tanke på dessa kraftiga begränsningar så kan vi förvänta oss att även den tyska författningsdomstolen kommer såga direktivet om datalagring.

 5. profanum_vulgus says:

  Varför skulle de behöva registreras när FRA redan lyssnar på samtalen?

  Jag hörde Boström på radio idag förresten. Han var sur för att Ni inte vill implementera hans datalagringsdirektiv under valåret. Det roliga var att han klagade på att Ni hade antagit en (obetydligt mildrad) variant av hans FRA-lag som ju var hemsk i jämförelse med hans datalagringsdirektiv.

 6. frekar, vi håller också på att se över när de brottsbekämpande myndigheterna ska få tillgång till t.ex. teledata. Idag går det att nå samma uppgifter genom två olika processer i två olika lagar, det är inte bra.

  FRA lyssnar inte på samtalen och teledatalagring har ingenting med innehållet i samtal att göra. Att Bodström tycker att det är jobbigt att hans datalagring ska bli en valfråga förstår jag mycket väl, men det bjuder jag så gärna på.

 7. Mikael Elmlund says:

  Johan,

  Eftersom ditt svar är lite luddigt, låt mig försöka tolka det så här.

  Du gillar inte Datalagringsdirektivet, men kommer att rösta ja till det. Anledningen är att det blir för dyrt att stå upp för medborgerliga rättigheter.

  Följdfrågan blir då, vad är det i ditt tycke värt att skona en befolkning ifrån denna typ av övertramp?

  Johan, jag hade nog förväntat mig en något mer principiell inställning när det gäller kränkningar av den här typen. Fast det är klart, masskonfiskeringen av den civila korrespondensen införde ni ju alldeles gratis, så man kanske inte borde bli förvånad?

  Är Centerpartiet helt tondövt när det gäller frihetliga frågor numera? Hur kan man missa öppet mål inför en valrörelse som kommer att bestämma om centerpartiet fortsatt ska finnas i rikspolitken.

  Varför inte lyssna på hjärtat, själen och för en gångs skull ens egen ideologiska övertygelse och säga blankt nej till Datalagringsdirektivet, ta strid om det på riktigt. Kräv en fullständig översyn av FRA lagstiftningen, där staten fråntas den generella tillgången till trådbunden trafik via sambandspunkter. Ett sverige där människan återigen respekteras och inte behandas som en misstänkt.

  Tycker du på allvar att sverige blivit mer frihetligt sedan 2006, och då menar jag inte näringsfrihet, utan medborgerlig frihet, för det är faktikst betyldigt viktigare?

  Är det tjänsteman eller politiker du vill vara?

  Kom igen nu, visa lite politisk integritet och principfasthet, jag har inte gett upp om dig ännu, någonstans där inne finns det en liberal som vill göra rätt och inte bara välja den breda vägen.

 8. profanum_vulgus says:

  Elmlund (och Linander):
  Det går inte att säga nej till datalagringsdirektivet. Vad man gör nu är att skjuta upp implementeringen till efter valet eftersom man inte vill ha skit för det innan valet. Oavsett vem som vinner valet så kommer direktivet att implementeras, de som inte vann kommer då klaga på de som vann för att de gör det (precis som med FRA).

 9. Mikael, jag tycker inte att det är luddigt:

  1. Jag är och har från första början varit motståndare till Bodströms datalagringsdirektiv.

  2. Jag jobbade mot det innan det det antogs och fortsätter att jobba för att det ska förändas. Nu äntligen, mycket tack vare andra EU-länders författningsdomstolar, finns det en öppning och direktivet ska utvärderas.

  3. Tills vi står inför att börja betala höga böter, kanske 5 miljoner i veckan (kanske är det 1, kanske 10 miljoner i veckan, går inte att veta, men det är mycket höga böter) så ska vi göra allt för att förändra direktivet så att vi inte behöver implementera det i svensk lagstiftning.

  4. Klarar vi inte att förändra direktivet så måste det implementeras i svensk lagstiftning, vi har inte valmöjligheten att strunta i de direktiv som vi inte gillar. Det är ohederligt att ge sken av att vi skulle ha den valmöjligheten.

  5. Jag kan inte försvara att vänta med implementering (det ska ändå göras) längre än till när böter börjar utdömas, vi ska inte skicka miljontals skattekronor i veckann till EU för att vänta ytterligare några veckor eller månader med implementeringen.

 10. frekar06 says:

  Johan, det här direktivet är anmält till Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna av en grupp i Tyskland. Där lär det inte överleva och då måste Sverige avskaffa sin datalagring om den nu tvångt ska införas. Så det lär knappast bli någon långvarig lagstiftning om den nu införs. Dessutom så avskaffar datalagringsdirektivet Ipred, vi ersätter en dålig lag med en annan dålig lag.

 11. frekar06 says:

  Johan, Sverige har inte infört ett av EU:s direktiv, det var något om avlopp har jag för mig. Det går med andra ord att strunta i direktiv från EU, med andra ord vi kan strunta också i datalagringsdirektivet.

 12. Sverige har inte fått böter för att vi inte har implementerat avloppsdirektivet och där finns en strid om vad direktivet innebär, så det är inte genomförbart med den situation som vi har med datalagringsdirektivet.

  För mig är frågan hur vi ska kunna slippa implementeringen och den som ska ha kritik är Thomas Bodström som inte bara röstade för datalagringsdirektivet utan var drivande.

 13. Mikael Elmlund says:

  Johan,

  Du verkar uppgiven, trist. Lite mer självförtroende had evarit klädsamt för en representant av sveriges högsta beslutsfattande instans.

  – Förklara gärna varför ni vill gå längre än direktivet kräver, med bla lagrad positionbestämning av medborgarnas mobila telefoner. Det rimmar dåligt med ditt “motstånd” mot lagen.

  – Förklara gärna varför inte ni visar samma civilkurage som vissa andra länder och driver fråga till domstol som ett brott mot konventionen om mänskliga rättigheter, är det för krångligt måhända?

  Till skillnad ifrån dig Johan så tror jag att en beslutsam Alliansregering skulle kunna mer än vad du gör sken av. Man skulle kunna börja med att offentligt deklarera att detta direktiv är oförenligt med den svenska rättstraditonen och bryter mot våra grundprinciper när det gäller skyddet för den ensklide.

  Du kopierar din retorik runt ACTA, “vi är emot, men spelar med för vi inte har något val”. Det känns lite ynkligt Johan, man har ett val. man kan börja med att säga att detta är oacceptabelt och vi tänker inte åka med på den här resan.

  Är du rädd för att Bodström ska känna sig kränkt? Fundera hellre på hur sveriges medborgare och dina potentiella väljare känner inför detta. Annars kommer säkerligen någon annan göra det.

  Mvh

  Mikael

 14. Mikael Elmlund says:

  Som allternativ till din lite uppgivna inställning rekomenderas Karl sigfrid varmt.

  http://karlsigfrid.se/2010/02/05/overlever-bodstroms-datalagringsdirektiv/

 15. Va, är jag uppgiven? Inte alls. Däremot kan jag inte så Centerpartiets ansvarige talesperson säga att vi kommer att lyckas eller att “vi tänker inte åka med”. Sverige har fortfarande inte en valmöjlighet att implementera om vi vill eller låta bli, det är att vilseleda. Jag trodde inte att politiker som lovar mer än de kan hålla är sådana som efterfrågas?

  Sedan är det inte så att alla i alliansen är lika stora motståndare till direktivet som jag är, kom ihåg att det var Folkpartiet och Kristdemokraterna som stödde Bodström när han fick genom det i riksdagen. Centerpartiet fick ner lagringstiden till minimumalternativet, sex månader, men som i alla förhandlingar får man inte genom allt.

  Frågan ligger redan i Europadomstolen, och det är en seg process. Inget skulle förändras av att Sverige gjorde en anmälan, för övrigt kan vem som helst anmäla dit.

  Din koppling till ACTA förstår jag inte ens. Vi är med i ACTA-förhandlingarna för att resultatet ska bli så bra som möjligt, hade något blivit bättre av att vi inte hade varit med? Vi kan lämna de förhandlingarna precis när vi vill och även om vi är med i förhandlingarna så är vi inte bundna av något avtal förrän riksdagen fattar beslut.

  Sedan när skulle jag vara rädd för att just Thomas Bodström skulle känna sig kränkt? Det verkar som om du aldrig har läst min blogg…

  Karl Sigfrid uttalar sig enbart för sig själv, inte för sitt parti, och då är det klart att han kan vara lite friare. Han ger inga löften å moderaternas vägnar. Jag är Centerpartiets rättspolitiska talesperson och det jag skriver här kan alla förvänta sig ska vara Centerpartiets politik.

 16. frekar06 says:

  Johan,

  Det verkar finnas väsentligt mycket större hot mot den personliga integriteten än datalagringsdirektivet eller att förbjudna anonyma kontantkort. Det finns ett projekt som heter Indect och som Daily Telegraph beskriver på följande sätt enligt HAX:

  “According to the official website for Project Indect, which began this year, its main objectives include ‘to develop a platform for the registration and exchange of operational data, acquisition of multimedia content, intelligent processing of all information and automatic detection of threats and recognition of abnormal behaviour or violence’.”

  “It talks of the ‘construction of agents assigned to continuous and automatic monitoring of public resources such as: web sites, discussion forums, usenet groups, file servers, p2p [peer-to-peer] networks as well as individual computer systems, building an internet-based intelligence gathering system, both active and passive’.”

  Med andra ord, man vill övervaka och analysera allt som sker på Internet, något som strider mot europakonventionen. Hur ställer sig Centerpartiet till detta projekt?

 17. Det är inget jag har hört talas om och utan mer kunskap kan jag inte säga någonting om det.

 18. frekar06 says:

  Johan,

  Det är inte ett projekt som EU precis har skyltat med, men det finns en del officiell information kring detta faktiskt: http://www.indect-project.eu/

Leave a Reply

Your email address will not be published.