Främmande fågel – Anna Jansson

Främmande fågel är den första deckare som jag läst om fågelinfluensa och vad som skulle kunna ske vid ett utbrott i Sverige. Snabbt agerat av Anna Jansson som låter “sin” kriminalinspektör Maria Wern både råka illa ut och lösa mordgåtan som också förklarar fågelinfluensapandemin som drabbat Gotland.

Jag är inte så mycket för tegelstenar på 600-700 sidor (av den anledningen att jag oftast läser böcker i många korta buss- och tågåkningsetapper) utan föredrar oftast böcker på ungefär 250-300 sidor som t.ex. Främmande fågel. Men, Anna Jansson har en så stor story att den här boken borde ha varit åtminstone på 400 sidor. Historien som hon berättar får inte plats, det blir för kortfattat för att det ska vara riktigt bra. Utöver problemen med fågelinfluensan och hennes sons smitta så väver Anna Jansson in Maria Werns känslor för läkaren, morden på tre personer, en alkoholiserad charmör som säljer falska mediciner, problemen med prioriteringsordningen för vem som ska få vaccin osv. Det blir för mycket på en så kort bok som 269 sidor. Flera saker hänger fritt i luften som jag gärna hade sett en förklaring till.

Hur som helst tycker jag att det är en läsvärd spänningsroman som kan rekommenderas för den som läser mycket.

This entry was posted in Bokrecension. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.