Skrämmande statistik…

Idag kan man läsa i Aftonbladet vilka platser i Sverige som är farligast, eller rättare sagt var man riskerar att utsättas för brott. Kunde varit en relevant artikel och handlat t.ex. om dåligt belysta parker, var det är längst för polisen att köra när många polisstationer är sommarstängda eller stråk/gångar/platser ensamma nattflanörer faktiskt bör undvika.

Istället handlar artikeln om hur statistik kan förvrängas. Är det någon som är förvånad att Hultsfred, Borgholm och Båstad hamnar högt upp när antalet brott bara delats med hur många det bor där. Lilla Hultsfred har som de flesta vet en oerhört stor festival. Gör det Hultsfred farligt övriga 51 veckor på året? Borgholms och Båstads lilla fasta befolkning mångdubblas under sommaren, borde inte antalet brott delats med hur många människor det finns där när “sommarbrotten” begås? Svårt, visst, men annars blir statistiken totalt missvisande.

Artikeln skulle också kunnat handla om Perstorp och Borlänge. För varför där begås så många brott är svårare att förklara. Borlänge har tidigare utnämnts till Sveriges brottstätaste stad, men att Skånes minsta kommun Perstorp skulle ligga så illa till på denna mindre angenäma lista hade jag ingen aning om.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to Skrämmande statistik…

 1. Leffe says:

  I allt väsentligt håller jag med om att det handlar om enskilda händelser, men enligt AB handlar ju undersökningen om detta:

  “Aftonbladet har kartlagt på vilka platser i Sverige man löper störst risk att utsättas för rån, misshandel eller våldtäkt på sommaren.”

  Att det är stor risk i kommuner med stor aktivitet sommartid, är ju inte missvisande. Brott sker där människor befinner sig.

  När det gäller Perstorp är det fråga om stölder, kan det vara så att det är ett lämpligt område för tjuvar från brottstäta Helsingborg och Landskrona – inte så långt att åka, men färre poliser?

 2. site admin says:

  Leffe du har rätt i det du skriver, men det konstiga blir ju då att antalet brott delas med antalet åretruntboende och inte med hur många personer där finns just under sommaren.

  Båstad har nog tre-fyra gånger så många invånare på sommaren och hade antalet brott delats med 35 000 istället för 12 000 (vet inte hur många där bor, men gissar på 10-15 000 åretruntboende) så hade kanske Båstad varit en av landets säkraste platser att vara på under sommaren.

  Jag vet att Väla Köpcentrums parkering är en av de enskilda platser som det begås flest brott, men jag tror att det ligger i Helsingborgs kommun (eller möjligen Åstorp).

Leave a Reply

Your email address will not be published.