Privata arbetsförmedlingar

Annie Johansson har idag presenterat ett utmärkt förslag om privata arbetsförmedlingar.

Ännu en gång är det Centerpartiet som går före i jobbpolitiken. Att LO protesterar är inget att förvåna sig över. Wanja Lundby Wedin menar att “arbetslösa kommer att få sämre hjälp att hitta nya jobb”. Jaha, så hon menar att Arbetsförmedlingen redan är det perfekta sättet för att arbetslösa ska hitta nya jobb. Vilken värld lever Lundby Wedin i?

Tvärtom ser jag på nära håll (har inte sökt nytt jobb…:-) att privata arbetsförmedlingar fungerar alldeles utmärkt. Trots att Arbetsförmedlingen finns så vänder sig många arbetsgivare redan idag till privata arbetsförmedlingar för att nå rätt kompetens. Är detta också något som LO anser resultera i att arbetslösa får sämre hjälp att hitta nya jobb?

This entry was posted in General and tagged , . Bookmark the permalink.

16 Responses to Privata arbetsförmedlingar

 1. Ola says:

  Är det vi skattebetalare som ska betala det hela eller är det Arbetsgivarna?

  Tänkte om det blir som med Appoteken att det påstods det skulle bli billigare men blev betydligt dyrare köpa medicin

 2. Vem betalar Arbetsförmedlingen? Ingenting säger att det skulle bli dyrare att ha privata arbetsförmedlingar. Dessutom är det väl få som anser att dagens Arbetsförmedling gör det perfekta jobbet som inte kan bli bättre med fler utförare.

 3. Uffe says:

  Jag ser ingen anledning till att AF i sin nuvarande utformning skulle behöva vara en statlig verksamhet: den är inte en myndighet i mina ögon. Hur privatägda versioner av AF skulle finansieras kan man alltid diskutera, liksom vilka krav staten skall ställa på dem.

 4. Pingback: Jobbpeng och privata arbetsförmedlingar | Karl Hellberg (C)

 5. Ola says:

  Johan

  Det sa ni när ni privatisera Apoteken också att det skulle bli billigare. Och nu har vi svaret på den frågan.

  Nja nog tror jag också att AF kan bli bättre…Tyvärr så byttes ju generaldirektören ut från AF och det blev klart sämre då. Det är ju alla eniga om oxå.

 6. Erik says:

  Måste dela med mig av detta. Akta dig Johan, nu blir du nog utknuffad ur riksdagen av nyliberale JOnas:
  http://www.youtube.com/watch?v=IosrrFI85Wg&NR=1

 7. frekar06 says:

  Johan, detta är ett intressant förslag som verkligen tål att fundera kring ordentligt. Jag personligen tror att det är bra om man kan ha både privata och offentliga arbetsförmedlingar.

 8. Ola, är det ett privat Apotek som öppnats hittills? Kanske något tidigt att dra sådana slutsatser som du gör. Däremot har läkemedelsbolagen genomfört en stor prishöjning under hösten, men på vilket sätt har det att göra med omregleringen av apoteksmarknaden att göra menar du?

  Erik, jag vill inte skriva under på allt som Jonas framför i sin något komiska filmsnutt, men nog finns det effektivitetsvinster att göra i byggbranschen. Det har jag upplevt på senare år när jag anlitat hantverkare och det upplevde jag när jag själv sommarjobbade på Skanska ett antal somrar på 90-talet. Speciellt minns jag all väntan, t.ex. på att lastbilen skulle komma dit, att grävmaskinisten skulle bli klar eller att det saknades rätt material, det var inte “lugnt och skönt” utan snarare frustrerande.

 9. Ola says:

  Johan

  Det är ju läkemedelsbolagen som säger att dom var tvungna höja priserna nu när Apoteken privatiseras
  Så det är deras ord.

  Nu riktar sig ju Jonas film mot småföretagen och ledningen på byggena för jag antar att du johan inte kunde göra mycket åt att du måste vänta ibland..
  Och vad jag förstår så har aldrig Jonas jobbat på ett bygge.. Men Johan med sådana i partiet så behövs det inga motståndare;)

 10. Ola, sedan när har du blint börjat lita på läkemedelsbolagen? Det finns ingen anledning att de skulle behöva höja priser för att det blir konkurrens mellan olika apotek och att fler än apoteken får sälja receptfria läkemedel. Men jag förstår att de passar på, men är det något som ska pressa ner priserna så är det konkurrens, inte monopol.

  Jonas film riktar sig mot alla byggbolag, PEAB, NCC och Skanska är knappast småföretag.

  Har du förresten samma inställning till Hyresgästföreningen? Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman skriver nämligen om samma sak tillsammans med Gudrun Schyman i Expressen idag.

 11. Mange says:

  Johan, ge mig exempel på när någon av alla de privatiseringar som gjorts de senaste åren lett till lägre priser. El, tele, medicin…? Ni verkar ju vara helt hjärntvättade att tro att privatisering leder till lägre priser…kan ni inte ens när det gång efter gång blir precis tvärtom förstå att ni kanske hade fel?

 12. Mange, nu är du helt ute och reser. Menar du på fullaste allvar att monopol ger lägre priser än konkurrens? Då får du nog läsa någon grundläggande ekonomisk litteratur.

  Ja, elpriserna har blivit lägre av konkurrensen (dvs elbolagens marginaler har blivit mindre). Hur väder m.m. påverkar priset upp och ner förändras såklart inte av konkurrens.

  Ja, telepriserna har blivit lägre. Minns du inte hur vi hade olika Televerkskostnader beroende på var man skulle ringa inom Sverige? Ni i 08-området hade det bra som hade lokaltaxa till väldigt många, men t.ex. i Skåne kunde man få betala mer än lokaltaxa fastän man ringde inom samma kommun (t.ex. mellan grannbyarna Veberöd och Genarp). Var det rikssamtal blev det riktigt dyrt. Minns du inte heller mobilpriserna när man hade sin första mobil? Då var det till att hålla sig kort!

  Medicin, för tidigt att säga.

  Men du kan väl lägga till taxi och flyg. Lägg dessutom till tillgänglighetsförbättringen! När jag var liten skulle man vara glad om man överhuvudtaget fick tag i en taxi om det inte var planerat i förväg.

 13. Mange says:

  Vet inte hur du tänker här…enligt vad jag läst har priset på elen fördubblats sedan avregleringen för 11 år sedan.

  När det gäller medicinen vet vi ju att den gått upp ca 11 % men man måste oxå komma ihåg allt annat runt omkring. Service och kunskap t.ex. Jag frågar ju inte gärna Benny på OkQ8 om tekniska aspekter på de olika medicinerna, sådant som de välutbildade farmaceuterna på Apoteket har full koll på. Eller hur?

 14. Elen har säkert gått upp de senaste 11 åren, men är det pga avregleringen eller pga annat. Ökad konkurrens höjer knappast priset.

  Ingen tvingar dig att köpa Alvedon eller munsårsmedicin på OKQ8, du kan även fortsättningsvis handla de receptfria medicinerna på ett apotek, offentligt eller privat. Men du behöver väl inte tvinga mig att köra in till stan för att få tag på Alvedon en sen söndagskväll när något barn fått feber. Då är jag väldigt tacksam för att Statoil får sälja Alvedon!

  När det gäller mediciner på recept så kommer de enbart att få säljas på apotek och på alla apotek måste det alltid finnas en utbildad farmaceut.

 15. Mange says:

  Men man undrar ju hur smart det är att det ska konkureras på olika villkor? Blir det inte svårt för Apoteket att klara sin lönsamhet när de får konkurrens från sådana näringsställen som tex bensinmackar som inte direkt far så ekonomiskt illa om de säljer lite mindre mediciner en månad. Vad händer då i förlängningen när Apoteket tvingas till besparingar? Jag skulle gissa på sämre service till sjuka som är i behov av just densamma.

 16. Så de företag som inte klarar konkurrensen ska skyddas genom att de får monopolställning? Det är möjligt att Apoteket har använt Alvedon och andra receptfria mediciner som mjölkkalv för att finansiera annan verksamhet, men då är jag som konsument glad för att det är slut på det.

  Just nu öppnas det nya apotek runt om i landet, innebär det sämre service för sjuka?

Leave a Reply

Your email address will not be published.