Sahlin ute och flyger

Självklart får Mona Sahlin ta specialchartrat flygplan till vilken kändisfest hon vill. Att hon vill gå på Bindefelds 50-årskalas på Mallorca är upp till henne.

Jag utgår från att hon i sin bedömning, “resa eller inte resa”, förstått att det skulle bli offentligt. Att tro något annat skulle vara höjden av naivitet. Mona Sahlin har bestämt sig för att resan är så viktig för henne att hon tar den medföljande kritiken. Helt okej för mig. Jag hade dock gjort en annan bedömning. I den situation som Mona Sahlin befinner sig med ett (speciellt för henne) skrämmande lågt förtroendekapital, så hade jag nog hellre blivit hemma.

Vad jag funderar mest på, som ledamot i justitieutskottet, är uppgiften att “ett följe från SÄPO fanns också med på resan”. Med andra ord får skattebetalarna betala för att Sahlin ska på 50-årsfest på Mallis. Även om de som har Säpovakter ska försöka leva så vanligt som möjligt så tycker jag ändå att Sahlin borde tagit in kostnaderna för Säpo i sin bedömning av om hon skulle åka ner till 50-årsfesten på Mallorca över helgen eller inte.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

15 Responses to Sahlin ute och flyger

 1. Säger du inte lite emot dig själv lite där i sista stycket? Anpassar man sitt beteende efter livvakternas kostnader så har man väl defintivt gått ifrån att “försöka leva så vanligt som möjligt”?

 2. Som jag ser det är det en avvägning. Normalt ska en person med livvaktsskydd behöva anpassa sitt liv utifrån Säpo, det ska gå att handla i vanliga affärer, hämta på dagis, åka på semester med familjen osv. Men trots detta så måste de ändå fundera på om det ena eller det andra valet är mer lämpligt. Just en kändisfest till Mallis över en helg kanske inte bör vara högsta prioritet.

  Men Säpo-grejen är ingenting mot hur många av hennes partivänner uttrycker sig om henne idag.

 3. Rufus says:

  Även två borgerliga ministrar var med på planet, nämligen Lena Adelsohn Liljeroth (m) och Nyamko Sabuni (fp). Lena Adelsohn Liljeroth är för övrigt kyrkominister. Jag ser gärna att bloggägaren kommenterar detta faktum.Kan eventuella Säpo vakter även avse dessa två.

 4. Ola says:

  Ja du Johan du kör den vanliga borgerliga personangreppet på mona.
  Men vad tycker du om att Kyrkominister Lena Adelsohn Liljeroth är på samma kalas? Och har säkert SÄPOvakt oxå.. men klart för ni som försöker dölja Alliansens misslyckade politik ni måste köra med mobbning istället…Tur väljarna har börjat tröttna på det.

 5. När jag skrev inlägget hade jag inte sett att även Sabuni och Adelsohn Liljeroth var med, men självklart gäller samma sak för dem som för Sahlin. De får ta specialchartrat flygplan till vilken kändisfest de vill. Det är upp till dem.

  Deras bedömning av hur det ska uppfattas av medlemmar och väljare har säkert gjorts på en annan måttstock än vad Sahlin har. Moderater och folkpartister är inte alls lika känsliga för den typen av extravaganser.

  Argumentet om kyrkoval tog jag inte alls upp i mitt inlägg eftersom jag tycker att det är dåligt. Det är ett medlemsval och inget allmänt val. Varken Adelsohn Liljeroth eller Sahlin är ens medlemmar i Svenska kyrkan! Imorgon kommer vi att ha alliansaktiviteter på torg runt om i hela landet. På grund av söndagens kyrkoval? Inte alls, imorgon är det ett år till nästa val och det är det som vi uppmärksammar.

  Sabuni och Adelsohn Liljeroth har inte haft säposkydd tidigare och har säkert inte det nu heller (om det inte har uppstått en ny hotbild). Det är väldigt få som har den typen av ständigt livvaktsskydd.

  Ola, jag tycker att socialdemokraters angrepp på Sahlin är mycket mer mobbning än vad jag eller andra från alliansen sysslar med.

 6. Rufus says:

  “När jag skrev inlägget hade jag inte sett att även Sabuni och Adelsohn Liljeroth var med”

  Sluta nu med undanflykterna du hade aldrig skrivit en rad i ämnet om du hade vetat att dess var med!

 7. Klart jag hade, varför inte? De har inte det minsta att göra med vilken bild Sahlin skapar av sig själv. Känsdisparty på Mallorca är betydligt mer känsligt för S-väljare än för M- och Fp-väljare, det skulle även ha varit mer känsligt för C-väljare tror jag.

 8. Leffe says:

  Vilket livvaktsskydd någon har eller inte har vid ett vist tillfälle är inte skyddsobjektets huvudvärk – det är enbart Säpos fråga och ska så vara.

  Att hävda att skyddsobjektet ska ta hänsyn till vilka kostnader som Säpo väljer att lägga ned på det ena eller andra agerandet är så urbota fånigt att man nästan undrar om du fått din riksdagsplats med frukostflingorna snarare än på grund av lämplighet för uppgiften.

  Händelserna kvällen den 28 februari 1986 och eftermiddagen den 10 september 2003 tycks ha lärt Säpo ett och annat. Det sätt på vilket du uttalar dig i denna fråga (och i frågan om Carin Götblads larmtryckande) visar på ett tydligt sätt att operativa frågor om personskydd även fortsättningsvis bör hållas långt borta från det politiska träsket mellan norrmalm och gamla stan…

 9. Oj vad du tar i Leffe. Det är tydligen inte så att politiker ska ha några synpunkter alls, är det tjänstemännen på departementen som ska sköta allt själva?

  Du har både rätt och fel. Du har helt rätt i att skyddsobjektet inte ska bestämma (eller lägga sig i) när livvaktsskydd ska ges eller inte. Det är en bedömning som experterna på Säpo ska göra.

  Men jag tycker du har fel i att den som har livvaktsskydd inte ska fundera lite på vad man gör som “tvingar med” säpovakterna.

  Sedan när det gäller Götblads larmknappstryckande, tycker du att hon har larmet för andra syften än om hon skulle bli överfallen?

 10. Leffe says:

  Självklart ska ni ha åsikter, men jag tycker generellt att det är ett bekymmer att landets tyngsta rättspolitiker (en grupp du faktiskt tillhör) inte sällan förlorar sig i operativa detaljer som inte ens hör hemma på departementsnivå utan snarare på myndighetsnivå. Du och Bodström borde i stället debattera strategiska frågor om den svenska rättsstatens utveckling på sikt. I stället diskuterar ni petitesser och förminskar er själva. Trist är bara förnamnet.

  Jag tycker inte att skyddspersoner ska ta hänsyn till Säpo utan leva sina liv så gott det går. Mona Sahlin och andra med skydd lever redan inskränkta liv på grund av sin offentlighet. Självklart ska hon åka om hon blir bjuden på femtioårsfest på Mallorca, med Säpo om det bedöms behövas. Det kan säkert vara kul för poliserna som åker med också. Och det har inte någon avgörande betydelse för Säpos eller rikets finanser.

  När det gäller Götblads larmtryckande så tycker jag inte att det är så problematiskt. Som jag förstod det så fick hon släpa sig ut på gatan och exponera sig för allmänheten i ett tillstånd då hon inte skulle kunna försvara sig. Befinner man sig i ett försvarslöst tillstånd bör man kunna trycka på ett larm, om man har ett. Eller hur?

 11. profanum_vulgus says:

  Nu skrev väl du vad du tyckte och inte vad S-väljare tycker. Har du ändrat dig sedan du fick vetskap om ministrarnas deltagande eller tycker DU fortfarande samma sak?

 12. Profanum, är du inte läskunnig?

 13. profanum_vulgus says:

  s-väljare nämns inte alls innan du blev upplyst om ministrarnas resa.

 14. “I den situation som Mona Sahlin befinner sig med ett (speciellt för henne) skrämmande lågt förtroendekapital, så hade jag nog hellre blivit hemma.”

 15. profanum_vulgus says:

  Linander:
  Är det s-väljarna du avser?

Leave a Reply

Your email address will not be published.