BSPC i Nyborg

BSPC betyder Baltic Sea Parliamentary Conference, alltså parlamentariska Östersjökonferensen. Den som jag sitter på nu är den 18:e i ordningen, men den första som jag har varit på. Vi diskuterar New Security Challenges i den lilla danska staden Nyborg på Fyn, precis vid Stora Bältbron.

Det är nästan 200 parlamentariker som kommit hit från Norge, Finland, Danmark, Ryssland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland och Sverige. Alla är dock inte nationella parlamentariker utan Åland, Mecklenburg-Vorpommern, Schleswig-Holstein, Bremen, Hamburg och St Petersburg är också representerade. Även Vitryssland finns här, som observatörer. Därtill representanter från Europarådet, Europaparlamentet, Nordiska Rådet, Baltiska Rådet och OSSE.

Imorgon ska vi anta en resolution och jag sitter med i “Enlarged Standing Committee” som fungerar som resolutionskommitté. Det är en från varje land och region som är med och jag representerar Sveriges Riksdag i förhandlingarna. Det är inte alldeles enkelt att komma överens, speciellt ryssarna har sin egen agenda. Men eftersom det handlar om konsensusbeslut så gäller det att komma överens, även om det såklart blir ganska urvattnat.

Några av de förslag som diskuteras är att ta med “emissions from maritime and air traffic” i ett nytt internationellt klimatavtal, säkrare och miljövänligare fartygstrafik i Östersjön, förbud att tömma avloppsvatten, havsbaserad vindkraft, gemensamma krafter för att stoppa människohandel och hur vi bekämpar gränsöverskridande brottslighet.

Imorgon vid lunch ska vi vara klara och då har vi förhoppningsvis en antagen resolution som inte är alltför urvattnad.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.