Sjukt vinklad artikel, men oförsiktigt av Federley

Det är klart att man höjer på ögonbrynen när man läser artikeln ”De vill supa och ta brudarna på brösten” i Aftonbladet. Hela artikeln är så märklig att jag direkt utgick från att Fredrick Federley inte sagt eller menat så som det står i artikeln. Mycket riktigt är det en sjukt vinklad artikel som bygger på en ännu märkligare artikel i en ny tidning som heter Kollega. Fredrick har förklarat sig på sin blogg.

En del av Fredricks mediaframgång är att han uttrycker sig tillspetsat, han ger journalister nyheter genom att våga säga lite mer än andra gör. Den här gången har det uppenbarligen blivit fel, delvis för att journalisten på “Kollega” vill ge den nya tidningen en rivstart och delvis för att Fredrick själv varit oförsiktig. När en tidning som uppenbarligen inte står för samma åsikter som Fredrick gör (Kollega är det nya fackförbundet Unionens, Sif+HTF, tidning) vill skriva en personlig artikel så bör man utgå från att den inte blir fördelaktig och därför begära att få förhandsläsa den för att rätta till eventuella missförstånd.

“Supa och ta brudarna på brösten” har säkert varit sant för en del förr i tiden i CUF. Jag har varit ordförande i CUF Skåne och vi hade ett antal medlemmar som enbart hade gått med i CUF för att det ordnades bra fester. Vissa CUF-avdelningar var “festavdelningar”, inget snack om saken. Men att dessa gamla CUF-medlemmar skulle finnas kvar i Centerpartiet håller jag för osannolikt, och om de skulle vara kvar så är de knappast kvar för att “supa och ta brudarna på brösten” utan av politisk övertygelse. Med andra ord så handlar uttalandet inte om centerpartister utan om de som en gång i tiden varit CUF-medlemmar i något eller några år men sedan lämnat.

För att det numera skulle finnas “festavdelningar” inom CUF eller Centerpartiet har jag svårt att tro, jag känner i vart fall inte till några sådana. Däremot är det kanske en majoritet, eller en stor minoritet, av våra ca 70 000 medlemmar som inte är speciellt aktiva, på samma sätt som jag skulle tro att det är inom socialdemokraterna eller för den delen Röda Korset eller Amnesty. En snabb genomräkning av min egen C-avdelning i Lund visar att vi har ca 60 % som är aktiva (har politiskt uppdrag för Centerpartiet eller är aktiv i t.ex. valrörelser) och 40 % som inte är aktiva.

När det gäller mig och andra riksdagskollegor i Centergruppen så har jag aldrig hört talas om några som hänger på krogen på onsdagskvällar och är “lulliga”. Jag har i vart fall aldrig varit ute någon onsdagskväll (taskigt att de inte bjuder med mig…:-), utan åker snällt hem till fru och barn. Däremot finns det alldeles för många inbjudningar, både för tisdags- och onsdagskvällar, där organisationer, föreningar och företag bjuder in för information, mat och vin. Jag har tidigare sagt, och det står jag fast vid, att det bland riksdagens 349 ledamöter finns en större andel med för hög alkoholkonsumtion än det finns bland befolkningen i stort.

Fredrick är uppriktigt ledsen över artikeln och har också bett hela riksdagsgruppen om ursäkt. De som svarat på hans mail idag har samtliga visat förståelse och godtar hans ursäkt utan problem. Med andra ord så finns det inga “hard feelings” när vi åter träffas på tisdag.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.