Riksdagsveckobrev v. 21-23

Hej, tiden går snabbt och plötsligt är det sommar. Jag och Erik badade igår i vår lilla sjö, osannolika 26 grader varmt i vattnet! Vi cyklade också ut till havet och badade, inte lika varmt såklart men för att vara i början av juni är det klart badbart. Vi njuter av värmen men det är nog inte lika njutbart för bebisar. Det är tydligt att Sara och Hanna påverkas av värmen, de sover sämre och är mer gnälliga. Lyckligtvis var de någorlunda nöjda och glada när de fick träffa Maud i förra veckan. Jag hade med tjejerna till jobbet i tisdags (hade bara ett internt möte, men det var inte så lyckat ändå) och då sprang vi på vår partiordförande och vice statsminister. Den första partiledare som Erik träffade var Göran Hägglund, men vi hoppas att det inte påverkat honom för mycket…:-).

Moskva

I slutet av maj var jag på en tvådagarskonferens om korruption i Moskva. Jag kan inte påstå att jag fick så mycket ut av den som jag hoppats, och som vanligt var det mötena och samtalen vid kafferaster m.m. som var mest givande. Det var intressant att möta ryssar och se hur de agerade. Min korta sammanfattning är att de gärna pratar om hur de implementerar internationella överenskommelser, men mer ogärna pratar om hur de lyckas praktiskt med det arbete som överenskommelserna tillkommit för.

Jag fick också uppleva korruptionstänkande i verkligheten. Jag tog taxi från flygplatsen in till Moskva och när jag var framme vid hotellet så frågade taxichauffören vad han skulle skriva på kvittot. Jag trodde först att han ville argumentera om det i förväg överenskomna priset pga de grymma köer som vi fastnade i, och svarade att vi redan kommit överens om 1 700 rubel. Visst, svarade han, men hur mycket ska jag skriva på kvittot, 100 euro? Precis som om det var den mest naturliga saken i världen att skriva ett annat belopp på kvittot.

Buggning

Den 29 maj hade det gått ett år sedan vi minoritetsbordlade Thomas Bodströms propositioner om buggning och preventiva tvångsmedel. Vi har inom alliansen förhandlat ganska länge, och ingående, om hur vi ska genomföra dessa nya brottsbekämpningsverktyg men med så hög rättssäkerhet och skydd av personlig integritet som möjligt. På dagen ett år efter bordläggningen så presenterade vi vår överenskommelse. Märkligt nog fick det inte någon stor medial uppmärksamhet. När vi stoppade Bodströms förslag förra året var det otroligt mycket media, men nu när vi är överens inom alliansen och kommer att införa buggningen så är det tydligen inte lika intressant.

För oss i Centerpartiet kändes det riktigt bra att presentera en överenskommelse där vi fått genom nästan allt som vi krävde för ett år sedan. Vill ni läsa mer i detalj om överenskommelsen så har jag beskrivit den här: http://johanlinander.se/blog/2007/05/29/buggning/

Media

Skånska Dagbladets Sjöboredaktion har uppmärksammat att jag flyttat till kommunen och efter en lång och trevlig intervju blev det en bra artikel dagen efter. Även Ystads Allehanda har skrivit om att jag flyttat dit. Jag har även varit med i P1 Morgon och diskuterat nedladdning och upphovsrättsbrott.

Studiebesök

Har gjort två intressanta studiebesök med Öppenhet och Säkerhetskommittén som jag är ordförande för. Först besökte vi ISP, Inspektionen för Strategiska Produkter och fick lära oss mer om bedömningar kring vapenexport m.m. och sedan besökte vi anstalten Hall utanför Södertälje. Alltid en skrämmande känsla att gå innanför murarna. Jag har varit där två gånger tidigare och det är märkbart mycket högre säkerhet nu. Bland annat har ett högt stängsel satts upp ca 100 meter utanför murarna så att inkastning av t.ex. narkotika och mobiltelefoner ska försvåras.

Övrigt

Jag har deltagit i en debatt som Polisförbundet anordnade om framtidens polis och varit på ett seminarium om våld mot kvinnor som bl.a. Amnesty anordnade.

Det har varit möte med lundaavdelningens styrelse, den s.k. Lagringsutredningen och första sammanträdet med Rikspolisstyrelsens styrelse. Vi fattade bl.a. beslut om internrevisionsplan, inte så enkelt när man är helt ny. Beslutsbefogenheterna är inte heller så dramatiska, jag skulle tro att diskussionspunkterna kommer att bli de mest intressanta. Etiska rådets verksamhet, det nya radiokommunikationssystemet Rakel och passbedrägerier var några av områdena under första sammanträdet.

Kommande

Senare i eftermiddag ska jag på en offentlig hearing som anordnas av Lagringsutredningen. Många som är mycket skeptiska ska få komma till tals, inte för att utredningen ska säga ja eller nej till trafikdatalagring utan för att allas argument för och emot olika lösningar ska tas till vara. Bra initiativ av enmansutredare Gudrun Antemar.

Imorgon är det den klassiska fotbollsdrabbningen mellan majoriteten och oppositionen. Tidigare år har det varit socialdemokraterna mot resten, dvs v och mp har spelat med oss borgerliga, men i år blir det istället mellan blocken. Konditionen är inte den bästa, men enligt utskickad laguppställning ska jag starta som innermittfältare. Vår lagkapten har inte vågat sätta Reinfeldt på bänken, han får starta som höger yttermittfältare…

Under de återstående två veckorna är det annars fullt upp, inte minst pga alla ”tack för det här året-kaffekalas” och liknande. Men det är trevligt. Inte minst ska vi ledamöter tacka kanslipersonalen för det jobb de gör.

This entry was posted in Veckobrev. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.