Varför målar Leijonborg in sig i ett hörn?

Det är besvärande att Lars Leijonborg och folkpartiet allt mer målar in sig i sitt 80 %-hörn. Självklart ska samtliga fyra allianspartier ha sina hjärtefrågor, det är viktigt. Vi är fyra olika partier och har olika ståndpunkter som vi sedan lovar väljarna att kompromissa ihop så att vi kan regera landet tillsammans utan allt för stora meningsmotsättningar. För att vara tydliga och ärliga mot väljarna så skriver vi ihop ett gemensamt program redan före valet. (Vänstersidans tre olika partier väljer en annan taktik. Väljarna får rösta på dem utan att veta om de ska ens försöka regera landet tillsammans eller om Eriksson/Wetterstrand och Ohly ska få fortsätta att stötta Persson sosseregering.)

En viktig fråga för många, men ändå långt ifrån lika viktig som t.ex. skolan och vården enligt de undersökningar som gjordes efter förra valet, är socialförsäkringspolitiken. Hur ska svenska folket bli friskare, sjukskrivningarna minskas och ska kanske ersättningsnivåerna förändras? För alliansen är det viktigt för vår trovärdighet att vi kan komma överens om en kompromiss före valet, eller åtminstone en inriktning. Moderaterna har tidigare stått långt ifrån oss andra tre men har mycket förtjänstfullt närmat sig oss i Centerpartiet och kd. Nu är det istället folkpartiet som skiljer ut sig mest.

Jag hade förväntat mig att Leijonborg, partiledningen och deras riksdagsgrupp skulle försöka att få ett så öppet mandat som möjligt på deras landsmöte. Allt för att allianssamarbetet ska kunna gå så smidigt som möjligt under hösten och fram till valrörelsen börjar. Men märkligt nog hade Leijonborg valt den motsatta strategin, att ytterligare måla in sig i sitt “jag-vägrar-allt-annat-än-80 %-hörn”. Även om det kanske kom in ett litet, litet kanske i en bisats. Folkpartiets kompromissförslag har redan dömts ut av alla de andra tre partierna och det är verkligen inte konstigt. Förslaget saknar all form av ödmjukhet inför vännerna i alliansen. Vad Leijonborg säger är: “Vår kompromiss är att ni andra tre ska acceptera vår politik rakt av och efter två år kan vi gå med en utvärdering av vår politik. Om den då visar sig misslyckad kan vi väl försöka med er politik”. Det blir nog en intressant träff hos Hägglund i Bankeryd.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to Varför målar Leijonborg in sig i ett hörn?

 1. Leffe says:

  Det är väl iofs viktigt för hela alliansen att Fp täcker upp vänsterflanken – dels för att de socialliberala (med betoning på social) krafterna i partiet är medialt starka, dels för att det finns många “högersossar” som kan tänka sig att rösta borgerligt men bara på Fp?

  Alltså – att Fp inte är beredda att (redan nu) kompromissa i vissa frågor kan vara positivt för hela alliansen.

  Samtidigt är ju detta alla borgerliga regeringars värsta problem, Moderaterna vill sänka skatter och Folkpartiet vill bränna pengar lika friskt som sossarna.

 2. site admin says:

  Häromdagen hörde jag en statsvetare som nu menade att folkpartiet låg till höger om moderaterna på den gamla höger-vänsterskalan. Så det känns väl lite udda att det skulle vara folkpartiet som täcker upp alliansens vänsterflank.

 3. Leffe says:

  Om man lyssnar på folk som brukar rösta på sossarna så har de inte sällan Fp som andrahandsval (för det fall de inte hellre skule rösta på kommunisterna). Jag tror att Fp har större förmåga att attrahera högersossar än andra borgerliga partier.

  Men visst finns det en högervandring hos Fp – men den kan vara olycklig för alliansen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.