Ringholm i Bodströms Storebrorsspår

Idrottsminister Bosse Ringholm, som inte längre har ansvar för spelfrågor (det har Sven-Erik Österberg), uttalade sig igår på ett sätt som visar att han går vidare i Thomas Bodströms Storebrorsspår.

Bosse Ringholm vill spärra utländska spelsajter och förbjuda spelare att använda sina betalkort för spel på de utländska spelbolagen. Tyvärr har nyheten blivit enbart en “spelfråga” medan jag menar att Ringholms utspel är en integritetsfråga av mycket större mått.

För det första, att spärra spelbolagens adresser på nätet är censur. Helt oacceptabelt! Om Ringholm och den socialdemokratiska regeringen vet att det går göra och att det är ett sätt att “bekämpa de utländska spelbolagen”, varför har de då inte föreslagit att barnporrsajter ska spärras? Det visar kanske på hur sossarna prioriterar. Först är det fildelare som ska jagas och nu är det spelare på utländska spelbolag. Samtidigt läggs polisutredningar om misshandel och sexualbrott ner utan några större åtgärder och barnpornografi, vapen och knark kan köpas över nätet.

Att stora delar av Internet är censurerat i Kina är välkänt. Jag har försökt gå in på CNN m.m. från både Beijing och Lhasa, det går inte så bra kan jag berätta. Men, inte ens den kommunistiska diktaturen i Kina censurerar spelsidor! Hittade det här på N24.se.

För det andra, att förbjuda människor att använda sina betalkort till vad de vill. Helt oacceptabelt! Vad kommer sossarna med nästa gång? Ska det bli förbjudet att betala medlemsavgiften till borgerliga partier med betalkort?

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

7 Responses to Ringholm i Bodströms Storebrorsspår

 1. Bo says:

  Nu får du allt läsa på lite, flera av de stora internetoperatörerna i Sverige spärrar redan sidor med barnporr.

  http://www.expressen.se/index.jsp?a=253435
  http://www.aftonbladet.se/vss/it/story/0,2789,646162,00.html
  http://www.idg.se/2.1085/1.1642

 2. Barnporrsajter spärras ju redan. Vad var det jag sa? Jag visste mycket väl att det skulle gå så här när barnporrsspärren infördes för något år sen. Det skulle bara bli början på krav på ytterligare censur. Pandoras box. Man började alltså med att hindra access till något som “alla” kunde hålla med om skulle stoppas. Sedan skulle det komma att rulla på.

  Barnporrsinnehav och annat (t ex eventuella brott mot spellagen) ska undersökas av polisen, inte hindras av filter hos Internetleverantörerna (genom ett centralt register). Men i dagsläget har vi tyvärr redan kommit att acceptera en ny syn på var i kedjan vi kan hindra folk från att komma åt material på Internet. I framtiden kommer vi att se många fler uppfinningsrika förslag på material som folk inte ska få komma åt. Det är bara att hänvisa till at vi redan censurerar barnporr på Internet.

 3. toxi says:

  “Barnporrspärren” är dessutom tämlien verkningslös eftersom man hur enkelt som helst kan kringgå denna eftersom man endast “spärrar” namnuppslag hos isp:ers sk dns:er. För den late räcker det att använda en public proxy på ett hos en icke cencurerande isp på valfri plats i världen.

 4. site admin says:

  Bo, visst vet jag att flera Internetoperatörer frivilligt spärrar barnporrsidor. Men det är inte det som Ringholm talar om, han vill med lagstiftning spärra utländska spelbolags sidor. Det skulle vara något helt nytt, det finns ingen lagstiftning som tvingar Internetoperatörerna att spärra barnporrsidorna, det är ett frivilligt uppdrag.

  Malte, jag förstår hur du tänker, men samtidigt kan jag väl försiktigt påstå att det skulle vara politiskt självmord att säga nej till att spärra barnporrsidor….

 5. steelneck says:

  Ja, att ur ett moraliskt perspektiv spärra vissa sidor på mer frivillig basis kan jag svälja till en viss nivå. Men att gå lagstiftningsvägen tycker jag i likhet med johan är förkastligt, det blir lätt till en lagstiftning i utförsbacke. Det börjar med något alla håller med om, t ex. barnporr, pedofili osv., men sedan fortsätter det lätt och riskerar sluta med censur av politiska opinonsbildare som inte anses politiskt korrekta av den för tillfället sittande makten. Ja, finns möjligheten kommer glidningen redan på tjänstemanna-nivå och godtycket är ett faktum.

  Man måste också kommaihåg att vi inte har lagar för att folket skall foga sig till makten, lagar stiftas för samhällsnytta och handlar lika mycket om att makten inte skall tillåtas att förgripa sig på folket.

  Jag drar mig till minnes en liknelse som visar hur sånt här kan utnyttjas till syften som är minst lika vidriga. Patentpirat-företaget Acacia som varken utvecklar eller tillverkar någonting och endast säljer löften om att inte stämma andra företag som streamar video över nätet. De började med att stämma företag som sysslade med porr på nätet – bekvämt, mycket få protester, och när de genom den moraliska påverkan det innebar hade vunnit några mål, så hade de fått sina mycket tveksamt godkända patent stärkta och behövde bara peka på tidigare domar när de började stämma mer sas. seriösa företag. Slippery slope..

 6. Fredrik says:

  “Anonymitetsservrar” och ev andra metoder att komma förbi censurfiltren kommer naturligtvis att vara med på listan över accessmöjligheter som bör stoppas.

  Jag är dock lite förvånad att man så här i internetcensurens barndom redan börjar gå på sidor vars skada är att de förorsakar ekonomiskt bortfall från staten. Man kunde ju fortsatt lite mjuk med Alquaida eller liknande…

 7. Pingback: Brittisk nätcensur » Linander tycker!

Leave a Reply

Your email address will not be published.