Oväntat stöd från Kommunal

Kommunal brukar vara ett av de allra mest s-lojala fackförbunden, men idag visar de på en sund självständighet när de tar ställning för avskaffandet av stopplagen. (Stopplagen är alltså den lag som förbjuder landstingen att låta privata företag driva sjukhusen.)

Man skulle kunna tänka sig att Kommunal går ut med detta för att sedan öppna för en socialdemokratisk åsiktsförändring i frågan, men så tror jag inte alls är fallet den här gången. Just stopplagen var det allra första som Göran Persson tog upp mot Fredrik Reinfeldt i sin sista partiledardebatt. I onsdags sa Göran Persson bland annat, “sjukhusen har vi byggt upp gemensamt. Sjukhusen är mer än byggnader och utrustning. De är institutioner som representerar kunskap och kompetens. De ska inte ut på en marknad som i slutänden avgör vem som ska få vård utifrån plånbokens tjocklek. Det är det debatten handlar om, och det är det som har upprört oss socialdemokrater så mycket.”

Tydligen blir inte hans partivänner i Kommunal så upprörda. Och framförallt blir inte svenska folket det, tvärtom. I den årliga undersökningen från Svensk Kvalitetsindex får privattandläkarna högst betyg följt av förskolorna och den privata öppenvården. Har socialdemokraterna funderat på varför privattandläkarna och privat vård får högre betyg än folktandvården och landstingets vård?

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.