80 procent av bilderna är för dåliga

När BRÅ för några veckor sedan kom med sin rapport om att kameraövervakning på gator och torg knappast minskar brottsligheten alls så var kameraövervakningsförespråkarna snabbt ute och menade att kamerorna ändå behövs för att utreda brott.

I senaste numret av Polistidningen finns det en bra artikel som visar att sanningen inte är så enkel att fler kameror ökar möjligheten att utreda brott som begåtts ens i dess blickfång. Enligt tidningen så finns det ofattbara 4 000 tillstånd för kameraövervakning enbart i Stockholms län, men att inspelningarna i fyra av fem fall inte kan användas. “IT-poliserna kan ägna dagar åt att försöka öppna udda filformat. När de väl får upp materialet är bildkvaliteten eller kameravinklarna så dåliga att det i 80 procent av fallen inte kan användas som bevismaterial.”

Jag tycker att detta tydligt visar att kameror sätts upp slentrianmässigt utan någon annan tanke än att “kameror skrämmer bort brottsligheten”, men när det nu, enligt BRÅ, visar sig att brottsligheten inte minskar och bilderna för det mesta är oanvändbara då återstår endast en sak – integritetskränkningen för alla oss andra.

Det kan finnas anledning att sätta upp kameraövervakning i vissa fall. BRÅ-rapporten visade t.ex. på att det är effektivt i parkeringshus och det är nog få som ifrågasätter kamerorna på banken, men om de sätts upp ska det givetvis göras på rätt sätt så att bilderna kan användas. Jag är därför positiv till Malmöpolisens projekt där affärsinnehavare fått hjälp med att placera kamerorna på rätt ställe och där polisen i utredningar lätt kan se genom poliskartasystemet var det finns kameror och vem som är ansvarig för kamerorna. “Tidigare hamnade vi lätt i en situation med kollegor som sprang och letade efter kameradekaler på skyltfönster”, det visar med tydlighet att det finns en del effektivitetsarbete att göra inom polisen.

Få kameror, på ställen där de förebygger brott och med så begränsad integritetsintrång som möjligt, men de kameror som finns ska givetvis ha god teknik, vara placerade rätt och kunna användas på ett rimligt effektivt sätt av polisen när brott har begåtts.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

4 Responses to 80 procent av bilderna är för dåliga

  1. ctail says:

    Vill tipsa om ett inlägg på bloggen Infontology som anknyter till detta: Misslyckad (?) övervakning. Där finns också andra läsvärda kameraövervakningsinlägg, det här till exempel.

  2. site admin says:

    Intressant blogg, nyhet för mig.

  3. I morse var det en artikel i Sydsvenskan med en ganska positiv vinkel på övervakningskameror: “Filmdetektiver hittar brott med kamerans hjälp”, http://sydsvenskan.se/malmo/article300016.ece

  4. site admin says:

    Det gäller det sk Malmöprojektet som gjort att fler bilder kan användas. Det handlar dock nästan uteslutande om bilder från affärer och liknande, inte kameror från som övervakar allmän plats.

Leave a Reply

Your email address will not be published.