EU-kommissionär Kroes klargör

Det statliga storstadsstödets vara eller icke vara har diskuterats under en tid. Som styrelseledamot i Skånska Dagbladets ägarförening har jag givetvis ett intresse i frågan och kan självklart också anses tämligen jävig eftersom Skånskan är en av två tidningar som riskerar tappa en stor del av sitt presstöd.

Ett av problemen med diskussionen som varit är att det har funnits en oenighet i vad EU egentligen tycker om det svenska presstödet. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har sagt att det är EU som tryckt på för att storstadsstödet ska avvecklas, men nu verkar det ha kommit ett klargörande i motsatt riktning.

På en fråga från en socialdemokratisk europaparlamentariker har ansvarige EU-kommissionären Neelie Kroes sagt att EU inte har några synpunkter på det svenska presstödet, så länge det inte strider mot EU:s konkurrensregler” och att “det är upp till svenska myndigheter att säkerställa att presstödet inte strider mot reglerna om statsstöd”. Följdfrågan blir självklart om det nuvarande storstadsstödet strider mot reglerna om statsstöd och konkurrensreglerna. Får hoppas att diskussionen nu kan handla om detta istället för om vad EU egentligen tycker.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to EU-kommissionär Kroes klargör

 1. JörgenL says:

  Det är väl just det som är frågan “så länge det inte strider mot EU:s konkurrensregler”.

  Ska EU lägga sig i hur vi ser till att få en mångsidig granskning av makten?

  Med “konkurrensreglerna” som hävstång så kan EU lägga sig i i stort sett vilken intern svensk fråga som helst. Sen kan dom prata sig blåa om subsidiaritetsprincipen.

  Eller hur många utländska dagstidningar finns det på den svenska marknaden för dagstidningar?

 2. site admin says:

  Jörgen, hälften av de tidningar som berörs av storstadsstödet är utländskt ägda, dvs en av två. Och det är inte Skånska Dagbladet som ägs av Centerpartiet och centerpartister i Skåne. Utöver SvD så ägs t.ex. Aftonbladet till ca 50 % av norska Schibsted.

Leave a Reply

Your email address will not be published.