Klart att det finns oro

Läste på svd.se att det inte finns någon oro i alliansen pga de låga opinionssiffrorna. Jag vill hävda att det är partiledarnas spel för galleriet. Det är klart att det finns oro när siffrorna är lika dåliga månad efter månad. Vi i Centerpartiet, folkpartiet och kristdemokraterna hoppar några tiondelar upp eller ner, moderaterna rör sig lite mer men i det stora hela så verkar det stå still över ett något längre perspektiv.

Partiledarna måste hålla skenet uppe och standardkommentaren att det är valen som räknas får vi höra med jämna mellanrum, men när partiledarna stänger dörren, antingen till sitt inre kabinett eller inom partiernas verkställande utskott, så är det självklart att opinionssiffrorna diskuteras och planer smids för hur opinionen ska lyftas.

FRA-frågan kommer givetvis inte att hjälpa till, men samtidigt skulle det vara sjukt orättvist om sossarnas taktik att låta folk tro att deras “nej” i riksdagens omröstning skulle betyda ett nej till signalspaning i kabel eller till FRA i stort skulle gå hem. Mona Sahlins besked häromdagen om att “riva upp lagen” visar att sossarna verkligen försöker utnyttja situationen maximalt. Riva upp i det här sammanhanget betyder inte att lagen ska bort, utan att den ska förändras. Men fortfarande kommer vi att ha signalspaning i kabel och FRA blir kvar. Tro inget annat för då är ni lurade. Precis som Sahlin önskar.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

12 Responses to Klart att det finns oro

 1. Du behöver inte känna någon oro för att vi kommer vara lurade Johan. Vi är redan lite härdade på den fronten:

  Centeruppropet: kampen mot FRA-lagen har bara börjat

  ;-D

 2. Nan says:

  Jag gillade hennes uttalande “- Att inte bara sticka ner fingret i kablarna för att se vad man hittar, utan söka efter vad man ser som misstanke om brott.” som visar att hon alldeles fullständigt missat vad det hela rör sig om. Jag tvivlar på att hon lurar någon…

  Sedan, om man tittar på Sifoundersökningen så är det intressant att det är en hyfsat stor andel av de som uppger att de tänker byta parti som säger tveksam,vet ej på om de byter block. Tyder på att Piratpartiet har fått genomslag. Jag tror också att de 5% som (v) fått i tillskott antagligen är f.d. (s) (oväntat mycket som jag ser det), samt att större delen av de nytillkomna (mp)-väljarna kommer från (c).

 3. JörgenL says:

  Jaha så vad har vi då att välja på:

  En Allians som till varje pris ville ha igenom lagen och partipiskar in alla oppositionella röster, med en moderat statsminister som satte sin politiska heder i pant och nu duckar och väntar att det ska blåsa över, eller ett röd-grönt block där två partier av tre säger ett tydligt nej och ett parti ett taktiskt luddigt, men som i nuläget inte har nån direkt prestige investerad i att behålla den.

  Jag är nog rätt övertygad av vad slutsatsen av en sån ekvation är. Visst är Mona opportunist i nuläget, men håller stormen i sig så är det chans att hon känner sig tvungen att leva upp till det hon säger.

  @Nan: Dom 5%-en är väl utav dom som uppger (v), så det är väl inte så väldigt många ändå. Det ser

 4. Nan says:

  …”så är det chans att hon känner sig tvungen att leva upp till det hon säger.”

  Tja, hon har väl inte så bra track record. Dessutom, leva upp till vad, att FRA ska använda signalspaning i kabel för att leta efter brott istället för undrrättelseverksamhet?

 5. JörgenL says:

  Nä, men “riva upp lagen”…

  Jag tror inte heller att hon vet vad hon snackar om, men det ser ut att bli en rörelse internt inom (s) för att få ett kongressbeslut mot massavlyssning på nästa partikongress, och då blir det svårare för henne att slingra sig ur. Inte för att jag inbillar mig att det blir omöjligt, men det här är ingen lag som egentligen har nåt stöd i partileden, det är en departementsprodukt från början till slut, och därför behöver hon inte känna sig så hårt bunden av att den utarbetades under Leni Björklund. Ingen i den nuvarande partiledningen har nån prestige investerad i att den ska drivas igenom.

 6. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro says:

  “Mona Sahlins besked häromdagen om att “riva upp lagen” visar att sossarna verkligen försöker utnyttja situationen maximalt. Riva upp i det här sammanhanget betyder inte att lagen ska bort, utan att den ska förändras. Men fortfarande kommer vi att ha signalspaning i kabel och FRA blir kvar. Tro inget annat för då är ni lurade. Precis som Sahlin önskar.”

  Johan har helt rätt här. Lita inte helt på Sahlin i den här frågan. Rösta istället på ett parti som verkligen står upp för integriteten och demokratin:

  Piratpartiet

 7. site admin says:

  Markus, jag hoppas att vi kan ha ett bra samtal mellan er i Centeruppropet och partiledning/riksdagsgrupp. Har ni haft en träff med Flanking ännu? Jag tror nämligen mer på samtal än demonstrationer.

  Nan, jag tror inte att Mona Sahlin är så okunnig så att hon inte vet om att FRA inte söker “efter vad man ser som misstanke om brott”. Jag kan omöjligt tro det. Däremot så vet sossarnas strateger, och Mona själv är inte alls dum i den grenen, hur de ska utnyttja de missförstånd som finns i frågan.

  Bra att du länkade till undersökningen. Jag tycker att det är väldigt få som uppger att de bytt eller funderar på att byta parti efter den hätska och i stora delar felaktiga debatt som pågått om vad FRA är och vad signalspaningslagen innebär. Jag vet inte om det gjorts sådana här undersökningar tidigare. Men om det gjordes någon efter den sanslösa debatten om A-kassan som pågick i början av mandatperioden så är jag övertygad om att många fler hade uppgett att de bytt eller funderade på att byta parti. Då såg vi också direkta utslag i opinionsundersökningarna. Med detta inte sagt att vi i Centerpartiet eller andra får nonchalera de åsikter och stämningar som finns i den här frågan.

  Jag tror dock att din slutsats om “tveksam/vet ej” är felaktig. När man frågar piratpartister om varför de knappast syns i de vanliga opinionsundersökningarna så är svaret att Piratpartister inte har vanlig fast telefon. Så frågan är varför det nu skulle ha kommit med ett antal nyblivna piratpartister i just den här undersökningen.

  Jörgen, det är inte alls så att två av tre partier i det röd-gröna blocket säger nej till signalspaning i kabel. Tvärtom säger två av tre ja, det är bara mp som tvekar. Låt dig inte luras av deras taktik för att vinna röster. Då är det åtminstone bättre att rösta på Piratpartiet även om det innebär att man röstar på ett parti som fullständigt struntar i 99 % av alla frågor som riksdagen behandlar och då ska leka röstmaskiner oavsett egen övertygelse.

  Jag kan inte på något som helst sätt i världen se att den socialdemokratiska partikongressen skulle fatta något som helst beslut mot sin partiledning. I signalspaningsfrågan eller i någon annan fråga heller för den delen. Ni får gärna leta upp någon fråga där det hänt, i historien… Inte ens när det handlade om EMU-frågan där en mycket stor majoritet av socialdemokraterna och de fackliga var motståndare så blev det ett beslut mot partiledningens dekret.

 8. Nan says:

  > Jag tycker att det är väldigt få som uppger att de bytt eller funderar
  > på att byta parti efter den hätska och i stora delar felaktiga debatt som
  > pågått om vad FRA är och vad signalspaningslagen innebär.

  Som jag tolkar det betyder det att om det vore val idag skulle piratpartiet få runt 1.5% av rösterna, men osäkerheten är naturligtvis betydande åt båda hållen (då den varken tar hänsyn till sådana som bara är förbannade för stunden och de som överväger men inte hoppat än). Sedan är frågorna ställda på ett sådant sätt att man måste fundera en hel del på vad svaren egentligen betyder, speciellt fråga 2 där har bytt är tillkommande medlemmar och överväger att byta är potentiellt förlorade medlemmar.

 9. Johan Linander sa: “Jag tror nämligen mer på samtal än demonstrationer.”

  Ja, det gör vi i Centeruppropet också Johan, men du vet lika väl som vi att partiledningen föredrar att inte engagera sig i allting som våra 70.000 medlemmar tycker, om de inte inser vikten. Och frågan blir direkt tyngre om man hörs. Och det gör vi i Centeruppropet.

  Mötet med partiledningen är på onsdag. Vi hoppas att de lyssnar, både för deras och vår skull…

  Markus,
  Centruppropet.se

 10. Svamp says:

  “Jag tror dock att din slutsats om “tveksam/vet ej” är felaktig. När man frågar piratpartister om varför de knappast syns i de vanliga opinionsundersökningarna så är svaret att Piratpartister inte har vanlig fast telefon. Så frågan är varför det nu skulle ha kommit med ett antal nyblivna piratpartister i just den här undersökningen.”

  Det där med fast telefon var en gissning (med förhoppningar) som roterade före valet. Man tyckte att opinionsundersökningarna inte stämde ihop med vad man upplevde som stöd för pp i allmänhet. Men det visade sig att pp fick ungefär lika mycket i valet som undersökningarna hade visat.

 11. site admin says:

  Markus, du kan vara alldeles, alldeles säker på att Centerpartiets partiledning och riksdagsgrupp inser hur mycket frågan betyder och att Centeruppropet har stort stöd.

  Tack för förtydligandet Svamp.

 12. site admin says:

  Bodström spelar precis lika dum som Mona Sahlin i dagens Expressen. “Min huvudkritik är att lagen måste avgränsas så att oskyldiga människor inte drabbas. Den här lagen handlar om allas telefonsamtal, allas mejl. Inte bara dem som är misstänka för grova brott.”

  Klart att oskyldiga människor inte ska drabbas, men det betyder inte att signalspaningen någonsin kan ha en inriktning på att endast brottsmisstänktas signaler ska snappas upp. Han har varit justitieminister och spelar att han inte vet skillnaden mellan de brottsbekämpande myndigheternas arbete och FRA:s signalspaning. Inte ens jag tror att Bodström är så okunnig att han inte vet vad signalspaningen är för något. Däremot är det tydligt att socialdemokraternas strateger och partiledning bestämt att de ska rida på missförståndens vågor så långt det bara går.

Leave a Reply

Your email address will not be published.