Jordbävningens epicentrum – Stora Rödde

Av någon anledning har jag glömt att skriva om den skånska jordbävningen i tisdags morse. Nu hittade jag en artikel i Skånskan om jordbävningens epicentrum och eftersom jag brukar skriva om mina hemtrakter så får jag verkligen skriva den här gången.

I tisdags såg jag i Sydsvenskan att US Geological Survey ansåg att jordbävningens epicentrum låg öster om väg 102 mellan Veberöd och Skurup, en kilometer sydost om Romeleåsens golfklubb. Då var uppgifterna om epicentrum lite förvirrade. Nu har tydligen svenska seismologer räknat ut att epicentrum var en kilometer nordväst om Blentarp, dvs att US Geological Survey hade nästan rätt. RåGK ligger fågelvägen ca 3-4 km nordväst om Blentarp.

Frågan är då vad som ligger där, en dryg kilometer nordväst om Blentarp och en dryg kilometer sydost om golfklubben… Jo, men visst. Stora Rödde. Denna by där vi har ett litet hus och jag bor när jag är i Skåne. Om det är exakt i jordbävningens epicentrum kan jag såklart inte säga, men det borde åtminstone inte röra sig om många hundra meter ifrån.

Eftersom jag inte var i Skåne när det hände så åkte mina föräldrar dit och tittade till huset. Ingenting såg skadat ut. Skönt! Hemma hos mina föräldrar i Veberöd, drygt fem kilometer från epicentrum, ramlade saker ner från bokhyllan, men det hade tydligen inte ens hänt i vårt hus i Rödde.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to Jordbävningens epicentrum – Stora Rödde

 1. Inger says:

  Det var skönt att höra att inget hänt med vårt f.d.lilla hus i Rödde. Hoppas ni trivs. Önskar dej och hela din familj en riktigt God jul och ett Gott nytt år.
  Hälsningar Inger Jan-Erik

 2. JörgenL says:

  Bergvärme med hemkört som frostskydd?

  😉

 3. Hej Inger, vad trevligt att du hittat till min blogg! Några saker har hänt sedan vi köpte huset av er, dock inte pga jordbävningen. Vi har delat det stora rummet till två så att våra tvillingtjejer fick ett eget sovrum och vi har målat om gäststugan till samma färg som stora huset.

  Vi trivs bra i huset, även om mullvadarna är envisa….:-)

  God Jul & Gott Nytt År till er (och alla andra)!

Leave a Reply

Your email address will not be published.