Katastrofdåligt för Piratpartiet

Såg på SvD att Piratpartiet är hoppfulla inför EU-valet. De har tydligen låtit Sifo göra en opinionsundersökning om hur många som kan tänka sig rösta på Piratpartiet i EU-valet och fått 7 % på 970 tillfrågade. Resultatet tycker Christian Engström ger hopp inför EU-valet.

Jag måste säga att jag är förvånad över att inte fler svarar att de kan tänka sig att rösta på Piratpartiet efter alla diskussioner om signalspaning, IPRED och teledatalagring. Så mycket som Piratpartiet har uppmärksammats i samband med de här frågorna så borde de ha fått ett bättre genomslag.

Nu kanske någon tycker att 7 % låter bra, men det är verkligen lågt. En riktig Temoundersökning (dvs när de uppringda skulle uppge ett parti) gav i april 2005 Feministiskt Initiativ 7 % och när FI gjorde motsvarande “kan du tänka dig att rösta på-undersökning” innan de bildade sitt parti så fick de 22 %! I en annan “kan du tänka dig att rösta på-undersökning” av Demoskop i mars 2005 fick Fi 11 % och Junilistan 14,5 %.

Mindre än ett år före valet 2006, i oktober 2005, så gjordes ytterligare en “kan du tänka dig att rösta på-undersökning” av Sifo. Då svarade 31 % att de kunde tänka sig att rösta på ett nytt parti. Då fick Junilistan 18 %, Sjukvårdspartiet 9 % och Feministiskt Initiativ 4 %. I valet blev resultatet 0,47 % för Junilistan, 0,21 % för Sjukvårdspartiet och 0,68 % för Feministiskt Initiativ.

Det är med andra ord mycket långt mellan hur många som svarar positivt på en “kan du tänka dig att rösta på-undersökning” och hur många som verkligen röstar på det partiet. Hade jag varit piratpartist hade jag sett de sju procenten som en oroväckande signal, det är mycket, mycket långt kvar till ett mandat i EP-valet nästa år.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

42 Responses to Katastrofdåligt för Piratpartiet

 1. Hans J says:

  Frågan var:

  Om ett halvår är det val till EU-parlamentet. Piratpartiet är ett politiskt parti i Sverige som arbetar för att förhindra nya övervakningslagar som Ipred och FRA-lagen.

  Skulle du kunna tänka dig att rösta på Piratpartiet i EU-valet?

  7% svarade Ja absolut
  14% svarade Ja Kanske

  LÄS SJÄLV HÄR

  Erkänn att gammelpartierna totalt har tappat greppet om integritetsfrågorna och kapitulerat totalt inför repressiva och förtryckande krafter!

  Var vänlig tänk om! Gör det NU! Vi, folket vill ha frihet!

 2. Greyman (pp) says:

  7% var de som ABSOLUT kunde tänka sig att rösta på piratpartiet. Sedan var det ytterligare 14% som KANSKE kunde tänka sig det. Totalt 21% alltså.

  Hela undersökningen återfinns på http://www.piratpartiet.se/files/active/0/sifo-dec08.pdf

 3. Johan, du jämför fel siffror.

  F! och sd har i sina undersökningar angett alla som inte uttryckligen sade Nej som potentiell väljarbas, och då hamnat på runt 10 procent. (Kolla själv, det är lätta siffror att hitta).

  Motsvarande siffra för pp är 37%. I åldersgruppen 18-35 är siffran 57%. Av det man man dra olika slutsatser. Vi ses vid valurnorna.

 4. Harlekin33 says:

  Jag är själv nu en stolt PP som börjar se dom diktoriska tendenserna i Sverige och vill motverka dom!

  Jag är faktiskt RÄDD hur mina barn ska få det i framtiden!

  Vågar dom skriva på nätet…vågar dom ringa sina bekanta/nära och kära?..Vågar dom uttala sig om fel i samhället?

  Det är MYCKET TVEKSAMT!

  Om ni vill bevara friheten och öppenheten och demokratin så är faktiskt PP dom ENDA som står upp för dom idealen utan att hymla!

 5. Leo says:

  Ingen fara Hans. Faktumet att Linander ens tar upp det här säger bara en sak. Han har insett att demokratifrågorna är förlorade för (c), något som tidigare var en styrka hos (c).

  Jag har lämnat allianspartierna p g a de här mycket viktiga liberala/demokratiska har övergetts av dem. Jag har en starkt känsla av att jag inte är ensam.

 6. Hans J says:

  Leo och alla frihetsälskande centerpartister!

  NU BÖRJAR AVHOPPEN!

 7. Leo says:

  Jo, jag var kanske tidigare centerpartist/alliansanhängare. Men inte längre ,)

 8. Ja, SIFO-undersökningar kan vara luriga. I de fall du tar upp ovan är skillnaden mellan undersökningarna dessutom helt olika val: riksdag och Europarlamentet.

  Feministiskt initiativ gjorde en undersökning i april 2008 där fyra av tio vill att Feministiskt initiativ ställer upp i Europaparlamentsvalet (lika många män som kvinnor). Hur många som röstar är svårt att säga, särskilt till Europaparlamentet där blockpolitiken inte har samma relevans och människor är mer fria i tanken. Allt kan hända.

 9. JörgenL says:

  Naturligtvis är det inte det samma som att de kommer att rösta på (pp) men det är en intressant indikation att (pp) i vart fall börjar bli så pass känt.

  Och bland exemplen så återfinns ju Junilistan som ju faktiskt kom in i EU-parlamentet med en rätt betydande marginal, och utifrån just det exemplet kan nog (pp)’s chanser vara ganska goda. Och det kommer att vara MÅNGA som tar tillfället i akt att tala om för de etablerade partierna vad de tycker om marschen mot övervakningssamhället.

  Speciellt med ett relativt lågt valdeltagande så räcker det långt att mobilisera partiets kärnväljare, dvs de under 35. Och mobilisering är piratpartiet ganska bra på.

  Bara en sån sak som att partiet, alldeles nystartat, under förra valet lyckades ha vallokalansvariga på i stort sett alla vallokaler visar dessutom att man kan komma långt med att vara jäkligt duktiga på att kommunicera med medlemmarna.

  Inför EU-valet ser det riktigt lovande ut skulle jag vilja påstå, och med de resurserna det kan ge att sitta där, så finns det organisatoriskt bra förutsättningar inför varörelsen 2010.

  Lite “surt sa räven” måste jag nog tolka ditt inlägg Johan.

 10. Leo says:

  *”viktiga liberala/demokratiska frågorna har” ska det naturligtvis stå ovan.

  JörgenL:
  “Surt sa räven” sammanfattar nog inlägget väl.

  Men å andra sidan så ska man inte ropa hej för än man kommit över ån. (pp) behöver komma ut mer med information om var de står i integritets-, rättssäkerhets och demokratifrågorna. Det är ett hårt arbete de har framför sig, inför valet.

 11. RobJoh says:

  Börjar eliten bli rädd? Det ena blogg inlägget efter det andra som försöker avfärda piratpartiet. Tror absolut inte att EU-valet redan är bestämt men det ska bli intressant, ska bli kul och se hur den politiska eliten reagerar om piratpartiet tar sig in.

  MVH
  Robert Johansson

 12. Winston Smith says:

  Wow, bland svarande under 30 år är det 46% som svarar “ja, absolut” eller “ja, kanske”! Och 21% totalt sett!

  http://christianengstrom.wordpress.com/2008/12/20/vi-kan-fixa-det-har/

 13. Gustav says:

  Det hade varit skoj om (c) hade kört en liknande sifoundersökning och ställt följande fråga: “med tanke på hur (c) svek i FRA-debatten och i IPRED, kan ni tänka er att rösta på (c) i europaparlamentsvalet 2009?”

 14. Pingback: Leo Erlandsson » 46% av ungdomarna kan rösta på (pp) i EU-valet

 15. Tyckte att jag hade haft lite för få kommentarer på senaste tiden och att ge PP en känga fungerar ju alltid…:-)

  21 % är betydligt bättre än 7 %. Det är nästan lika bra som Feministiskt Initiativ fick när de startade upp inför riksdagsvalet 2006. Hur de undersökningarna som jag hänvisade till var formulerade vet jag inte, om det var “absolut och kanske” eller bara “ja” har ju stor betydelse. Att slå samman absolut och kanske och säga att det är detsamma som antalet ja skulle ha varit om frågan ställts på det sättet stämmer inte.

  Mikael Nilsson, om det är så lätt att hitta som du påstår kan du väl länka.

  Den inom PP som överhuvudtaget andades 7 % ja i något pressmeddelande eller liknande borde få sparken. Jag antar att TT-journalisten skrev artikeln efter att ha blivit kontaktad av PP på något sätt. Självklart skulle man från PP:s sida prata om 21 % och inte om några 7 % som nu blev “sanningen” i media. Ni får väl sätta upp det på kontot för partiets orutin.

  Många av er som varit inne och kommenterat nu brukar inte läsa min blogg och det kan förklara era kommentarer. Jag tror inte alls att PP är chanslösa i EP-valet, det har jag också uttryckt här flera gånger. Det är mycket enklare att få röster i EP-valet än i riksdagsvalet. Dels för att väljarna inte är så “noga” med sina röster, dvs partitrogenheten betyder inte lika mycket som i ett riksdagsval, och dels för att valdeltagandet är så lågt att varje mobiliserad röst kan räknas dubbelt.

  Precis som Veronica från FI skriver så skiljer sig PP-undersökningen och de undersökningar som jag hänvisar till på en mycket väsentlig punkt. EP-val respektive riksdagsval. Mycket enklare att få höga siffror när frågan gäller EP-val.

  Å andra sidan, den undersökning som “gav” FI 40 % när det gäller EP-valet är inte alls jämförbar. På frågan “Vill du att Feministiskt Initiativ ska ställa upp i valet till Europaparlamentet?” så hade till och med jag svarat ja.

  Leo, alliansens opinionssiffror har ökat sedan i somras, dvs sedan FRA, IPRED och teledatalagringen började diskuteras på allvar. Hur förklarar du det?

  Hans J, du får läsa vad du länkar till lite bättre. Det var en moderat som hoppade av i Tierp, inte någon centerpartist.

  Jörgen, verkligen nyanserat inlägg. Du fattar vad det handlar om om ni ska ta ett mandat. Ingen räkmacka… När det gäller opinionsundersökningarna så var det inte Junilistans före EP-valet utan före riksdagsvalet 2006. Och där gick det som du vet inte lika bra för Jl.

  Men inte var mitt inlägg “surt som räven”. Jag menar verkligen vad jag skrev utifrån att jag trodde att det var endast 7 % som svarat ja på frågan “Kan du tänka dig att rösta på PP i EP-valet?”. 7 % skulle ha varit oerhört lågt om frågan ställts så att de tillfrågade skulle svara ja eller nej. Men det är smart att ge alternativen absolut, kanske och nej, det gör att fler svarar mittenalternativet och därmed hamnar i ja-kolumnen.

  När jag kollar på undersökningen så kan man inte låta bli att göra några betraktelser.

  För det första, enbart 3 % svarar att de inte ska rösta i EP-valet. Sanningen ligger snarare på 60 %! 2004 var valdeltagandet 37,9 %. Men det är förhållandevis få som vill svara att de inte tänker rösta när de blir uppringda.

  För det andra, PP är ett hot mot de rödgröna i större utsträckning än mot alliansen. Att det är Mp och V som i undersökningen ser ut att få släppa flest riksdagsväljare till PP i EP-valet beror givetvis också på att de har en yngre väljarkår som också PP attraherar.

  För det tredje, om det skulle vara så att enbart 8 % inte känner till PP så skulle det vara fantastiskt bra. I den frågan får man dock lägga till benägenheten att inte vilja visa sig okunnig när man blir uppringd.

  För det fjärde, PP är ett mansparti. Skulle tro att PP har större “mansövervikt” än FI hade “kvinnoövervikt”.

  För det femte, PP är ett ungdomsparti. Oerhört stor övervikt till den yngsta ålderkategorin. De har dessutom lägre valdeltagande än äldre.

  För det sjätte, PP är ett sydsvenskt parti. Det är en anmärkningsvärd skillnad mellan olika delar av landet. Det brukar man inte se. Däremot är det ingen skillnad mellan stad och land, vilket brukar vara vanligare.

  För det sjunde, inga centerpartister tänker rösta på PP i EP-valet…. Så nu kan jag vara lugn…

 16. Henrik says:

  Den inom PP som överhuvudtaget andades 7 % ja i något pressmeddelande eller liknande borde få sparken. Jag antar att TT-journalisten skrev artikeln efter att ha blivit kontaktad av PP på något sätt. Självklart skulle man från PP:s sida prata om 21 % och inte om några 7 % som nu blev “sanningen” i media. Ni får väl sätta upp det på kontot för partiets orutin.

  Det är ren orutin det rör sig om och någon måste sparkas – rubriken på PPs hemsida är ju tämligen förvirrande!

 17. Hans J says:

  @Johan Linander: (fd site admin ;-))

  “du får läsa vad du länkar till lite bättre. Det var en moderat som hoppade av i Tierp, inte någon centerpartist.”

  Jag antar att du först drog efter andan och därefter kvickt läste inslaget på tidningen 😉

  Jag vet så klart att det var en moderat. Nu tänker jag ju inte avsiktligt och retoriskt fråga ‘Jamen är inte du moderat?’ – Det vore ju för billigt…

  Däremot tänker jag upprepa att: Nu BÖRJAR avhoppen. Centern kan andas ut några korta ögonblick – tyvärr – för det hade ju varit klädsamt om även politiker inom Centern hade gjort upp med partiets integritetsfientliga handlingar.

  Alltså:
  Rösta emot IPRED och riv FRA-lagen
  eller
  hoppa av.

 18. Leo says:

  @Linander:

  Socialdemokraterna har gjort bort sig (som vanligt) och tappat 372 000 röster.

  Alliansen har gjort bort sig i demokratifrågorna (integritet, rättssäkerhet mm), och tappat röster, dock inte lika många.

  vilket leder till (–>)

  Nettoökning i antalet röster för Alliansen.

  Men visst måste du ha känt av och hört många liberaler som tidigare röstat på alliansen, som som nu inte kan förmå sig att göra det? Jag är en, ia f 😉

  God Jul!

 19. Bo says:

  Här är ytterligare en som lämnat c efter att det uppdagats att det där med ett öppet och liberalt samhälle bara var snack.
  Istället arbetar c för ett repressivt och slutet samhälle.
  Jag betackar mig.

 20. Gregor says:

  “För det femte, PP är ett ungdomsparti. Oerhört stor övervikt till den yngsta ålderkategorin. De har dessutom lägre valdeltagande än äldre.”

  Det blir riksdagsval inte bara 2010 men också 2014, 2018 och senare. Vid varje val tillkommer det minst en kvarts miljon dator-, internet- och fildelningsvana ungdomar. På 20 år (1998-2018) blir det en ny generation, en generation som kommer att jaga bort dagens betongpolitiker.

 21. Jag antar att någon redan gjort reflektionen redan…

  Mp kommer ju helt klart att bli farligare och farligare om de inte tvingas rätta in sig i ledet… inte minst för C?

  Något som diskuteras?

 22. Henrik, om det skulle vara så att PP inte gjort något aktivt mediaarbete utan bara lagt ut undersökningsresultatet på sin hemsida så är det dags att involvera någon med lite koll på media.

  Hans, det är tvärtom. Utan Centerpartiet hade de senaste årens lagstiftning varit mer integritetsfientlig.

  Leo, det du skriver om har två olika tidsperspektiv. Socialdemokraterna har vunnit väldigt många väljare sedan valet 2006 men förlorat 372 000 väljare sedan i somras. Alliansen har förlorat sedan valet men vunnit sedan i somras.

  Leo och Bo, visst finns det liberaler som är tveksamma till var de hör hemma, men förståndet brukar vinna framåt val och då hittar de hem igen..:-) Frågan är om man vill vinna lite eller förlora allt.

  Gregor, jag betvivlar att PP finns 2014 om de inte kommer in 2009 eller 2010. Men det kan säkert finnas något annat nytt parti med liknande agenda som dock inte är så enkelspårigt utan förstår att politik är att hantera alla frågor.

  Magnus, det är förhållandevis lite förflyttningar mellan c och mp. För min del får mp gärna bli starkare så länge som de tar röster från v och s.

 23. Glömde skriva att jag läste artikeln i Journalisten om PP. Tycker den var riktigt dålig. Vissa saker håller jag med om, som t.ex. “den totala avsaknaden av politisk helhetssyn”, men själva jämförelsen med Ny Demokrati känns konstlad för att svartmåla PP.

  Även DN tog upp jämförelsen på ledarplats. Lite förvånande.

 24. Hans J says:

  @Johan Linander:

  Kör du bil tittandes i backspegeln? Det är ett väldigt vådligt sätt att framföra ett fordon på!

  Oavsett om Centern tidigare i historien har arbetat för integritet – så verkar detta arbete nu ha avstannat!

  Säg nej till IPRED! Vägra helt enkelt att införa denna lagstiftning!

  Säg åtminstone nej till tilläggsförslagen!

  Stå inte bara med gapande mun och titta på medan vår frihet och integritet körs över med ångvält!

  Du ser väl faran med dessa lagar?

  HJÄLP!

 25. Leo says:

  Leo och Bo, visst finns det liberaler som är tveksamma till var de hör hemma, men förståndet brukar vinna framåt val och då hittar de hem igen..:-) Frågan är om man vill vinna lite eller förlora allt.

  Jag har haft en hel del kontakt med våra folkvalda på sistone. Mycket mailkonversation, SMS och till och med personliga möten har det blivit.

  Du menar att det inte är förståndigt att stå upp för demokratin – integritet, rättssäkerhet, källskydd och mycket mer?

  Jag hoppas verkligen att förståndet kan segra, även bland våra folkvalda i riksdagen idag…

 26. Bo says:

  Jag gladdes när alliansen vann, och tyckte de gjorde ett ganska bra jobb.

  Nu visar det sig att de flesta är anhängare av stasis metoder, vilket jag som liberal inte är.

  Jag anser inte att jag har ändrat inställning, utan det visar sig att de som sitter vid makten är allt annat än för ett öppet och liberalt samhälle.
  Det står nu klart att det c-fp-m säger skall tas med en lastbil salt, och att det med stor sannolikhet inte går att lita på dessa igen. Antagligen har de som luftat politikerförakt haft rätt hela tiden, även om jag har avfärdat det.

  Idag klassar jag er som fullständigt vidriga.

 27. Hans, självklart tittar jag i backspegeln då och då när jag kör bil. Gör inte du det? Men framförallt ser jag framåt och granskar noga det som vi gör för tillfället.

  När det gäller IPRED har jag nog skrivit tusen gånger att jag inte tycker att det är bra att lämna ut abonnemangsuppgifter men att det är en överenskommelse inom alliansen. Istället blev vi av med förslaget att fildelare skulle kunna stängas av helt från Internet. Det tycker jag fortfarande är väldigt bra att vi fick genom, det skulle varit ett större hot mot den personliga integriteten.

  Leo, det du beskriver är precis det som Centerpartiet står upp för. Samtidigt ska man veta att i ett samarbete gör man kompromisser, det parti som inte är beredd att göra kompromisser ska givetvis alltid sitta i opposition, men med följd att man aldrig får genomföra något alls av sin politik.

  Bo, om du tror att politiken i Sverige är i närheten av det som Stasi gjorde så är du antingen okunnig om vad Stasi gjorde eller så är du okunnig om hur det ser ut i Sverige.

 28. Hampus says:

  Hur vet man VAD ett parti kan tänka sig att kompromissa bort?

  Moderaterna gick väl ut med att inte jaga en hel ungdomsgeneration? Och vad händer om inte just det och flera generationer till?

  Det är inte lätt att veta vad som det skall röstas på, när det man kanske ser som anledning att rösta på just det partiet kompromissas bort, och OM man visste att det skulle kompromissas bort hade kanske ett annat parti fått min röst.

  Blir mycket lättare att rösta på fokuspartier, då man VET vad de inte kommer att kompromissa bort och vad de kommer att kämpa för.

 29. Hans J says:

  Johan,

  “Den som inte lär av historien kommer att upprepa den.” Så fortsätt gärna att titta i backspegeln då och då men fastna inte med blicken där – det slutar inte lyckligt!

  Bättre än att skriva nej tusen gånger är att trycka NEJ en gång!

  Medborgarna i Sverige vill inte ha tilläggen i IPRED – sedan får kristdemokrater och moderater säga vad de vill!

  Det går inte att kompromissa med djävulen, följ moralen i varje ögonblick utan att fiffla med preferenser.

  Är Centern för IPRED i alla delar?

  Om svaret är nej – rösta emot!

  Blir Centern mosad i processen begär hjälp av allmänheten!

  Allmänheten bestämmer och i värsta fall får du då börja köra Taxi eller sälja grönsaker!

  Så ser jag på saken!

 30. Hampus, det är en bra fråga som du ställer och det är inte enkelt att ge ett lika bra svar. Åtminstone inte om man har för avsikt att ingå i en koalitionsregering (vill man sitta i opposition är det väldigt mycket enklare). Svaret kanske är att man inte kan veta helt säkert vad gäller enskilda frågor så länge som det inte handlar om djupt, djupt rotade ideologiska frågor. För Kd gick det inte att kompromissa så att de skulle säga ja till könsneutrala äktenskap, däremot kunde de i slutet av den förhandlingen tänka sig en civilrättslig samlevnadsbalk där kyrkorna skulle bli av med sin vigselrätt. För oss i Centerpartiet skulle vi inte kunna kompromissa så att det ska byggas nya kärnkraftverk (oj, känns som om någon centerpartist har sagt så tidigare….:-), men att befintliga kärnkraftverk uppgraderas så att de ger mer el än vad samtliga reaktorer gjorde före Barsebäcksstängningen kan vi gå med på.

  Sedan finns det såklart frågor som aldrig blir aktuella eftersom ingen vill lägga sådana förslag, jag tänker t.ex. på dödsstraff. Det skulle jag aldrig kunna rösta för oavsett hur mycket det förhandlats i förväg.

  Men annars tror jag att väljarna röstar på helheter och inte på enstaka frågor. Det är åtminstone så som vi försöker marknadsföra oss. Även om det sedan är enstaka frågor som får uppmärksamhet i media. De som ville rösta på ett grönt, liberalt parti som verkligen vill ha ett värderingsskifte från “staten tar hand om oss” till “vi tar hand om våra egna liv och hjälps åt när det kniper” tror jag röstade på Centerpartiet 2006. Det handlar inte om enskilda frågor utan om framtidsvision.

  Jag förstår besvikelsen hos de som 2006 valde Centerpartiet för första gången efter att ha läst vårt öppenhetesmanifest. Jag är ärlig, jag förstår dem. Jag tycker inte att vi har lyckats leva upp till våra målsättningar för det öppna Sverige inom alliansen så här långt. Även om signalspaningslagstiftningen och IPRED inte på långa vägar är så hemskt som en del med motsatta politiska intressen velat framställa det som så måste vi ärligen säga att Sverige inte blivit ett öppnare och ur den aspekten liberalare samhälle de senaste två åren.

  Om du med fokuspartier menar partier som inte har ett heltäckande partiprogram så hoppas jag innerligt att det inte ska bli en trend. Det är inte så att politik handlar om enstaka frågor eller områden, det handlar om en helhet. Vad skulle bli resultatet om en majoritet av svenska folket skulle rösta på partier som inte har någon miljöpolitik, socialpolitik eller ens finanspolitik? Det säger sig själv, partierna och politikerna utan sådan politik skulle bli så illa tvungna att skaffa sig en mer heltäckande politik. Då skulle ännu fler väljare känna sig svikna.

  Hans, moderater, folkpartister och kristdemokrater är inga jävlar. Hade vi tyckt det så hade vi inte skapat Allians för Sverige tillsammans med dem. Inget parti i vår allians blir mosat, vi har respekt för varandra. I den respekten ingår också att följa slutna överenskommelser.

 31. Einar says:

  Hur vet man VAD ett parti kan tänka sig att kompromissa bort?

  Moderaterna gick väl ut med att inte jaga en hel ungdomsgeneration? Och vad händer om inte just det och flera generationer till?

  Du har nog, precis som vi andra, missförstått Reinfeldt. Han förklarade i Agenda (gå till ca 24:40) vad han menade med att inte jaga en hel ungdomsgeneration.

  Polisen skulle alltså inte ska jaga en hel generation pga bristande resurser i rättsväsendet. “Istället har vi nu civilrättsligt tittat på detta” säger Reinfeldt. Med andra ord har man istället gett skivbolag motsvarande befogenheter så att polisen inte behöver göra jobbet! 😀
  Det var egentligen bara en fråga om *vem* som skulle jaga en hel ungdomsgeneration, vi har helt enkelt misstolkat Reinfeldts uttalande.

 32. Einar, tack för att du förklarade Reinfeldts uttalande…. Ingår i den högre skolan för bortförklaringar.

 33. Einar says:

  Jo man kan se den där Reinfeldt-intervjun flera gånger och ha roligt. Det syns verkligen tydligt i ögonen hur han skäms över sin krystade förklaring. Roligare blir det när han sedan går över till att använda ordet “balanserad” flera gånger för att låta eftertänksam och tillförlitlig 😀

  God Jul allihop

 34. Hans J says:

  Johan,

  “Djävulen” skrev jag och då menade jag att man ska följa sin moraliska kompass. Man kompromissar helt enkelt inte bort grundläggande integritetsfrågor med hedern i behåll!

  Så alltså ni fick lämna bort svenska folkets integritet? Vad fick ni i stället? En karensdag mindre (eller mer :-)) i sjukvårdssystemet? Så ser det ju ut på demokratins och integritetens handelsplats – Sveriges Riksdag.

  Centern stödjer full bokföring och registrering av samtliga svenskars alla dataförbindelser och telefonsamtal och SMS??????

  Vad ska ni ha för införande av svenska koncentrationsläger? Halverad moms på spannmål? Räcker det? …eller vill ni ha ännu mer?

  Är allt till salu så går inga ideal säkra!

  Om Centern verkligen kämpar för frihet så är jag ledsen:

  Centern dagtingar ordentligt med sitt samvete!

 35. Donsan says:

  Den senaste tiden har ett uppbåd av intresseorganisationers hantlangare fått stort utrymme i pressen – där de obehindrat har fått gapa:

  * äganderätt istället för upphovsrätt
  * stöld istället för upphovsrättsintrång
  * som att ta grannens gräsklippare (J. Pehrson)
  * som att gå in till grannen och ta med hans nya plattTV (Sauk)

  Nu har turen kommit till att misstänkliggöra PP – de har ju gynnats av Alliansens alla facsistiska lagförslag? – Det är därför inte förvånande att det plötsligt dyker upp talismän som försöker kasta skit på PP. – Lite orolig är nog Linander eftersom har tar upp ämnet och kommenterar PP förhoppningar i nedlåtande ordalag – Vi vet ju alla vad Linander säger och vad han faktiskt gör och det är då ingen vacker syn at se en svekpolitiker av hans kaliber.

  Förhoppningsvis straffar väljarna hans parti så att de hamnar under 4% strecket.

 36. Hans, din jämförelse med koncentrationsläger gör att jag inte vill kommentera det andra du skriver. Men jag kan rekommendera ett besök i Auschwitz-Birkenau. Mer än en miljon människor dödades, på mindre än fem år. Jag har varit där och efter det besöket har jag ingen respekt för de som slänger sig med jämförelser som de inte förstår sig på.

  Donsan, om du nu gillar Piratpartiet borde du väl vara nöjd med att jag tar upp frågan. Ett partis värsta fiende är likgiltighet, inte negativ uppmärksamhet.

 37. Hans J says:

  Hördu lille Johan,

  det är nu möjligt att du på någon studieresa bekostad för riksdagsledamöter, eller om det nu var Centerpartiet som organiserade resan, har besökt Auschwitz.

  Folk i din ålder behöver en påminnelse om vad som kan hända i ett samhälle som styrs av Gestapo, angiveri och misstänksamhet så det kanske var väl använda pengar i alla fall. Kanske du skulle göra en sådan resa till.

  Du har “ingen respekt för de som slänger sig med jämförelser som de inte förstår sig på”, skriver du.

  Ha klart för dig att jag, som är ungefär 20 år äldre än du, troligen visste mer om koncentrationslägren i Tyskland än du vet idag innan du ens var född. Om du har besökt ett koncentrationsläger så ger det dig ingen som helst rätt att försöka sätta dig på mig.

  Svamla inget om okunskap i frågan om koncentrationsläger!

  Frågan är om du lärde dig tillräckligt på din resa? Det verkar inte sätta tillräckligt stort avtryck i din inställning till IPRED och FRA i varje fall! Frågan är SÅ allvarlig!

  Låt oss omedelbart lägga ned vidare diskussion i denna senaste utvikning. Det är inget vidare kul faktiskt!

  Är allt till salu så går inga ideal säkra!

  God Jul i tryggheten och med bra lön!

 38. Om du nu vet så mycket om koncentrationsläger så får du förklara hur du kan göra en så fruktansvärd jämförelse.

  Sedan måste jag säga att du är duktig i dina försök att använda härskartekniker. “Lille Johan”, det blir patetiskt att börja en kommentar så. Fortsättningen är inte mycket bättre, “Folk i din ålder”, “ungefär 20 år äldre än du” och “innan du ens var född”…..

  Utlämning av abonnemangsuppgifter när domstol beslutar så är nog detsamma som att gasa ihjäl miljontals människor.

  För övrigt var det en Centerpartiorganiserad resa som vi betalde själva. Har råd till det, har som du påpekar bra lön. Och det är det ingenting som jag skäms över.

 39. Hans J says:

  Jag förstår nu inte om du menar. Vill du fortsätta denna utvikningen eller vad…

  Angående “härskartekniker” så var det en reaktion på – “ingen respekt för de som slänger sig med jämförelser som de inte förstår sig på” – som uppenbarligen syftade på mig. Vem snackar härskartekniker?

  Den “jämförelse” du menar har förekommit förstår jag inte. Jag menar att “där man bränner böcker kommer man till slut att bränna människor” (Heinrich Heine). Den som inte är stenhårt konsekvent i sin syn på frihet och integritet riskerar att sälja ut båda till slut.

  “Utlämning av abonneman…” – Om dom bara hade gjort det ändå!

 40. Bo says:

  Jag anser inte att man löser problemen i Sverige med övervakning och skrämsel (stasi-metoder).
  Att centern gör det hade varit ok, om ni hade gått ut med det. Istället har ni gått ut med att ni är för ett öppet och liberalt samhälle, helt tvärt om.

  En sak jag har lärt mig dock, det är att inte lita på centern, varken dess politik eller politiker.

 41. Jörgen L says:

  Jag ska inte lägga mig i diskussionen om att sälja ut eller inte, jag röstade på (pp)…

  Men jag vill i det sammanhanget kommentera med att just denna aspekten på parlamentarismen är det som ger “fokuspartier” luft under vingarna. Man vill vara SÄKER på att lägga sin röst på någom som har den aktuella frågan prioriterad och inte kommer att kompromissa bort den för något annat parlamentariskt köttben, tex en annan fråga på programmet eller regeringstaburetter.

  Om man röstar på ett fokusparti så är det för att man tycker att de driver en väldigt viktig fråga och att denna fråga inte hanteras seriöst av de etablerade partierna. Underförstått så säger man som röstande samtidigt att de andra frågorna som det står politisk strid om i parlamentet är mindre viktiga än den sakfråga man markerar sitt stöd för.

  Förutsättningen är alltså att man inte bedömer skillnaden utfallet i praktisk politik i övrigt som så stort att det är viktigare än de framgångar som ev. kan nås vad det gäller fokusfrågan.

  Jag tror att så som partipolitiken idag ser ut, där triangulering, dvs att positionera sig så nära mittfåran av opinionen som möjligt, är det styrande begreppet, så kommer platsen för fokuspartier att öka, trianguleringen gör att skillnaderna i praktisk politik blir relativt små.

  Om de “stora” partierna hade en ideologisk linje, en diskussion om vilket framtida samhälle det var vi skulle gå mot, om de hade “provisoriska utopier”, och framför allt en praktisk politik som innebar en rörelseriktning mot dessa utopier, då hade det inte funnits plats för några fokuspartier.

  Då hade det funnits visioner om framtida samhällen att välja mellan, och det hade varit ganska troligt att de enskilda sakfrågorna känts mindre viktiga för väljarna, och framför allt, att de som engagerar sig för dessa sakfrågor hade drivit dessa INOM de stora partierna, för i denna tyvärr utopiska modell av partiväsendet så hade det funnits tex en levande idedebatt om frihet och internet och hur den digitala kommunikationsrevolutionen påverkar, och hur övervakningssamhället slår mot själva fundamenta i demokratin.

  Men med tanke på hur partiväsendet ser ut, med i huvudsak enkelriktad kommunikation, triangulering, avsaknad av idedebatt osv, så kommer fokuspartier att vara det enda sättet att lyfta in nya frågor i politiken. Inte förren triangulatörerna ser ett hot mot antalet röster kommer gammelpartierna att positionera om sig.

 42. Henrik says:

  Jörgen sammanfattar på ett bra sätt anledningen till att jag väljer PP i nästa val. De frågor som drivs där är så pass viktiga i vår tid att skillnaderna mellan blocken blir tillräckligt små för att inte ha någon betydelse i sammanhanget.

  Låt Svenska Spel och Systembolaget fortsätta som tidigare, jag bryr mig inte om det så länge jag kan behålla den fantastiska frihet för kommunikation som “vanligt folk” har vunnit genom Internets öppenhet och anonymitet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.