Fel person hängdes ut på nätet för våldtäkt

Jag har tidigare skrivit om siten som hänger ut dömda sexualbrottslingar för att de tycker att grannar och andra ska få veta vem som begått den typen av fruktansvärda brott. Jag har full förståelse för frustrationen, men att sprida vem som bor var tror jag inte är bra för någon.

Vad skulle jag göra med informationen att en man som för sju år sedan dömdes för sexuellt utnyttjande av underårig nu bor 1,5 km från oss? Skulle jag skrämma barnen, inte ta barnvagnspromenader förbi hans hus eller flytta? Nej, orimligt, risken är förmodligen större att någon som inte bor i närheten skulle begå brott av det slaget, även om risken oavsett är försvinnande liten. Jag tror helt enkelt att folks livkvalitet blir högre av att inte veta om en sådan sak.

Utöver det subjektiva argumentet så finns det även ett annat starkt argument. Någon kan hängas ut på felaktiga grunder. Det är precis vad som nu har hänt i Ängelholm. En man med samma namn som en dömd sexualbrottsling har helt felaktigt hängts ut. Förödande för honom och familjen. Stackars människa! Som politiker kan man bli felaktigt anklagad för både det ena och det andra, men att bli oskyldigt uthängd på Internet som en barnvåldtäktsman det måste vara värre än allt annat.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to Fel person hängdes ut på nätet för våldtäkt

  1. Anders says:

    Stackars sate. Kan inte vara roligt.
    I vissa amerikanska delstater tvingas dömda brottslingar upplysa arbetskamrater och grannar om vilket brott de gjort sig skyldiga till. Ungdomar som tex gjort sig skyldiga till snatteri, tvingas stå på offentlig plats och upplysa förbipasserade om sitt brott. Johan vet du om det finns någon forskning som ger stöd åt denna typ av offentligt sanktionerad stigmatisering?

  2. profanum_vulgus says:

    Ja, undrar hur länge det dröjer innan OG lägger upp personer där för att underlätta för sin egen organisation. T.ex. om man besväras av “golare” eller liknande i fängelse.

  3. Anders, jag har inte sett någon sådan forskning.

Leave a Reply

Your email address will not be published.