Centerpartiet försöker få rättning i ledet?

Ikväll när jag såg “Aktuellt” blev jag förvånad. I ett reportage från Värmdö kommun (där jag själv bor när jag är i Stockholm) framgick det att Maud (Olofsson) försökt få centerpartisterna i Värmdö kommun att välja en borgerlig allians inför nästa val istället för koalitionen med kd, s och mp som finns idag.

Min första reaktion var att det inte kan stämma. Att Maud själv skulle ha ringt eller på annat sätt kontaktat centerpartister ute på Värmdö för att framföra detta budskap tror jag helt enkelt inte på. Kanske menar de att någon annan på partikansliet framfört något sådant eller kanske att Maud i något tal på stämman sa att det är bra om det ute i kommunerna bildas “Allians för Lund” eller “Allians för Värmdö”. Men i så fall borde ingen kunna uppfatta det som att de som idag har andra samarbetsformer, vilket förekommer i alla möjliga konstellationer ute i kommunerna, skulle “bli inpiskade i ledet”.

Är det så att partisekreterare eller någon annan inom partiet ringt, skrivit eller på annat sätt framfört till centerpartisterna i Värmdö kommun, och då säkert även till andra centerpartister i t.ex. Hässleholm, Jönköping och Linköping, att de ska/borde byta samarbetspartner, så tycker jag att det är fullkomligt fel och dessutom att göra bort sig totalt. I Centerpartiet har vi inte någon som helst tradition av toppstyrning och ska inte heller ha det. Lokalpolitikerna har alltid haft en stark och självständig roll i förhållande till rikspolitikerna, och det ska vi inte ändra på.

Så sent som igår kväll hade vi styrelsemöte i Skånes Centerpartidistrikt och då hade vi en kort diskussion om allianssamarbete på regionalt och lokalt plan. I Region Skåne finns det redan ett allianssamarbete med arbetsgrupper, men alla var totalt eniga om att varje kommunkrets (som Centerpartiets organisation på den kommunala nivån kallas) själva bestämmer vad de vill ha för samarbete. I Lund är det alldeles naturligt med en borgerlig allians, men i t.ex. Hässleholm är det en majoritet med S och V. Kan tyckas konstigt, men om centerpartisterna i Hässleholm upplever att de kan genomföra mer centerpolitik i ett samarbete med S och V än i ett samarbete med M, Fp och Kd så får de stå för det vägvalet. Och för att komplicera bilden ytterligare kan jag berätta att i Trelleborg och Svalöv är det majoriteter bestående av S och M, så där kan det inte heller bli tal om något alliansarbete. I Svalöv var det till och med så att det var en centerpartist som var kommunstyrelsens ordförande i början av mandatperioden, men moderaterna bestämde sig för att istället samarbeta med sossarna och röstade för en sosse som ny ks-ordförande.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to Centerpartiet försöker få rättning i ledet?

  1. Det är mycket spekulerade och gissande i det här inlägget. Torde inte du som såpass centralt engagerade centerpartist ha möjlighet att ta reda på hur det egentligen ligger till?

  2. site admin says:

    Jag sitter i riksdagen men inte i Centerpartiets partistyrelse dar allt om organisationen bestams. Visst kan jag ringa och fraga vad som hant, men det var inte riktigt det som var poangen med inlagget.

Leave a Reply

Your email address will not be published.