En hyllning till mångfalden

I morse åkte jag taxi från Slussen till Bromma flygplats, sedan flyg ner till Kalmar för besök hos polisen i Nybro och Hultsfred. Två polisstationer som tyvärr är nedläggningshotade pga socialdemokratiskt styre i deras länspolisstyrelse. (Om någon vill klaga på att jag åkte taxi så kan jag berätta att jag helst åker kollektivt och också gjorde det från Ingarö till Slussen, men att ta sig med SL från Slussen till Bromma är inte speciellt smidigt och fungerade inte idag om jag skulle hinna i tid till flyget.)

Taxichauffören var en man som jag skulle kunna tänka mig kom från Jamaica eller liknande. Han pratade på hela tiden och från början så tänkte jag, “kan han inte vara tyst, jag är så trött”. Men han väckte verkligen mig och jag lämnade taxin med ett stort leende på läpparna.

Framförallt berättade han om sin morgon, om hur han hade tvingats byta däck eftersom han fått pyspunka. Det var ett spik som gått in i däcket och han berättade om hur luften pyste ut: “Det var ett spik, så luften pisste ut, får man en skruv så kan den hålla tätt, men får man ett spik så pissar däcket.”

Tro inte att jag skrattar eller gör mig lustig över att han missuppfattat eller inte kunde uttala ett svenskt ord, utan jag tyckte bara det var charmigt och jag förstod ju ändå vad han menade.

När jag sedan väntade på flygplatsen så satt jag och tänkte på hur tråkigt vårt samhälle skulle vara om alla vara likadana, om alla skulle uppträda på samma sätt, prata på samma sätt och göra samma saker. Det skulle vara så tråkigt! Vårt samhälle blir bättre, gladare, kompetentare, ja, till och med känns större, av att rymma alla sorters människor. Min morgon blev bra mycket bättre av att jag fick en på alla sätt totalt osvensk taxichaufför.

Tänk att det finns människor och till och med partier som inte vill att Sverige ska ha plats för olikheter, att min underbara taxichaufför som sa “pissar” istället för “pyser” inte skulle vara välkommen här. Vad skulle det bli för ensidigt och tråkigt samhälle? Mångfald kan ge och ger en del problem, det ska aldrig förnekas, men mångfald ger så mycket, mycket mer positivt till vårt samhälle. Mångfald är helt enkelt bättre än enfald.

This entry was posted in General and tagged , . Bookmark the permalink.

5 Responses to En hyllning till mångfalden

 1. Mange says:

  Om det nu är så att du hellre vill åka kommunalt än taxi varför A) åker du inte hemifrån tidigare (som alla vi andra får göra)? B) ser till att satsa mer pengar på kommunaltrafiken än på bilism (ja, du är ju politiker och har därmed makten att göra detsamma)?

 2. Mange, det var inte det som inlägget handlade om… Men eftersom jag visste att någon skulle reagera så skrev jag parantesen. Kan du lämna på dagis hur tidigt som helst? SL styrs av Stockholms läns och jag har inte ens rösträtt i landstingsvalet här uppe, ännu mindre möjlighet att påverka hur SL lägger sina turer.

 3. frekar06 says:

  Johan, bra inlägg som belyser varför det mångkulturella samhället är bra och värt att värna om.

 4. Mange says:

  Du hann ju ta en buss från Ingarö, sedan är det inte särskilt besvärligt att ta sig vidare till Bromma…menar du annars att alla andra som börjar jobba tidigare än de kan lämna på dagis ska åka taxi?

  Givetvis har du väl möjlighet att påverka hur mycket resurser som satsas på kommunaltrafik kontra bilism varandes i regeringsställning?

 5. Mange, alternativet hade varit att köra bil hela vägen. Hade det varit bättre? Det hade varit sämre för miljön och inte billigare för skattebetalarna. Ett annat alternativ hade varit att inte åka ut i landet och göra besök och lyssna på människor. Skulle det vara bättre?

  Hur andra gör som börjar tidigt vet jag inte, men det finns säkert dagis på större orter än Ingarö som öppnar tidigare.

  SL styrs av Stockholms landsting och det är de som bestämmer hur länets kollektivtrafik ska utformas och finansieras. Vi i riksdagen kan fatta beslut om satsningar på infrastrukturen och de senaste åren har vi satt igång alla infrastrukturprojekt som varit startklara. Du tycker säkert att vi borde satsa mer på järnväg, men i vårt fall så skulle det inte hjälpa det minsta eftersom det inte finns någon järnväg ut hit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.