Orimliga förväntningar

Så har Barack Obama blivit världens mäktigaste människa. Vad man än tycker om USA:s makt i världen så går det inte att komma ifrån att USA:s president har större inflytande på världsutvecklingen än någon annan enskild person. Installationen var mäktig och folks förhoppningar till den nya presidenten överstiger allt. Tyvärr.

Barack Obama är en fantastisk retoriker och har visat att presidentposten kan vinnas genom ett gräsrotsarbete, precis så som det ska gå till i en demokrati. Jag är alldeles säker på att han även är en man som kan genomföra sina visioner och med tiden bli en stark och klok utrikespolitisk kraft. Men det hjäper inte. Förväntningarna på honom är helt enkelt för höga. Det går inte att som många togs tro lösa den ekonomiska krisen, skapa fred i Mellanöstern samt nå stabilitet i Irak och Afghanistan på några månader.

Det är en stor risk med att starta presidentskapet högt, högt uppe på taburetten och så högt som Obama befinner sig så finns det bara en möjlig väg att gå. Neråt. Risken är att han efter “smekmånaden” eller “de 100 dagarna” får kritik för att inte uppnå resultat. Inte för att han inte gjort vad som var möjligt utan för att han inte klarat av det omöjliga.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

6 Responses to Orimliga förväntningar

 1. floodis says:

  En av de få gångerna jag håller med dig. Sen så glömde du att han förväntas ta tag i klimatfråga omedelbums också.

  Personligen blir jag glad om han inom de 3 närmaste månaderna öppnar upp för statligt stamcellsforskning igen. Den forskningen bedrivs på ett väldigt märkligt sätt idag i usa pga bushpolitiken.

 2. Trevligt att jag lyckas skriva någonting som du håller med om… Instämmer i stamcellsforskningen. Men det blir inte lätt för Obama att förändra i de “religiösa” frågorna heller.

 3. z999 says:

  Han har ju ett enormt ansvar inför all världens negrer (jag vet inte hur han identifierar sig själv). Kommer någonsin en svart att kunna bli president i USA i framtiden om Obama misslyckas? Kommer den allmänna synen på svarta att vridas åt det mer negativa, globalt sett alltså? Å andra sidan, om han lyckas så kommer han att minska motsättningarna mellan olika etniska grupper, inte bara i USA. Jag tycker inte att vi ska vara för pessimistiska och ta för givet att han har tagit sig vatten över huvudet.

 4. Onödigt att använda “the n-word”. Dessutom, varför skulle “den allmänna synen på svarta att vridas åt det mer negativa” om inte Obama lever upp till de allt för högt ställda förväntningarna? Har den allmänna synen på vita vridits åt det mer negativa för att Bush misslyckats med det mesta? Menar du att det skulle finnas någon skillnad? Är “de svarta” en grupp man kan dra över en kam men inte “de vita”? Skrämmande sätt att tänka på.

  För övrigt tycker jag att du missuppfattat mitt inlägg. Jag tycker inte att Obama tagit sig vatten över huvudet. Han har inte sagt att han ska klara av all världens problem på några månader, tvärtom. Det är andras orimliga förväntningar som ger honom problem.

 5. Hans J says:

  Jag håller med Johan Linander helt och fullt.

  En man som har en klar vision om vad han vill åstadkomma har blivit president i USA. Det mesta vad han säger håller jag med om och alltså är jag glad att denne man har blivit president där. Han är jurist också – några andra “epitet” är väl inte omedelbart nödvändiga?!?! (avdelning: Ursäkta määääj)

  Sedan har han nu då varit president i några dagar. Låt oss se vad han överhuvudtaget har möjlighet att ändra – USA är ett jätteland!

 6. z999 says:

  “Onödigt att använda “the n-word”.”

  Ja, ok, det var onödigt. Men det kan vara svårt att sammanfatta etniska grupper inom mänskligheten när vissa folkgrupper har fått benämningar som sedan blivit negativa historiskt sett. Men om jag nu vill tala om Obama som representant för både afrikaner, afroamerikaner och diverse andra personer runtom i världen med afrikanskt ursprung. Och ännu mer problem blir det när nordafrikaner har mer gemensamt med araber (religiöst och kulturellt oavsett hur dom ser ut).

  “Dessutom, varför skulle “den allmänna synen på svarta att vridas åt det mer negativa” om inte Obama lever upp till de allt för högt ställda förväntningarna?”

  Som du har skrivit någonstans, han (Obama) har just nu den mest betydelsefulla posten i världen. Jag kan gott och väl tänka mig flera grupper som kommer att utnyttja varje tendens till misslyckande för att bevisa att svarta inte ska sitta på såna poster. Och det lyssnar ingen på? Nä, kanske det, men det räcker med att sprida en sån känsla. Att Obama öht har blivit vald bevisar att USA har kommit väldigt långt ifrån den synen som fanns på svarta för c:a 50 år sedan och bakåt.

  “Har den allmänna synen på vita vridits åt det mer negativa för att Bush misslyckats med det mesta?”

  Nej, men hans eventuella misslyckanden vattnas ur av det faktum att han inte är den förste vite på den posten.

  “Menar du att det skulle finnas någon skillnad? Är “de svarta” en grupp man kan dra över en kam men inte “de vita”?”

  Ja, jag tror att det synsättet finns i högsta grad. Under min livstid så har jag upplevt USA’s starkt rasistiska 50 och 60-tal fram till idag när de nu har en svart president. Dom rasistiska grupperna lever kvar i USA och dom är mycket mer målmedvetna än motsvarande svenska (vi har inte ens riktigt motsvarande).

  “Skrämmande sätt att tänka på.”

  Ja. Eller orättvist.

  “För övrigt tycker jag att du missuppfattat mitt inlägg.”

  Jag tror att jag fokuserade lite fel.

  “Jag tycker inte att Obama tagit sig vatten över huvudet. Han har inte sagt att han ska klara av all världens problem på några månader, tvärtom. Det är andras orimliga förväntningar som ger honom problem.”

  Jo, orimliga förväntningar har skapat mycket olycka. Men jag tror att många kommer att dra ett likhetstecken mellan sina förväntningar och vad Obama har sagt. I första hand hoppas jag att han åtminstone kan skapa ett fredligare mellanöstern.

Leave a Reply

Your email address will not be published.