Israel dödar barn

Som ni kanske märkt så har jag varit lite inaktiv de senaste dagarna. Delvis för att det är jul, men framförallt för att jag är ute på landet med enbart en oförlåtligt slö uppkoppling.

Några som varit mer aktiva, tyvärr, är Israel. Deras attacker mot Gaza är oacceptabla. Jag kan till viss del förstå Israels förtvivlan över att de inte får kontroll över situationen, men att gå till väpnad attack är helt fel väg att gå. Dödade barn, dödade civila, är alltid ett misslyckande. 21 döda barn enligt FN. Det är helt enkelt fruktansvärt.

Självklart ska raketbeskjutningarna från grupper i Gaza mot civila mål i Israel fördömas, men israeliska statens motreaktion är inte proportionell. Jag har inte kunnat följa andra länders uttalanden om attackerna, och vet inte heller om någon i vår regering uttalat något, men att inte fördöma Israel vore fegt.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

16 Responses to Israel dödar barn

 1. Högerturk says:

  Gullig rubrik och ett märkligt fokus du har. Du ser inget fel i att Hamas anläggningar ligger i civila bebyggelser?Och vad skulle den rätta vägen vara att gå då, när det var Hamas bröt vapenvilan?

  Du har ett väldigt märkligt perspektiv, och jag hoppas att du förr eller senare kommer på att dina resonemang är rätt bristande.

 2. Högerturk says:

  Oj, det blev lite fel. Det ska naturligtvis står “[…] när det var Hamas som bröt vapenvilan”.

 3. Kenth says:

  “Israel dödar barn”

  Båda parter i denna konflikt är lika stora kålsupare båda två.
  Ingen som längre vet vem som hämnas på vem.

  Men faktum kvarstår att det är Israel som bygger bosättningar och ockuperar mark dom inte har legetim rätt till.

 4. Uffe says:

  Döda civila är väl sällan en merit i en konflikt, men vad jag vet så räknar Hamas alla israeler som icke-civila (dvs som godkända måltavlor), och Hamas väljer att placera sina anläggningar där de kan vänta sig att det blir civila offer om israelerna bombar anläggningen.

  Jag tror det finns en möjlighet för Israel att slå till mot Hamas med samma styrka som de gör idag, utan att riskera civila offer i samma utsträckning. De byter sina lätta misiler mot tyngre. Det kan låta korkat men har en förklaring: misilerna de använder innehåller sprängmedel, som dödar alla inom en viss radie. De kunde istället använda tyngre misiler som bara använder sin egen massa (tillsammans med hastigheten) för att slå sönder byggnader. De skulle kanske behöva använda fler misiler för att åstadkomma lika mycket skada som de gör med dagens vapen, men jag tror att mängden civila offer skulle kunna minska.

  Å sin sidan lär ju Hamas, ställda inför en sådan förändring hos israelerna, inte dröja med ett motdrag: placera en Hamasanläggning längst upp i alla stora bostadshus i Gazaremsan…

 5. Att fördöma Israels attackerna är definitivt inte detsamma som att acceptera Hamas eller deras attacker. Oavsett vem som dödar barn och civila så ska omvärldens reaktion vara densamma.

  Låt oss säga att Hamas lägger sina anläggningar bland civilas bostäder (om det är så kan jag inte säkert säga). Det är självklart en hemsk strategi, men ger det Israel rätt att beskjuta anläggningarna med vetskapen om att civila kommer att dödas? Berättigar Hamas handling Israel att släcka oskyldiga barns liv? Kan barnen ställas till svars för vad Hamas ledning gör och domen blir döden?

  Vad mina svar är förstår ni säkert. En fruktansvärd handling berättigar inte en ännu värre handling.

 6. z999 says:

  “Att fördöma Israels attackerna är definitivt inte detsamma som att acceptera Hamas eller deras attacker.”

  Jo, om man ensidigt fördömer det israeliska motståndet mot hamas brytande av vapenvilan så är det ett försvar av hamas raketattacker.

  “Oavsett vem som dödar barn och civila så ska omvärldens reaktion vara densamma.”

  Det största felet var att på grumliga grunder bevilja en palestinsk stat öht. Att dom skulle rösta fram hamas som ledare var väl egentligen ganska väntat, ungefär lika väntat som att dom för evigt kommer att sitta på sin sida om gränsen och av avundssjukeskäl skjuta in raketer över israel. När Israel skapades så förklarade hela arabvärlden krig mot dom dagen efter. Vartefter, med långa och svåra förhandlingar, så har Israel tagit sig ur det läget. Att palestinierna skulle klara något liknande och lyckas få en fred som dom tjänar på är knappast troligt. Hamas barnprogram med propaganda för muslimskt världsherravälde säger väl det mesta hur deras kommande generationer kommer att formas.

  En bra lösning på mellanösternproblematiken vore om Israel ockuperade även resten av arabvärlden så att det blev demokrati i området.

 7. z999 says:

  En länk som visar hur barnprogram ser ut i palestina-
  Klicka här

 8. Jag fördömer även raketattackerna mot Israel, ingen tvekan om det.

  Ditt förslag på lösning är nog den sämsta möjliga…. Då pratar vi storskaligt krig i området.

  Om översättningen är sann så är det ett hemskt barnprogram, men jag är högst tveksam till det.

 9. z999 says:

  Johan Linander:
  “Jag fördömer även raketattackerna mot Israel, ingen tvekan om det.”

  Du personligen då alltså? Det tvivlar jag inte på. Men att komma i efterhand när hamas har brutit vapenvilan, om jag var israel hade jag inte tagit kritiken på allvar.

  “Ditt förslag på lösning är nog den sämsta möjliga…. Då pratar vi storskaligt krig i området.”

  Ja, det var väl inte helt allvarligt menat. Men det är tragiskt att så stora landområden med så många människor inte ska kunna vara beboeliga.

  “Om översättningen är sann så är det ett hemskt barnprogram, men jag är högst tveksam till det.”

  Det finns värre, det är rätt många avsnitt med Farfour som ligger på youtube. Kollar man igenom lite så ser man ganska tydligt varför det aldrig kommer att inträffa att palestinierna kommer att söka någon fred med israelerna.

 10. Leffe says:

  Någon skrev klokt att skillnaden mellan Israel och Hamas är att Israel ställer sina soldater mellan fienden och sina hotade barn, medan Hamas däremot ställer barnen mellan fienden och sina soldater.

  Det är Hamas ansvar att oskyldiga barn dör när Israel använder sin rätt till självförsvar. Israel tar, till skillnad från Hamas, ett visst ansvar och försöker minimera det civila lidandet.

  Israels våldsanvändning är inte oproportionell bara för att de har bättre utrustning än Hamas och träffar oftare där de siktar.

  Men, och det är viktigt, våldsanvändningen är sannolikt inte någon bra väg mot en långsiktigt fungerande lösning för fred och säkerhet i regionen. Däremot kan det vara ett sätt att öka säkerheten på kort sikt. Och om man inte försöker lösa de kortsiktiga problemen har man inte någon chans att få försöka lösa de långsiktiga. Det är elementärt i en demokrati, som Israel.

  Göran Persson sa följande apropå invasionen i Irak:

  “Jag skulle säga att det handlar om den gamla klassiska pacifismen. De har inte gjort upp med det som är den stora insikten efter andra världskriget, att demokratier har rätt att försvara sig. Demokratin har rätt att försvara sig, och jag vill säga att demokratin har en skyldighet att försvara sig. För om inte demokratin försvarar sig mot dem som vill förgöra demokratin, vad blir då kvar av demokratin? Den är ju allt för oss, och det är andra världskrigets erfarenheter. Det tycker jag att de missar i sin argumentation.

  Jag kan förstå om en präst talar om kärleksbudskapet, jag kan förstå det moraliska förpliktigandet i detta, jag kan också förstå att detta egentligen är rätt på många sätt. Men det fungerar inte som politisk praktik, för medan man vänder andra kinden till så hugger de huvudet av dig. Hade det varit så att det handlat om människor som imponeras av att man vänder andra kinden till, ja då hade det kanske fungerat. Men förtryckarens, diktatorns karaktär är inte precis sådan att han utmärks av någon djupare moral eller etik. Så nej, demokratin måste kunna försvara sig, annars går den under.”

  Det är giltigt även i detta fall.

 11. Hampus says:

  Att Hamas lägger sina baser bland befolkningen är bara en teori. Ni har aldrig varit i Gaza och då kan ni inte bara tro att det är så.
  Och att Hamas bröt “vapenvilan” är bara rent ut skitsnack. Ni som följer situationen och inte bara läser den allra senaste nyheten ni kan hitta vet hur det egentligen är. Under “vapenvilan” så attackerades Gazaremsan regelbundet av Israel, en blockad sattes igång och självklart så ska Hamas svara på en sådan orättvisa.
  Och att Hamas blev en segrare i valet, en demokratisk sådan, var väldigt oväntat. Det var inget som Israel eller dess allierade kunde förutspå och nyheten kom som en chock. Nu hade de en grupp som de inte har mutat sig in i och som kräver rättvisa. Vad gör Israel och västvärlden? De vänder palestinierna mot varandra (Fatah mot Hamas), de startar en blockad och bombar Gaza regelbundet.
  Jag anser att allt Hamas gör är av ren självförsvar mot det mäktiga och själviska Israel.
  Och självklart ska man kritisera Israel i första hand, hittils har de dödat över 250 barn och strax under 100 kvinnor. Resten är män. Män som inte tillhör Hamas, men självklart räknas de som om de vore Hamas-medlemmar… De kan ju bära vapen?
  Enligt många beräkningar har endast 40-50 Hamas-medlammar dödats innan markoffensiven, resten var civila och oskyldiga.
  Och på snack om vad Israel använder för vapen är det bara skrattretande. De använder t.ex vit fosfor och andra kemiska vapen som förkolnar människor som drabbas. Klusterbomber har även använts. Användandet av klusterbomber är mycket kontroversiellt, bland annat på grund av att cirka tio procent av klusterbombens bomber inte detonerar, utan ligger kvar som blindgångare, vilket försvårar återuppbyggnaden av ett bombat område och kan leda till stora civila förluster årtionden efter konfliktens slut.
  Lite fakta om de vapnen Israel nyligen använt mot “Hamas”, eller snarare civilbefolkningen.
  Jag antar att allt det där är endast för att skrämma upp befolkningen till att inte hålla på Hamas, och det finns andra anledningar också; Valet i israel. En massa personer vill visa sig starka och modiga, genom att inte visa nåd för Hamas, eller Palestinierna överhuvudtaget.
  Det finns egentligen hur många fel som helst som Israel begår och har begått dagligen.
  Redan innan Israel blev en självständig stat begicks det massaker på det arabiska folket i Palestina, och det sker ännu.
  Att man ska tycka synd om Israel kan jag inte förstå.. Det är bara tragiskt det som sker, och ännu värre är att många länder och ledare bara blundar för det som sker Palestinierna.
  Till slut vill jag bara säga att jag jobbade i Gaza för 4 månader sedan, och jag tror att jag förstår situationen väldigt bra. Israel är helt enkelt beredd att utplåna alla Palestinierna för att bli kvitt Hamas.
  Det räcker inte med att de själ land, vatten och folks frihet. Gazaremsan är ungefär som en stor koncentrationsläger, vilket är ironiskt.

  Jag vet att jag är väldigt slarvig nu, har inte sovit så bra 😛

  Tack och Hej // Hampus E.

 12. z999 says:

  Hampus (ej nazisten som sköt syndikalisten…?):
  “Att Hamas lägger sina baser bland befolkningen är bara en teori.”

  Det är media som påstår det. Fast en ligt nazisterna så ägs media av judarna.

  “Ni har aldrig varit i Gaza och då kan ni inte bara tro att det är så.”

  Jag har varit där på 80-talet.

  “Och att Hamas bröt “vapenvilan” är bara rent ut skitsnack. Ni som följer situationen och inte bara läser den allra senaste nyheten ni kan hitta vet hur det egentligen är. Under “vapenvilan” så attackerades Gazaremsan regelbundet av Israel, en blockad sattes igång och självklart så ska Hamas svara på en sådan orättvisa.”

  Den blockaden räknas knappast som ett brott mot vapenvilan. När staten Israel bidades så var det inte någon blockad direkt som gällde, samtliga arabländer förklarade krig mot Israel. Trots det så har man alltså nått den position man har idag. Att palestinierna skulle uppnå något liknande är väl omöjligt? Araber utan olja tycks vara lika hjälplösa som bimbos utan läppstift.

  “Och att Hamas blev en segrare i valet, en demokratisk sådan, var väldigt oväntat.”

  Inte så oväntat om man känner till mentaliteten bland palestinier, Judefrågan är den största frågan för dom, även om inte hamas har någon slugiltig lösning på judeprobemet. Men det var säkert oväntat för dom som har en fantasibild av förtryckta palestinier som bara vill ha någonstans att vara och där ord som “helig mark” inte existerar.

  “Det var inget som Israel eller dess allierade kunde förutspå och nyheten kom som en chock. Nu hade de en grupp som de inte har mutat sig in i och som kräver rättvisa.”

  Rättvisa? Hamas rättvisa är inte sådär riktigt självklar för alla som du tycks tro.

  “Vad gör Israel och västvärlden? De vänder palestinierna mot varandra (Fatah mot Hamas),”

  Och det var svårt? Tur att det finns något att skylla på för palestinierna.

  “Jag anser att allt Hamas gör är av ren självförsvar mot det mäktiga och själviska Israel.”

  Varför ska Israel dela med sig till sina dödsfiender? Till människor som bara vill se ett nytt holocaust.

  “Och självklart ska man kritisera Israel i första hand, hittils har de dödat över 250 barn och strax under 100 kvinnor. Resten är män. Män som inte tillhör Hamas, men självklart räknas de som om de vore Hamas-medlemmar… De kan ju bära vapen?”

  Folk dör i krig. Det är därför man bör undvika krig.

  “Enligt många beräkningar har endast 40-50 Hamas-medlammar dödats innan markoffensiven, resten var civila och oskyldiga.”

  Helt otroligt att dom har kunnat hålla de civila förlusterna på så låg nivå (jämför andra krig). Är det siffror från israelerna själva möjligen?

  …utanför ämnet.
  Ett tips till alla islamofiler som inte får nog av den islamska propagandan i media. Guillous filmer om Arn samt hans böcker om Coq Rouge.

 13. z999 says:

  Barnprogram från hamas
  http://www.youtube.com/watch?v=gi-c6lbFGC4

  Visst vore det kul om palestinierna fick ett eget land, men jag skulle aldrig ens önska min värsta fiende att tvingas bo där.

 14. z999 says:

  Krigspropagandan (=utvalda enskilda fall utan att förklara några sammanhang) haglar i media just nu. Skulle vara kul om det fanns någon motpol i media.

 15. z999 says:

  En propalestinsk demonstration—
  http://www.youtube.com/watch?v=AeUzAk1nXy4

  Och en judisk demonstration för Israel—
  http://www.youtube.com/watch?v=GxIlsCK3oWg

  Det är en viss skillnad i mentaliteten.

 16. z999 says:

  Maken till jönsigt uttalande om mellanöstern har jag inte sett sedan Palme höjde Takritt i Iran till skyarna för att han byggde upp sina demokratiska institutioner med pedantisk nogrannhet.
  Klick

Leave a Reply

Your email address will not be published.