Har inte läkarna tillräckligt mycket att göra?

Det kan vara politiskt känsligt att vara motståndare till hårdare vapenkontroll, men i det här fallet så tycker jag att Läkarförbundet och Socialstyrelsen går för långt när de föreslår att det ska krävas läkarintyg för att få vapenlicens och att licensen måste förnyas med nytt läkarintyg vart femte år.

Det finns redan lagstiftning om att läkare ska anmäla till polisen om någon patient har fysiska eller psykiska sjukdomar som kan göra patienten olämplig att handha vapen. Detta är en skyldighet. Det gör att man blir minst sagt förvånad och besviken över Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholms uttalande: “– Vi läkare anmäler inte alla till polisen därför att vi ser att det finns risker med förtroendet för sjukvården.” Hon verkar tro att skyldigheten är en valfrihet eller att läkarna själva kan avgöra om förtroendet för sjukvården går före Sveriges lagar. Hade de följt befintlig lagstiftning så hade de inte behövt föreslå nya undersökningar som ofrånkomligen måste ta läkartid från de som verkligen behöver vård. Det är väl inte så att Läkarförbundet anser att läkarna sitter med tid över och behöver mer att göra?

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

4 Responses to Har inte läkarna tillräckligt mycket att göra?

 1. Nutidsiakttagare says:

  För några år sedan visade TV att det fanns en flygläkare som skrev ut intyg till alla som ville ha ett utan krav på undersökning. Om det införs krav på läkarundersökning för vapenlicens (kanske 2 miljoner intyg per licensperiod), då kommer vi snart att få höra/läsa om läkaren som skrev ut intyg utan undersökning. Dessutom bör ju alla läkare inom EU, pga EUs regler om fri rörlighet och konkurrens, kunna utfärda sådana intyg och hur har de som utfärdar licenser tänkt sig kunna hantera detta?
  Om det skall finnas krav på lämplighet, då bör denna fråga hanteras lokalt av betrodda medborgare/tjänstemän som är väl förtrogna med de aktuella förhållandena och en viktig förändring är att vapenlicencer inte förnyas slentrianmässigt.

 2. Erik says:

  Jag kan i och för sig förstå poängen med Läkarförbundets och Socialstyrelsens förslag. Det kan ju faktiskt vara så att människor undviker att gå till läkaren när de behöver göra det av rädsla att förlora sin vapenlicens. Om läkerintyget ges oberoende av annan sjukvård minskar kanske risken för det problemet.

 3. steelneck says:

  Hmmm.. jag misstänker att en del i detta “hårdare vapenkontroll” är något som sas. “smittat” från USA där folk beväpnar sig på helt andra grunder – rädsla. Rädda människor är farliga människor, i synnerhet med vapen i hand. Normalt sett så ser det inte ut så här i sverige, även om det givetvis finns undantag. I stort går det ju inte ens att jämföra USA med sverige på denna punkt, ytterst få andra länder heller för den delen. Men saker o ting därifrån brukar ändock ha en viss tendens att smitta, oavsett om det är motiverat eller ej.

  Det kan nog också ligga en hel del i den första kommentaren som jag tycker lät mycket förståndig.

 4. A. Nonym says:

  Vi har en alldeles tillräcklig (rentav överambitiös!) vapenlagstiftning idag. Problemet är att den liksom så mycken annan lagstiftning inte upprätthålls. Det finns krav på förvaring som aldrig följs upp, det finns lag på rapportskyldighet från läkarna som de högaktningsfullt skiter i.

  Jag förstår inte nyttan av att upprätta ytterligare krånglig lagstiftning ingen kommer att upprätthålla.

  Det kommer att bli dyrt och krångligt att springa runt hos diverse läkare, men jag skulle äta upp min hatt om inte vem som helst – t o m Bandidos – med lätthet skulle fixa ett intyg.

  Se till att dagens lagstiftning följs först. Sanrt har man förbanne mig bara tid och råd med en enda hobby resten av livet, med alla tillstånd, certifikat, hängslen och livrem som skall upprätthållas för de enkelaste f d friheter vi haft.

Leave a Reply

Your email address will not be published.