Smutsig kampanj

Vad sysslar LO med? Att de springer sossarnas ärenden med sina medlemmars pengar är vi vana med och det får de såklart göra så länge som deras medlemmar inte sätter stopp för det. Men att skicka brev till riksdagsledamöters grannar och att sätta in annonser med foton på förtroendevalda som de tycker fattar fel beslut är smutsigt.

Den som blivit utsatt (vad jag vet så här långt) är min kollega Stefan Tornberg i Norrbotten. Han skriver om det på sin blogg och har klippt in en del av brevet. I december förra året var det IF Metall som annonserade med foton och nu är det alltså hela LO som står bakom denna smutsiga kampanj.

Jag tycker att detta är en mycket tråkig utveckling mot “negative campaign” i en amerikansk stil som vi inte är vana vid här i Sverige. Är det så här som LO och socialdemokraterna vill att svensk politik ska se ut? Jag minns för sex-sju år sedan när Kvällsposten (hittar ingen länk) på ledarsidan satte ut foton på en rad skånska socialdemokratiska riksdagsledamöter för att de inte stöttade Region Skåne utan ville att staten skulle ta tillbaka det regionala utvecklingsansvaret från de regionalt valda politikerna (bakgrunden var att de inte gillade den dåvarande borgerliga majoritetens politik). De utpekade var mycket störda över att de blivit “uthängda” på det sättet och menade att Kvällspostens val att peka ut dem med foton gjorde att de fick fler hotbrev eller liknande (minns inte exakt hur diskussionen gick, men just fotona var de irriterade på).

Annonser med foton på det sättet som IF Metall gjorde är otrevligt, och en helt annan sak än att en tidning sätter ut foton med en negativ rubrik, men jag tycker ändå att brev till grannar är ännu värre. Vad vill de uppnå? Ovänskap på gatan? Att grannarna ska sluta hälsa? Att det ska bli så obehagligt som möjligt att fatta politiska beslut som LO inte gillar? Jag vet inte, men jag vet att LO med socialdemokraternas goda minne och säkert stöd direkt från Mona Sahlin, tagit svensk politisk kampanj till en ny, låg, nivå.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

13 Responses to Smutsig kampanj

 1. steelneck says:

  Smutsiga kan ni kalla er själva. Det är ju ni som vill kopiera min privata kommunikation, vilka webbplatser jag besöker, var jag befinner mig med mobiltelefonen osv. till ett statligt nät av datorer för vidare analys. Det om något är smutsigt, ja vidrigt, så jag tycker att ni förverkat varje rätt att kalla någon eller något annat för smutsigt.

 2. Ola A says:

  Det kan ju inte vara en smutsig kampanj om ett fack värnar om sina medlemmar. Jag har länge funderat på varför Centern är så negativa till ca 4-5 miljoner arbetstagare. Du ser ju bara Lavalldomen. Då stod Centern upp och hurrade fast man visste att det var negativt för löntagarna och småföretagarna i Sverige.

 3. site admin says:

  Steelneck, jag är förvånad över att du inte kan göra en bättre analys än så. Att fatta ett visst politiskt beslut kan såklart vara impopulärt hos vissa, men man måste kunna se skillnad på de politiska besluten och den politiska retoriken.

  Ola, jag har absolut inget emot att en fackförening vill värna om sina medlemmars rättigheter. Det är en självklarhet. Frågan är vilka metoder man är beredd att använda. Att skicka brev till grannarna tycker jag definitivt är en smutsig metod. Jag skulle inte vilja se sådana metoder i en valrörelse.

  För övrigt så håller jag definitivt inte med om att Lavaldomen skulle vara negativ för småföretagare i Sverige. Det är inte heller negativt för svenska löntagare i ett längre perspektiv.

 4. site admin says:

  Har fått veta att det inte enbart är Stefan Tornberg som råkat ut för LO:s kampanjmetoder utan även Centerpartiets gruppledare i riksdagen Roger Tiefensee. I Sörmland har LO dessutom lyckats skicka ett brev till Rogers fru om hur hemsk Roger är (i tron att hon är hans granne). Pinsamt!

  Även SvD:s ledarblogg har reagerat.

 5. JörgenL says:

  Jag har förståelse för att man kan tycka att metoden är över gränsen.

  Men samtidigt, om man är så pass “högt” uppsatt i politiken att man är riksdagsledamot så har man väl ett ansvar för politiken som förs på riksplanet. Då ska man väl också vara beredd att försvara och förklara den även för sina grannar? Det är ju kanske de som drabbas av den.

  Speciellt om man, som du påpekat några gånger, som riksdagsman är i tjänst 365 x 24.

  Då får man faktiskt vara beredd att försvara sina beslut även för de väljare som bor på samma gata.

  Är det förresten inte lite det ni vill uppnå med ökat personvalsinslag, ett större personligt ansvar för den förda politiken?

  Jag hade varit mera kritisk om det hade gällt beslut som man inte varit personligen inblandad i, tex om kommunalpolitiker pekats ut för riksdagsbeslut.

  Det jag kan vara kritisk till i metoden är att det skett genom personliga brev utan att riksdagsmännen vetat om det, det kan ge intryck av att “prata skit bakom ryggen”.

  Men att konsekvensen blir att riksdagsmän blir tvungna att försvara beslut som de tryckt ja för även inför människor de känner, det kan inte i sig vara något dåligt. Snarare tror jag att det kan vara en nyttig påminnelse om att det är människor av kött och blod som faktiskt drabbas när det görs försämringar.

  Eller är det så att ni går omkring och hoppas att grannarna inte ska känna till vad ni tar för beslut?

 6. Inger says:

  Tyvärr måste jag meddela dej att du själv Johan figurerar på samma vis i Sjöbokommun. Håller med dej att det är ett lågvattenmärke.

 7. site admin says:

  Tack för att du berättade Inger, fick även ett samtal från en man i Karup som ringde i morse. Han var upprörd. Ja, inte på mig, utan på LO för deras usla kampanjmetod.

  Utöver alla de sakfel som finns i brevet (har inte sett hela ännu, återkommer under dagen med bemötande på deras felaktiga påståenden) så är deras påstående om att jag som person “tänker försämra sjukförsäkringen” också fel eftersom jag är föräldraledig och inte deltager i beslutet.

  Om LO tänker använda sådana här smutsiga kampanjmetoder så är det minsta man kan begära att de kontrollerar vem som faktiskt är riksdagsledamöter när beslutet som de kritiserar fattas. Jag kommer att begära av LO att de skickar ut en rättelse till “mina grannar” som fått ett felaktigt brev om vad jag “tänker göra”. Inte för att jag tror att de kommer att göra det utan för att de ska bli tvungna att svara för sin metod att försöka få mina grannar upprörda på mig.

  Jörgen, när vi pratar om “grannar” så är det inte enbart till “grannarna på gatan” som brevet skickats utan till personer långt ifrån. Mannen som ringde mig idag bor säkert 3-4 km, kanske 5 km, från mig. Med andra ord är det till personer som inte känner mig, som inte vet att jag bor där (är relativt nyinflyttad i Sjöbo kommun) och som jag aldrig pratar med. Självklart är det inget negativt om “grannarna” fått veta hur bra den nya rehabiliteringskedjan är för att få fler tillbaka i arbete, med bl.a. en satsning på över tre miljarder på rehabilitering, men det är inte direkt det som LO vill berätta om. De går sossarnas ärenden, de är inte intresserade av att berätta vad det kommande beslutet innebär.

  Frågan man måste ställa sig är vad LO vill uppnå inom “grannskapet”. Hade det varit okej att skicka motsvarande brev till alla föräldrar till barn som går i samma skola eller dagis som riksdagsledamöternas barn? Hade det varit okej att sätta upp motsvarande brev på anslagstavlan på Konsum?

  Men å andra sidan så kanske jag ska tacka LO för att de gör mig mer känd i min nya kommun. Dessutom tror jag att väldigt många tar illa vid sig och blir irriterade på LO för den här typen av brev. De vill inte ha personliga brev där avsändaren enbart är ute efter att smutskasta någon.

 8. Ola A says:

  Jag brukar få en massa reklam från olika partier före varje val och där står det ofta negativa saker om motståndaren. Och jag har inte tyckt det varit något fel. Och när nu Alliansen vill försämra i sjuksystemet och dom har även redan hunnit en bit med att sänka sjukpenningen. Då är det bara rätt om att gå ut och upplysa om det. Efter som 80% av dagspressen är borgerlig så är det rätt tyst om det från deras sida. Men är det inte bra att folk får reda på vad som pågår.Ni inom Centern måste ju vara stolta över det..Man ska inte skämmas över det man tror på. Utan det får Svenska folket bedöma nästa val.

  Så det är inte negativt för småföretagen att det kommer hit andra företag från andra länder och kan göra jobben billigare. Dom behöver ju bara gå i konkurs menar du…Ja ja..vi kan se på saker olika.

 9. Nan says:

  1) Syftet är uppenbarligen inte att få folk att diskutera ståndpunkten, utan att personen ska drabbas av grannarnas missaktning.
  2) Det kan stark ifrågasättas om uppgiften var försvarlig att sprida.
  3) Uppenbarligen var uppgifterna inte helt sanna, och det är oerhört tvivelaktigt om avsändaren hade skälig grund för att tro att så var fallet.

  Jag skulle säga att rekvesiten för straffbart förtal (1+2 eller 1+3) med till visshet gränsande sannolikhet är uppfyllda.

  Men jag håller på sätt och vis med steelneck när det gäller jämförelsen med FRA. Varför skulle LO respektera politikerna när politikerna inte respekterar medborgarna?

  Tyvärr gör ju inte massmedia sitt jobb, jag har ännu inte sett något i tidningarna om demonstrationen mot FRA-lagen imorgon, 31/5 14:00, på Medborgarplatsen i Stockholm, än mindre om vad man protesterar mot.

 10. site admin says:

  Ola, ser du verkligen ingen skillnad på att få valinformation, även om den innehåller negativa saker om andra partier, och att LO skickar felaktig information om mig till mina grannar?

  Genom en öppet Europa får svenska företag en större marknad att verka på. Svenska företag, inte minst inom tjänstesektorn, är mycket konkurrenskraftiga och tjänar mer på att få tillgång till andra länders marknader än vad svenska företag förlorar på att andra länders företag får tillgång till den svenska marknaden.

  Vänster/fackretoriken går ut på att “utländska företag kommer hit och tar våra jobb”, inte helt olik invandrarfientligas retorik om att “utlänningar kommer hit och tar våra jobb”. Jag tror på att ett öppet samhälle och fri konkurrens är bättre än protektionism för alla i det långa loppet.

  Nan, jag håller inte med dig om att det skulle kunna vara förtal. Det är inte en uppgift av det slaget.

  När det gäller demonstrationen imorgon kl. 14 så lär de flestas uppmärksamhet vändas längre norrut i stan just då. Det är nämligen precis samtidigt som Stockholm marathon startar vid stadion. Dum tid att välja för demonstrationen.

 11. Ola A says:

  Men kan du säga vad för sakfel det är i brevet?
  För jag har läst det och jag tycker det stämmer bra med det Husman sa i Tv. Och det är ju inte bara Lo som har protesterat mot det. Man kan säga alla fack och andra instanser utom arbetsgivarna hade hårda ord om förslaget när det var på tv en hel dag.
  I den kommer jag bor i så är S det parti som är störst. 53% tror jag.. och jag tycker det är nästan dagligen insändare i lokaltidningen från olika borgliga politiker hur dom anklagar S för olika saker. Och oftast sätter dom ut namnet oxå på den politiker dom anklagar..Så inte är ni så fina av er heller.

  Jag känner då några små byggföretag som enbart har jobb på hemmaplan som är väldigt kritiska mot Lavalldomen. Men nu lär ju inte det bli så mycket med den dommen. Det går ju rätta till lagvägen eller så neka skriva på Lissabondsfördraget tills det är uppordnat.

 12. site admin says:

  Ola, sakfelen har jag visat på ett annat inlägg.

  Fortfarande är jag förvånad över att du inte ser skillnaden mellan att skicka brev till mina grannar och att skriva insändare.

  Lagvägen är det sista facket vill ha. De vill komma överens mellan arbetsmarknadens partner och det stöttar vi fullt ut. Centerpartiet var det första partiet som började tala om behovet av en nytt “Saltsjöbadsavtal” och nu är det snart i hamn.

 13. Nan says:

  Ola A, hät har du en kommentar från en rakryggad S-politiker:
  Anders Nilsson sa…

Leave a Reply

Your email address will not be published.