Fallet G – Håkan Nesser

Det är snart två år sedan jag läste en “Van Veeteren” av Håkan Nesser senast, men eftersom jag ändå har läst de tio romanerna i serien om kriminalkommissarie Van Veeteren i fel ordning så har det ingen större betydelse att jag hunnit glömma bort en del av sidohandlingen om honom som person.

Fallet G handlar om ett femton år gammalt mord som polisen i Maardam inte lyckats lösa. Alla vet “vem” som är skyldig men den åtalade maken friades och sedan dess har fallet legat vilande. Av en slump kommer det upp nya bevis, eller åtminstone indicier, och den nu pensionerade Van Veeteren kan inte låta bli att åter ta sig an mordfallet som varit hans enda outklarade genom den långa karriären. Boken är också den tionde och avslutande boken i serien om Van Veeteren.

Som vanligt är det en alldeles utmärkt Nesser-kriminalare som håller en fast i timme efter timme. Men jag måste ändå säga att jag är lite besviken över att jag själv kunde “lösa mordgåtan” långt före de utredande poliserna gjorde det. Vanligtvis när jag läst Nesser så har upplösningen varit högdramatisk, men i Fallet G blir det en långdragen avslutning där man bara väntar på att de som borde vara bra på att utreda mord ska förstå.

Hur som helst är det 499 läsvärda sidor. Även om jag inte själv lyckats läsa de tio romanerna i rätt ordning, och jag tror inte att jag hunnit läsa alla överhuvudtaget, så vill jag ändå förorda att man börjar från början med “Det grovmaskiga nätet” och avslutar med “Fallet G”.

This entry was posted in Bokrecension. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.