Riksdagsveckobrev v. 10-15

Hej, jag förstår inte hur tiden flyger iväg? Men oj vad det har hänt mycket den senaste månaden. Skulle nog behöva skriva en bok för att få med allt, men jag ska försöka hålla mig så kort som möjligt. Tycker ni att de här veckobreven kommer för sällan (det tycker jag med) så är det lättare att följa vad jag gör och tycker på min blogg. Mer om DN-nyheten om min blogg senare.

Först av allt måste jag tacka för förtroendet att få bli distriktsordförande för Centerpartiet i Skåne, Sveriges största C-distrikt. Det var den 23 mars som vi hade distriktsstämma i Hässleholm och salen på Kulturhuset var knökfull. Ingemar Jeppsson slutade som ordförande och jag fick äran att överta ordförandeklubban. Nya i presidiet är också Torbjörn Raimosson och Josefin Johnsson, därutöver ingår Lars-Ivar Ericson i arbetsutskottet. Vi antog också valsedeln till kyrkomötesvalet, behandlade motioner, antog ett uttalande m.m.

Vårpropositionen

Idag har alliansregeringens vårproposition presenterats, självklart hårt märkt av den globala ekonomiska krisen som drabbar Sverige allvarligt. Rubriken på våpen är ”Ansvar för Sverige – Värnar välfärden”, en rubrik som vi verkligen försöker leva upp till. Det går inte att lova miljarder hit och dit och tro att sedelpressarna ska lösa allt. Det är socialdemokraternas retorik, men en sådan politik i regeringsställning skulle ha inneburit stora problem för landet.

Förtroendet för att vi sköter landets ekonomi ansvarsfullt är avgörande, vi måste värna ordning och reda i de offentliga finanserna för att säkerställa att underskotten blir tillfälliga och hanterbara. Totalt satsas ändå 45 miljarder 2009 och 60 miljarder 2010 för att möta krisen. Som ni tidigare hört så får kommunerna 7 miljarder extra 2010 och sedan 5 miljarder extra för vardera 2011 och 2012.

Istället för att jag skriver mer här så kan ni läsa allt om våpen på regeringens hemsida, pressmeddelandet hittar ni här.

Media

Det har varit en väldigt aktiv tid för min del i media. Vi har jobbat med öppenhetsprogrammet inför stämman och ur rättspolitiken har jag gjort två medieutspel, dels om en nationell polismyndighet som jag skrev om i förra veckobrevet (det blev en riksnyhet i såväl tidningar som radio och tv) och dels om skydd mot spridning av bilder på Internet som Expressen/Kvällsposten gjorde en stor artikel om.

Det har varit media kring distriktsordförandeskapet, någon debattartikel i SkD, en ganska stor artikel i Aftonbladet om hur Systembolaget lagrar vad vi handlar, jag har varit med i Norrtälje Tidning om polisen efter ett studiebesök, om Biogas Färs i Ystads Allehanda och därtill en stor nationell spridning på DN:s nyhet om riksdagsledamöternas bloggar.

Jag blev mycket förvånad när DN-journalisten ringde och intervjuade mig angående att jag hade flest kommentarer under mars av alla riksdagsledamöter som bloggar, om man räknar bort de två som finns på Expressens debattblogg. Givetvis är det roligt att få sådan uppmärksamhet för bloggen, jag lägger ner ca en timme per dag (inkl. lördagar och söndagar) i snitt så det vore tråkigt om ingen läste eller kommenterade.

Idag har jag också gjort ett uttalande om att Skåne borde bli ett pilotlän för en ungdomsvänligare arbetsmarknad. Vi ser hur ungdomsarbetslösheten stiger snabbt och det är inte så konstigt när LAS turordningsregler tvingar fram uppsägningar av de yngre. I Danmark har de en mycket lägre ungdomsarbetslöshet och jag föreslår att Skåne ska få testa fler ”danska metoder” för att färre ungdomar ska behöva gå arbetslösa. Får se om någon media nappar på förslaget.

Stämma i Örebro

Den 7-10 maj är det Centerpartiets Riksstämma i Örebro. Vi är hela 521 ombud som ska inta Conventum, varav 50 kommer från Skåne! Det kommer att bli häftigt att vara 50 skånska ombud på plats men givetvis ser vi mycket gärna att många av er andra också kommer upp till Örebro. På lördagen kl. 11.15 är det rikstingståg och sedan är själva Rikstinget på Järntorget. På lördagskvällen kl. 19 är det partibankett.

Förnominering

I höst kommer det att vara medlemsomröstning inför region- och riksdagsvalen 2010. Redan nu går det att förnominera, fram till den 15 augusti, men det är lika bra att göra det direkt. Enligt valplanen som antogs på distriktsstämman så ska kandidat vid tillfället för nomineringsstämman vara medlem samt valbar den 19 september 2010. Förnominering kan ske av enskild medlem, avdelningar samt kommunkretsar i alla organisationsled. Förnominering sker via post alternativt e-post till distriktsexpeditionen i Hässleholm. Sker förnominering via e-post skall en kvittering skickas ut från distriktet på mottagen nominering.

Hänt

Mycket, ett litet urplock:

Möte med NIB:s kontrollkommitté i Helsingfors, möte med Kommungruppen Skåne och Anders Flanking i Hörby, seminarium om Arktis i riksdagen, deltagit på möte med styrelsen för länspolismyndigheten i Skåne där vi bland annat fick mycket intressanta föredragningar om Davis Cup-insatsen och Rosengårdshändelserna.

Lunch med Sloveniens talman som vår talman anordnade, möte med Nyamko Sabunis jämställdhetsråd, seminarium om fotbollsvåld som Vänsterpartiet anordnade, debatter om unga lagöverträdare, hemliga tvångsmedel, mäns våld mot kvinnor samt våldsbrott och brottsoffer, besök hos länspolismyndigheten Västmanland, möte med Skånska Tidningsföreningen, konferens i Murmansk (!) om ungdomsutbyte mellan nordvästra Ryssland och Norden (det skulle jag kunna skriva hur mycket som helst om, men läs gärna på bloggen istället).

Besök hos polisen i Norrtälje, möte med poliser från V Götaland som jobbar med barnbrottsutredningar, lunchmöte med poliser från Rikskriminalpolisen, träffat Lunds Energis vd, träffat Lunds Studentnationer, pratat på offentligt möte i Kävlinge och träffat företrädare för Biogas Färs.

Det har varit en del…. Därefter har vi haft en underbar, solig och varm påskledighet i Stora Rödde. Det behövdes! Men nu är det full fart igen. Mindre än två månader till EU-valet och då ska vi ta tre mandat. Lena Ek ska få två nya C-kompisar i Europaparlamentet!

Kommande

Imorgon åker jag till Köpenhamn för presidiemöte med Nordiska rådet. I nästa vecka är det Skåne på måndagen med möte med SkD och Svenskt Näringsliv. Jag ska vara värd för ett frukostmöte om grooming, det är debatt om processrätt och fingeravtryck i pass, studiebesök på Svea Hovrätt och möte med Rikspolisstyrelsens styrelse.

Över valborg och första maj ska jag åka ner med Erik till Skåne. Vi har bland annat inför stämman-träff med de skånska stämmoombuden. Innan det är dags för stämman i Örebro ska jag även hinna en runda till Norrbotten med justitieutskottet. Ingen brist på sysselsättning…

This entry was posted in Veckobrev. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.