Snacka om politiker som inte vågar fatta svåra beslut

Vilken pungspark på president Bush! Att hans egna partikamrater skulle fälla krispaketet måste nästan ha varit ett otänkbart scenario. Men ett antal politiker, mer än två tredjedelar av republikanerna i Representanthuset röstade nej, som hellre tänkte på att själva bli omvalda än på att stabilisera världsekonomin ville annorlunda. Hade det varit demokraterna som ville fälla Bush i presidentvalstider så hade nog inte lika många lyft på ögonbrynen, men att skottet skulle komma inifrån (utan tanke på att någon annan påstås ha använt det uttrycket…) är sanslöst mycket värre.

De flesta är nog övertygade om att det ändå kommer att röstas genom något slags krispaket, men tiden är viktig. Det blir också någon slags masspsykos som förvärrar läget. Som någon sa på Aktuellt, “det är lätt att skapa oro men så mycket svårare att skapa förtroende”. Det tycks också ha varit en tämligen ensidig mediabild av krispaketet. Istället för att ställa kostnaderna för en fortsatt och kanske förvärrad finanskris i USA och världen mot krispaketets 700 miljarder dollar (ofattbar summa) så ställdes summan mot att rädda “överbetalda Wall Street-bankirer som hanterat andras pengar vårdslöst och utan ansvar“.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to Snacka om politiker som inte vågar fatta svåra beslut

 1. z999 says:

  Tjaa, vad ska man säga? För min del så sänkte det förmodligen mina möjligheter till att bli egen företagare inom överskådlig tid (antagligen fram till pension, om sånt kommer att existera i ett framtida Sverige).

  Jag tror knappast att den borgerliga alliansen kommer att kunna klara upp det här utan väldigt kännbara följder för Sveriges del (och min).

 2. site admin says:

  Tack vare en ansvarsfull politik under de goda åren så har Sverige större möjlighet att stå emot effekterna av finanskrisen. Tänk om sossarna haft makten sedan 2006 och gjort av med högkonjunkturens överskott på den ena välfärdsreformen efter den andra (vilket de i valrörelsen “lovade”), då hade vi stått betydligt sämre rustade idag.

 3. z999 says:

  Är det inte en jäkla otur för alliansen att den amerikanska krisen kommer nu? Allt arbete för att få fram nya jobb kommer inte att märkas. Å andra sidan kommer det inte att gå att kritisera alliansen för att ha misslyckats med sin jobbsatsning eftersom eventuella misslyckanden kommer att kunna skyllas på USA-krisen.

  Jag tänkte ett tag att USA-krisen skulle bli en hjälp för sverigedemokraterna men jag tror att det blir tvärtom istället. Det kommer att bli svårare att angripa invandringspolitiken eftersom andra frågor kommer att få större betydelse.

  Blir USA krisen riktigt djup så kommer partierna till “höger” om sverigedemokraterna att få en stor draghjälp däremot.

Leave a Reply

Your email address will not be published.