TV-licensens omöjliga framtid

Det känns som att jag skrivit om denna fråga hur många gånger som helst (jag har även motionerat i frågan flera gånger), men det kommer ständigt nyhetsartiklar som visar hur omöjligt det blir, eller är, med en TV-licens som bygger på innehav av en tv-mottagare. Ikväll såg jag en artikel i sydsvenskan om tv-tjänsten Zattoo som redan finns i Danmark och som nu är på väg till Sverige. Den innebär att hela kanaler kommer att kunna ses enbart med hjälp av dator och bredbandsuppkoppling. Genast går Radiotjänst ut och säger att det innebär att varje dator med bredbandsuppkoppling kommer att vara en tv-mottagare enligt lagen och därför ska tv-avgift betalas.

För ett par veckor sedan så lämnade public service-utredningen sitt betänkande “Kontinuitet och förändring“, men tyvärr så föreslogs ingen förändring av grunden för tv-avgiften. Visserligen vill utredaren Rose-Marie Frebran döpa om tv-avgiften till public service-avgift, men problemet med att grunda avgiften på innehavet av tv-mottagare tycker hon är bra och ska fortsätta: “Innehav av TV-mottagare ska även fortsättningsvis utgöra grund för avgiftsskyldighet.”

Hon vill snarare gå ett steg i fel riktning genom att ändra lagstiftningen från att de som innehar “sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV-program” ska betala till att de som innehar “sådan teknisk utrustning som kan ta emot utsändning eller vidaresändning av TV-program” ska betala avgiften.

Det är dags att inse att en avgift byggd på ett innehav av teknisk utrustning som kan användas för tv-tittande är förlegat. En lagstiftning som innebär att alla som har en dator med bredbandsuppkoppling eller en mobiltelefon ska betala tv-avgift är ohållbar. Det är dags att fullständigt tänka om vad gäller public service och finansieringen av SVT.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

9 Responses to TV-licensens omöjliga framtid

 1. Mange says:

  Nej, nej, nej…kan inte fatta att du vill ha marknadsfinansierad TV…?? Detta har som du säger debatterats förr på din blogg men eftersom du nu tar upp det igen måste jag återigen avreagera mig;-) LÅT OSS BEHÅLLA FRI TELEVISION!!!Fri från marknadens påverkande krafter.

 2. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro says:

  Ja, ack. Vad är väl lite FRA-lag mot TV-licensen?!

 3. JörgenL says:

  Intressant, “dator med bredbandsuppkoppling”, hur ser en sån ut? Är det en dator som bara fungerar om den är uppkopplad? Är det en dator som KAN kopplas upp, dvs har ett nätverkskort? Om man har en dator och det ingår bradband i hyran, men man har ingen sladd emellan, är det då en dator med bredbandsuppkoppling?

  O.s.v…

  När kriterierna för ifall man ska betala licensen blir alltmer konstruerade, så kan jag inte annat än hålla med dig, lägg det på skatten. Det är ju ändå politikerna som bestämmer hur mycket vi ska betala och därmed hur mycket pengar public-service ska få, och förutsatt att skattefinansieringen inte betyder att politikerna lägger sig i programutbudet så är det ju ingen skillnad för SVT’s villkor.

  Om enda möjligheten att slippa betala är att bo i en koja i skogen utan el, så vad är vitsen med att inte alla ska betala. Om man antar att en fungerande public-service är bra för den demokratiska debatten så har även dom nytta av det.

 4. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro says:

  Se TV4:s Kalla Fakta om FRA från 17 november 2003 (!)

  http://periodista.se/Sigint.html

  Deras brott mot mänskliga rättigheter och _olagliga_ avlyssning av inhemsk svensk trafik i tråd avslöjas!

 5. Nisse Nilsson says:

  Kan man ta ut begravningsavgift, kyrkoavgift m.m. på skatten så borde man väl kunna ta ut TV-avgiften den vägen? Jag är helt övertygad om att det skulle bli mycket mer kostnadseffektivt att ta ut TV-avgift via skattsedeln än de 164 miljoner som Radiotjänst kostade förra året. Om alla med inkomst var skyldiga att betala TV-licens skulle den säkert kunna sänkas ordentligt och ändå ge samma intäkter.

  Jag kan inte riktigt begripa varför journalisterna är så rädda för att få anslag från regeringen som vilken annan statlig verksamhet som helst. Det är väl inte konstigare än att domstolarna finansieras via anslag från staten och ändå förhåller sig oberoende till den politiska makten.

 6. site admin says:

  Mange, mitt inlägg handlade överhuvudtaget inte om marknadsfinansierad tv. Visserligen kan jag tänka mig reklam i t.ex. en av SVT:s kanaler vid vissa tidpunkter eller liknande, men vad jag vände mig mot i inlägget var att det inte längre fungerar att ha en tv-avgift som bygger på innehav av “tv-mottagare”.

  Min slutsats blir som Jörgen och Nisses, istället för TV-avgift är det bättre att finansieringen går via skattsedeln. Skillnaden mellan att riksdagen beslutar hur stor tv-avgiften ska vara eller att riksdagen beslutar vilket anslar SVT ska få via budgeten tycker jag är obefintlig för oberoendets skull.

  Audi, kan ingenting annat få diskuteras än FRA? Väldigt enkelspårig inställning. Jag tror att de flesta kan hålla två tankar i huvudet samtidigt.

 7. JörgenL says:

  Jag klarar i alla fall 3 eller tom 4 ibland, det är bara media som är så enkelspåriga…

  Och det är därför dom inte tycker om bloggare, vi tvingar dem att skriva om sånt som dom redan bestämt att det skrivits klart om…

  Så, oroa dig inte, Audi, när Johan kommer i tjänst igen så kommer han inte att kunna undvika FRA-debatten. 🙂 (Även om jag förstår att den inte är så bekväm för en centerpartist som kallar sig liberal.)

 8. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro says:

  Visst kan Du få diskutera annat än FRA. Precis som JörgenL säger säger så kommer Du nog att få nog av den ändå under sommaren, till hösten, till årsskiftet och då FRA ska koppla in snokarkablarna 😉

  F ö tycker jag att du har rätt i att TV-avgiften är förlegad.

  Jag är delvis positiv till att lägga det som en skatt, men har ändå en liten oro då Public Service ska granska Er folkvalda (staten), och samtidigt är betalda av staten…

  Det blir ju tydligare och tydligare att en ordentlig granskning av staten är nödvändig, med tanke på FRA-lagen (sedär, nu var jag där igen, allt hänger ihop…)

 9. Pingback: Linander tycker! » TV-licensens eftertraktade död

Leave a Reply

Your email address will not be published.